Review Hasselblad XCD 2.5/25V – lichtsterke middenformaat groothoek

0
Stacked from 12 images. Method=A (R=8,S=4)

De Hasselblad XCD 2.5/25V is het vierde objectief in de V-serie voor de spiegelloze middenformaat X-camera’s van Hasselblad. Het is het meest groothoekige V-objectief tot nu toe, met een beeldhoek die overeenkomt met die van een 20mm op kleinbeeld. Het is ook lichtsterk en dat geeft Hasselblad gebruikers weer nieuwe mogelijkheden.

TESTRESULTATEN Hasselblad XCD 2.5/25V:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Centraalsluiter

  • Controlring met scherptediepteschaal

  • Prijs

De Hasselblad XCD 2.5/25V is het meest groothoekige objectief in de nieuwe V-serie van Hasselblad: moderne prestaties met een klassieke look.

Introductie Hasselblad XCD 2.5/25V

De Hasselblad XCD 2.5/25V is een groothoekobjectief voor de spiegelloze X-camera’s van Hasselblad, inclusief de nieuwe Hasselblad 907X.

De beeldhoek komt overeen met dat van een 20 mm objectief op kleinbeeld. Het is het vierde objectief in de V-serie, na de 38, 55 en 90mm. Het is dus ook het meest groothoekige V-objectief.  Voor wie nog meer groothoek wil, is de de XCD 4/21, maar dat is geen V-objectief. De V-serie objectieven hebben een andere vormgeving dan de overige XCD-objectieven. Waar de gewone XCD objectieven een vrij minimalistische en moderen vormgeving hebben, met eigenlijk enkel een brede scherpstelring en waar dat mogelijk was zelfs een beetje rond aflopende vorm naar de voorkant, ogen de V-objectieven veel klassieker. Dat komt vooral door de toevoeging van een control-ring die een scherptediepteschaal heeft. Dat was in de analoge tijd heel normaal, maar dat zie je tegenwoordig niet veel meer. De scherpstelring kan naar voren geschoven worden voor handmatige scherpstelling en laat dan ook een afstandsschaal zien. Het oogt mooi en maakt handmatig scherpstellen extra leuk en makkelijk.

De V-objectieven zijn speciaal ontworpen voor de nieuwe X-camera’s met 100 megapixel en hebben tot nu toe allemaal een lichtsterkte van F2.5. Ze zijn daarmee lichtsterker dan alle voorgaande XCD-objectieven en voldoen aan de hoogste normen voor beeldkwaliteit. Een belangrijk kenmerk van het X-systeem van Hasselblad is dat de sluiter niet in de camera’s zit, maar in de objectieven. De objectieven hebben dus een centraalsluiter en dat geldt ook voor deze Hasselblad XCD 2.5/25V. Dat heeft drie voordelen: de sluiter is heel stil, de sluiter veroorzaakt geen trilling, waardoor je met langere tijden uit de hand kan fotograferen, en je kan ermee inflitsen tot de snelste sluitertijd van 1/4000e van een seconde. Je hoeft dus geen speciale flitstechnieken als High Speed Sync te gebruiken.

Bouw Hasselblad XCD 2.5/25V

De Hasselblad XCD 2.5/25V heeft de vormgeving van de nieuwe Hasselblad X-objectieven, die tegelijk ook heel klassiek oogt. Waar de eerdere objectieven van het X-systeem de vormgeving van de inmiddels uitgefaseerde H-objectieven volgde, volgen de nieuwe objectieven die van het oude, analoge Hasselblad V-systeem. Dat is niet alleen maar optisch fraai, maar biedt ook ergonomische voordelen. Zo heeft de Hasselblad XCD 2.5/25V een diafragmaring met een hele traditionele scherptediepteschaal.

