Review Insta360 X4 – 8K 360 graden camera

0

De Insta360 X4 volgt het beproefde recept van de Insta360 X3 met een slanke behuizing, een groot scherm en twee objectieven voor die allesomvattende 360 graden opnames. Nieuw aan de X4 is de mogelijkheid om in 8K 360 graden te filmen en met 1 camera in 4K. Hierdoor kan de camera ook prima als actiecamera worden gebruikt met een hoge beeldkwaliteit.

TESTRESULTATEN Insta360 X4:

VOORDELEN

NADELEN

  • 8K videoresolutie

  • Groter scherm

  • Langere opnametijd

  • Reageert sneller

  • Iets groter

  • Iets duurder

De Insta360 X4 haalt meer resolutie uit dezelfde sensoren

 

Introductie Insta360 X4

De Insta360 X3 is op papier niet het topmodel van Insta360. De sensor van de X3 is namelijk een 1/2e inch en dat is kleiner dan dat van de Insta360 OneRS, die een 1inch sensor heeft. In de praktijk is de X3 op veel punten echter het meest aantrekkelijke model, dankzij het grote scherm, de waterdichtheid en het grote gebruiksgemak. De Insta360 X4 neemt alle sterke punten van de X3 over en voegt daar nog extra resolutie aan toe. De maximale resolutie op de X3 was 5,7K met 30 beelden per seconde en die is op de X4 verhoogd tot 8K. Dat lijkt in eerste instantie niet zo belangrijk, omdat veel filmers toch maar maximaal 4K uitleveren. Voor een 360 graden camera maakt het echter wel degelijk verschil. Meestal gebruik je namelijk maar een deel van het totale beeld dat de Insta360 opneemt. Door dat croppen gaat er natuurlijk resolutie verloren en bij de X4 hou je dankzij die 8K echt meer beeldkwaliteit over. Datzelfde geldt ook voor slowmotion. De X3 kan met 60 beelden per seconde in 4K 360 graden filmen, de X4 in 5.7K. In ‘Single Lens Mode’, wanneer je de camera dus als een actiecamera gebruikt en niet als 360 graden camera, filmen beide in 4K, maar de X4 kan dat dan in 60 beelden per seconde voor slowmotion, waar de X3 niet verder komt dan 30 beelden per seconde.

Net als de X3 heeft de X4 natuurlijk ‘MeMode’, waarbij de camera je continue centraal in beeld houdt. Het maakt daarbij niet uit hoe je de selfiestick beweegt en daar kan je dus hele bijzonder dingen mee doen. Met een lange selfiestick kan je hierdoor shots maken die eruit zien alsof een drone je volgt of zelfs rondjes om je heen vliegt. De Insta360 zorgt er daarbij voor dat de selfiestick zelf niet te zien is. Die MeMode kon je op de X3 echter alleen gebruiken in Full HD, dus 1920×1080 pixels tot 60 beelden per seconde. De X4 filmt in MeMode in 4K (3840×2160 pixels), dus in een hogere resolutie, tot 30 beelden per seconde en in 2.7K, dus nog steeds een hogere resolutie dan de X3, tot 120 beelden per seconde. Ook bij Timelapse krijg je een hogere resolutie, tot 11K, waar de X3 maximaal 8K had. De enige opnamestand waarbij de X4 op papier niet verschilt van de X3, is bij het maken van foto’s. Beide camera’s doen dat in maximaal 72 megapixel. De snellere processor zorgt er verder voor dat de X4 sneller opstart en reageert dan de X3 en ook dat is prettig.

 

De Insta360 X4 lijkt sprekend op de X3, tot je ze naast elkaar legt. De X4 is namelijk iets groter, dikker en zwaarder dan de X3. Dat heeft alles te maken met de extra resolutie, waar meer rekenkracht voor nodig is en dus ook een grotere accu. Een prettige bijkomstigheid is dat het scherm is meegegroeid met het de grotere behuizing. Het grote scherm was al een van de pluspunten van de X3, maar dat is nu dus nog iets groter geworden, van 5,8 cm naar ongeveer 6,4 cm. Het scherm is nu ook nog eens van Gorilla Glass, wat extra hard is.

Bouw en bediening

 

 

De Insta360 X4 is 46x124x38mm groot en 203 gram zwaar. Dat is dus een centimeter langer, een halve centimeter dikker en 23 gram meer dan de X3. Het scherm is ook ongeveer 6 mm groter en heeft nu Gorilla Glass voor extra bescherming. De bekleding van de camera aan de achterzijde is iets gewijzigd. Er zit nu een structuur met groeven op en dat geeft een betere grip. Aan de onderzijde heeft de camera een schroefdraad voor het gebruik op statief of selfiestick en de bovenkant wordt ingenomen door de grote objectieven aan de voor- en achterkant die samen zorgen voor een 360 graden beeld. De X4 heeft een 2290 mAh accu en die is niet alleen fysiek groter dan die van de X3, maar levert ook duidelijk meer stroom dan de 1800 mAh accu van de X3. Bij vergelijkbare resoluties kan je met de X4 duidelijk langer filmen dan met de X3.

