Review Lahoux Spotter 35V – Warmte in beeld

0

De laatste jaren worden warmtebeeldkijkers steeds populairder onder natuurliefhebbers. Met deze kijkers kunnen ze vogels in de dichtste struiken vinden, overdag of zelfs in volledige duisternis. Hoe werken zulke kijkers als bijvoorbeeld deze Lahoux Spotter 35V?

TESTRESULTATEN Lahoux Spotter Pro/Elite 35V:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lekker compact
  • Unieke weergave
  • Weerbestendig
  • Lage resolutie

Een warmtebeeldkijker neemt waar in het infrarode deel van het spectrum en zet de kleuren om naar zichtbare frequenties, naar keuze in zwart-wit of in pseudokleuren.

Introductie

Warmtebeeldkijkers moeten niet worden verward met restlichtversterkers of nachtzichtkijkers. Zulke kijkers versterken bestaand licht zodanig dat er een herkenbaar beeld ontstaat. Dat bestaande licht kan het licht van de sterren, tegen de wolken gereflecteerd omgevingslicht of het licht van in de verte passerend verkeer zijn. Restlichtversterkers werken met buizen en het resulterende beeld op een fluorescentiescherm is doorgaans groenig of amber van kleur. Zulke kijkers worden vooral gebruikt door jagers en militairen. Een warmtebeeldkijker neemt daarentegen waar in het infrarode deel van het spectrum en zet de kleuren om naar zichtbare frequenties, naar keuze in zwart-wit of in pseudokleuren. De kijker neemt dan vooral de door het object uitgezonden warmtestraling waar. Levende dieren en mensen stralen meer warmte uit dan hun omgeving, zodat ze opvallen in het beeld. De waarneming geschiedt middels een CCD- of CMOS-sensor die gevoelig is voor een specifiek deel van het spectrum.

De oorspronkelijke beelden van de Lahoux Spotter Pro 35V zijn met 384 x 288 pixels aan de kleine kant. Bij de opvliegende meeuw in de kleurmodus Red Hot zie je duidelijk dat de vliegspieren opwarmen.

Warmbloedig

Het doel van warmtebeeldkijkers in de natuur is het opsporen van met name warmbloedige dieren die met het blote oog niet zichtbaar zijn, hetzij omdat het te donker is, hetzij omdat ze verborgen zijn in dicht struikgewas, hoog gras of andere vegetatie. Warmtebeeldkijkers werken minder goed bij koudbloedige dieren (amfibieën en reptielen) die de temperatuur van hun omgeving aannemen. Ze werken goed om bijvoorbeeld vleermuizen op te sporen in de volledige duisternis, maar nog populairder zijn ze bij jagers. Omdat het beeldscherm van de meeste warmtebeeldkijkers nogal klein is, vergt dat wel wat (dier)anatomische kennis van de gebruiker, om een wild zwijn te onderscheiden van een schaap of een koe.

n de kleurmodus Pseudo-kleuren valt op dat bij de handen en door de dunne broek van de vogelaar de meeste warmte verloren gaat.

Lahoux Spotter Pro/Elite 35V

Om een en ander eens uit te proberen, leende ik een Lahoux Spotter Pro 35V van Lahoux Optics in Haarlem. Het is een vrij klein apparaat dat met één hand bediend kan worden. Je kunt er mee fotograferen, filmen of alleen observeren. De beelden hebben een resolutie van slechts 384 x 288 pixels (de opvolger Lahoux Spotter Elite 35V heeft een hogere resolutie van 640 x 480 pixels). Je kunt wel 2x of 4x digitaal inzoomen. Met Hot Spot Tracking kun je, mits de foto-/ videomodus is uitgeschakeld, het warmste object in de omgeving volgen. Met de Pro/ Elite kun je objecten opmerken op 1029/ 1361 m, herkennen op 257/340 m en identificeren op 129/170 m.

 

Lahoux Spotter Pro/Elite 35V

 specificaties
  
resolutie
640 x 480 pixels (Pro: 384 x 288)
kleurmodus

White Hot, Black Hot, Red Hot,Pseudo-kleuren en Target Highlight

gevoeligheid<50mK
pixelgrootte12 μm
objectief35mm
video1280 x 960 pixels, PAL
batterijduurresp. 3,5/6,5 u met/zonder wifi
waterdichtIP67
afmetingen (dxl)186 x 65 x 64 mm
gewicht450 g
importeurinfo lahouxoptics.com
verkoopprijs€ 2.851,-

Conclusie test Lahoux Spotter 35V

 Warmtebeeldkijkers zijn populair onder vogelaars voor het vinden van zeldzame zangvogels.

Behalve voor het opsporen van vleermuizen of wilde zwijnen, zijn warmtebeeldkijkers de laatste tijd heel populair onder vogelaars omdat ze handig zijn voor het vinden van zeldzame zangvogels die zich doorgaans schuilhouden in heel dicht struikgewas. De opvolging met nieuwe modellen gaat snel in deze branche, vanwege de voortschrijdende techniek. Deze Lahoux is daar een goed voorbeeld van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in