Review Hasselblad  XCD 4/28P – Compacte middenformaat groothoek

0

De Hasselblad XCD 4/28P is een groothoekobjectief voor de spiegelloze middenformaatcamera’s van Hasselblad. De XCD 4/28P heeft een beeldhoek die overeenkomt met die van een 22mm op kleinbeeld en het is het lichtste objectief in Hasselblads X-systeem.

TESTRESULTATEN Hasselblad XCD 4/28P:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtste objectief in X-serie

  • Centraalsluiter

  • IP52

  • Scherpe prijs

     

De Hasselblad  XCD 4/28P is een ideaal objectief voor straat- en reportagefotografie

Introductie

De Hasselblad X-camera’s zoals de Hasselblad X2D, zijn lekker compacte camera’s met een relatief grote sensor van 33x44mm. Dat is bijna 1.7x groter dan een kleinbeeldsensor. Die grote sensor zorgt voor een hoge beeldkwaliteit, terwijl de camera’s zo compact zijn, dat je ze gemakkelijk meeneemt voor reportage, reis- of straatfotografie. Zo’n compacte camera schreeuwt eigenlijk ook om compacte objectieven, maar die waren er eigenlijk nauwelijks. Alleen de XCD 4/45P, met een lengte van 47mm en een gewicht van 320 gram, was echt compact. De Hasselblad  XCD 4/28P is nu het tweede P(ancake) objectief voor de X-camera’s. De Hasselblad  XCD 4/28P is met een lengte van 43,5mm en een gewicht van 245g gram nog kleiner en lichter dan de 45mm. De ingebouwde centraalsluiter van de 28mm is met een snelste tijd van 1/4000e ook een hele stop sneller dan de 45mm. Doordat het een centraalsluiter is, kan je ook gemakkelijk tot 1/4000eseconde flitsen met dit objectief. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld invulflitsen bij volle zon.

De 28mm heeft een beeldhoek die overeenkomt met die van een 22mm op kleinbeeld. Het is dus een echte groothoek en dat maakt dit objectief bij uitstek geschikt voor straat- en reportagefotografie, maar het is natuurlijk ook prima bruikbaar voor bijvoorbeeld landschap of architectuur. Het is niet het enige objectief van Hasselblad met ongeveer deze beeldhoek. Hasselblad maakt namelijk ook een 30mm met een lichtsterkte van F3.5. Die is twee keer zo groot en zwaar en kost ruim het dubbele. De Hasselblad  XCD 4/28P is dus een mooie optie als ‘instap’groothoek.

Bouw

De Hasselblad  XCD 4/28P is een bijzonder compact objectief met een lengte van 43,5mm en een diameter van 75mm. Daarmee is het minder dan de helft van de lengte van de Hasselblad  XCD 3,5/30mm en het is ook nog wat slanker. Het gewicht is ook laag met 245 gram en ook dat is minder dan de helft van het gewicht van de 30mm, die 550 gram weegt. Dat lage gewicht en die kleine afmetingen zijn best bijzonder, als je bedenkt dat dit objectief ook een ingebouwde centraalsluiter heeft met sluitertijden tot 1/4000e van een seconde.

De vormgeving van de 28mm is minimalistisch, met enkel oranje stip voor het plaatsen van de zonnekap, een oranje XCD logo, een witte ‘28’ en een scherpstelring met een H – patroon. Het optisch ontwerp bestaat uit 9 elementen in 8 groepen. Twee elementen zijn asferisch (oranje in de afbeelding) en 1 element is gemaakt van ED-glas (gestreept). De filtermaat is 72mm. Het objectief is goed weerbestendig en heeft een IP52-waardering.

Scherpstelling

De Hasselblad  XCD 4/28P maakt gebruik van een lineaire stappenmotor. Het objectief heeft interne scherpstelling. Door het lage gewicht van de lensdelen die moeten worden verplaatst, is die scherpstelling snel. Stappenmotoren zijn ook nog eens lekker stil. Voor video maakt dat vaak uit, maar dat zit niet op de Hasselblad X-camera’s. De kortste instelafstand is 22 centimeter en dat is duidelijk beter dan de 40 centimeter van de Hasselblad XCD 3.5/30mm.

Die haalt daardoor een vergrotingsmaatstaf van 1:9,6. Met de Hasselblad  XCD 4/28P haal je een vergrotingsmaatstaf van 1:6, waardoor dit objectief beter is voor close-ups. Alhoewel: het veld dat je op de kortste instelafstand in beeld krijgt is, vanwege de relatief grote sensor, 20×26 cm, ofwel bijna een heel A4’tje. Dat is nog niet erg close-up. Voor landschapsfotografie zorgt het er wel voor dat je onderwerpen dicht bij het objectief ook scherp kunt krijgen.

Beeldkwaliteit

De Hasselblad  XCD 4/28P is ontworpen voor camera’s met een 100 megapixel sensor.  Die zijn veeleisend. De lijnen in de MTF-curves zijn voor 10, 20 en 40 lijnenparen per millimeter. Vergelijken we de curves van de 28mm met die van bijvoorbeeld de Hasselblad XCD 3.5/30mm, dan zien we dat die van de 28mm iets minder goed zijn. Wie op zoek is naar de ultieme beeldkwaliteit zal dus met de 30mm beter af zijn. Vooral in de hoeken loopt de 28mm iets meer weg, ook op F8, en er zit zelfs een kleine dip in de scherpte op ongeveer 2/3e van de rand bij de 28mm die de 30mm niet heeft. Of je in dit in de praktijk ook echt zal zien, zullen we moeten testen.

Lichtafval is ook iets meer op de 28mm, maar het verschil is niet heel groot, met bijna twee stops op volle opening en iets meer dan een stop op F8. De lichtafval wordt overigens in de Phocus software van Hasselblad automatisch gecorrigeerd en daar zie je dan niet veel meer van. Hetzelfde geldt voor de vervorming. Die is op de 28mm iets beter dan op de 30mm en is ongeveer 2% tonvormig en ook deze wordt automatisch gecorrigeerd in Hasselblads eigen software.

 

Hasselblad  XCD 4/28P

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

89°

sensorformaat

Middenformaat 44x33mm

min. instelafstand

22 cm

filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen

n.b.

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

75x44mm

gewicht

245 gr

bajonetaansluiting

Hasselblad X

bijzonderheden

IP52 en centraalsluiter

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs

€ 1899,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Hasselblad  XCD 4/28P

Gewicht, afmetingen, prijs. Er is veel te zeggen voor de Hasselblad  XCD 4/28P.

De Hasselblad  XCD 4/28P is om meerdere redenen een aantrekkelijke groothoek voor de X-camera’s van Hasselblad. De beeldkwaliteit is dan misschien net niet zo hoog als van de 30mm, maar de 28mm is wel lekker licht en klein en de prijs is heel aantrekkelijk voor een middenformaatobjectief met centraalsluiter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in