De scherpstelring aan de voorzijde kan naar voor en naar achter worden bewogen. Hierdoor schakel je tussen autofocus en handmatige scherpstelling en met handmatige scherpstelling krijg je de ingestelde afstand te zien op het objectief, die correspondeert met de scherptediepteschaal op het diafragma. De diafragmaring kan ook nog worden geprogrammeerd voor andere functies en is dus in feite een control-ring.

Screenshot

Het optisch ontwerp bestaat uit dertien elementen in tien groepen, inclusief vier asferische elementen en drie ED-elementen, die zorgen voor scherpe beelden van rand tot rand. De filtermaat is 72mm en het objectief heeft een centraalsluiter tot 1/4000e van een seconde. Dankzij die centraalsluiter is het mogelijk om te flitsen met iedere sluitertijd.

Scherpstelling

De Hasselblad XCD 2.5/25V maakt gebruik van een lineaire stappenmotor die een kleine lensgroep heen en weer beweegt in het objectief. Stappenmotoren zijn vrij geruisluis, nauwkeurig en zorgen voor een soepele scherpstelling. Doordat de groep die de scherpstelling verzorgt, licht van gewicht is, zal de scherpstelling ook vrij vlot gaan.

De kortste instelafstand is 25 centimeter en dat is voor een ruimte groothoek best fraai. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 1:5.8, ofwel 0,17x. Dat is natuurlijk geen macro, maar wel voldoende om scherp te stellen op iets in de voorgrond en die op volle opening los te maken van een onscherpe achtergrond.

Beeldkwaliteit

Screenshot

De MTF-curve laat een voor groothoeken karakteristiek beeld zien, met een uitstekende centrumscherpte en verloop van de scherpte naar de hoeken. Die is bij groothoeken altijd iets meer dan bij standaardobjectieven of tele’s. Hasselblad publiceert zelfs curves voor de lichtafval en de vertekening. De lichtafval op volle opening is net geen twee stops en neemt af tot ongeveer 1,3 stops op F5.6 en dat is acceptabel. De vertekening is net geen 3%. Beide worden in de Phocus software van Hasselblad volledig gecorrigeerd. Voor lichtafval geldt dat dat niet helemaal zonder verlies van beeldkwaliteit is. Correctie van de lichtafval zorgt namelijk voor een reductie van het dynamisch bereik op de plaatsen waar de lichtafval het hoogst is en dat is dus in de hoeken. In het centrum hoeft er niks gecorrigeerd (lees: opgehelderd) te worden en blijft het dynamisch bereik dus maximaal. Nu heeft een middenformaat sensor vanwege zijn grotere sensormaat al een hoger dynamisch bereik dan bijvoorbeeld kleinbeeld, en de lichtafval is niet echt hoog. Dus in de praktijk zal dit verlies meevallen.

Full Review Hasselblad XCD 2.5/55V – Middenformaat standaard

Review Hasselblad  XCD 4/28P – Compacte middenformaat groothoek

 Hasselblad XCD 2.5/25V
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

95°

sensorformaat

44x33mm middenformaat

min. instelafstand

25 cm (1:5,8)

filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen

n.b.

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

75x105mm

gewicht

592gr

bajonetaansluiting

Hasselblad X

bijzonderheden

control-ring met scherptediepteschaal

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs

€ 4199,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Hasselblad XCD 2.5/25V

De Hasselblad XCD 2.5/25V is de beste keus voor groothoek voor het X-systeem, maar daar hangt dan ook een flinke prijskaart aan.

De Hasselblad XCD 2.5/25V is niet het meest groothoekige objectief van Hasselblad, maar het is met F2.5 wel meer dan een stop lichtsterker dan XCD 4/21. Samen met de uitgebreidere bediening en het nieuwere lensontwerp maakt dit de Hasselblad XCD 2.5/25V tot de beste groothoekkeus voor het X-systeem. De prijs van € 4199,- is echter wel aan de stevige kant en zal ervoor zorgen dat dit objectief niet voor iedereen is weggelegd.

 

 

conclusietekst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in