De Insta360 X4 is waterdicht tot 10 meter en kan gebruikt worden tussen de -20 en +40 graden Celsius. Voor nog meer waterdichtheid is er een extra onderwaterhuis leverbaar. Voor de X4 zijn twee soorten lensbeschermers te krijgen. Standaard wordt de camera geleverd met kunststof beschermers. Die kunnen makkelijk worden verwijderd, maar ook makkelijk krassen. Er komen ook gehard glazen lensbeschermers voor de X4, die een betere bescherming bieden en minder snel zullen krassen. De beeldkwaliteit blijft hierdoor op peil.

Beeldkwaliteit

De hogere beeldkwaliteit is tijdens het filmen duidelijk zichtbaar, zodra je een deel van het beeld gaat gebruiken in een 4K film. Bij de X3 kon je, afhankelijk van hoe ver je inzoomde, al snel een wat grof beeld krijgen met een verlies aan detail. Met de X4 hou je echt wat meer over, waardoor het veel makkelijker te mixen is met materiaal van andere camera’s die in 4K opnamen. Ondanks dat de sensor niet veranderd is, is ook de beeldkwaliteit bij weinig licht wat verbeterd en werkt de beeldstabilisatie beter. We vermoeden dat dit, net als bij bijvoorbeeld de Insta360 AcePro actiecamera te maken heeft met Ai-verwerking die de beelden helderder kan maken zonder dat de ruis enorm toeneemt, waardoor ook de stabilisatie beter werkt omdat de camera beter kan zien hoe beelden op elkaar passen. Dat maakt de X4 nog niet tot de ideale actiecamera voor weinig licht. Daarvoor zou je dan toch beter naar een model kunnen kijken met een echt grotere sensor.

Video

De hogere resoluties van de X4 zijn maar een deel van het verhaal. We hebben de camera al even kunnen proberen en er is niet alleen meer detail aanwezig, maar de kleuren lijken ook wat verzadigder, schaduwen wat helderder en de lucht iets frisser dan op de X3. Er is dus ook duidelijk wat aan de kleurprofielen veranderd. Een ander verschil tussen de X3 en de X4 is dat de X4 een extra stand heeft voor geluidsopnames en dat is automatische onderdrukking van windruis. Bij de X3 zet je dat aan of uit, de X4 kan zelf bepalen of windruis moet worden onderdrukt. Hierdoor hoef je er minder aan te denken om het aan of uit te zetten en dat kan in bepaalde situaties zorgen voor beter geluid.

Autofocus

Net als bij actiecamera’s is er geen autofocus op de Insta360 X4. Alles is in feite in focus, behalve als je echt te dichtbij komt, dan zie je dat de voorgrond uit de scherpte loopt.

Bijzondere functies

De Insta360 X4 heeft nog een aantal extra mogelijkheden gekregen die de X3 niet had. Zo kan je dankzij de snellere processor Timelapse films terugzien op de X4. Op de X3 had je hiervoor de app nodig. Ook kan de X4 met gebaren worden bediend. Dat is handig, omdat aanraakgevoelige schermen in of onder water vaak niet goed werken en omdat de camera vaak op een wat langere selfiestick zal staan. Je kan nu met een handgebaar een opname starten of een foto maken. Natuurlijk kan dit ook met de afstandsbediening die als accessoire voor de Insta360 X4 beschikbaar is.

 

 

Insta360 X4

 specificaties
  
sensor

72 Mp (2x 0,5”)

video8K/30p, 4K100p in 360 en 60p in Single Lens mode
ISO

100-6400

max. seriesnelheid

tot 120 bps video

opslagmedia

1 x MicroSD UHS-1

capaciteit accu135minuten op 5,7K, 75 minuten op 8K
afmetingen

46x124x38 mm

gewicht (incl accu)

203 g

verkoopprijs

€ 559,- (body)

importeur

www.transcontinenta.nl

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Insta360 X4

De Insta360 X4 is de meerprijs meer dan waard.

De Insta360 X4 is duidelijk weer een stap vooruit ten opzichte van de X3. De beeldkwaliteit is beter en de camera werkt makkelijker. De prijs van de X4 is natuurlijk ook wat verhoogd ten opzichte van de X3. De X4 is dat verschil in prijs zeker waard. Wie een 360 camera wil, maar niet het budget heeft voor een X4, kan nu zijn voordeel doen met een goede deal op de X3, wat natuurlijk ook nog steeds een prima model is. Maar als het kan, ga dan voor de X4.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in