Review Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX – Supergroothoek voor middenformaat

0

De Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX is een nieuwe ultragroothoek voor de middenformaatcamera’s van Fujifilm. Het objectief heeft een korter brandpunt dan alle opties van Fujifilm en ook nog eens een hoge lichtsterkte. Het heeft geen autofocus, maar wel een scherpe prijs.

TESTRESULTATEN Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Grote beeldhoek

  • Vertekeningsvrij

  • Scherpe prijs

  • Geen autofocus

  • Geen elektronische koppeling

De Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX is de meest lichtsterke supergroothoek voor het middenformaat.

Introductie

De Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX is een nieuwe supergroothoek voor de middenformaatcamera’s van Fujifilm. De beeldhoek van de Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX  is net iets groter dan die van het meest groothoekige objectief van Fujifilm zelf. Dat is de kortgeleden geïntroduceerde Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR zoom. De 19mm F2.8 Zero-D GFX is dus geen zoom, maar een vastbrandpunt objectief. Het heeft ook geen autofocus, maar het is wel een stop lichtsterker dan de zoom van Fujifilm, het is kleiner en lichter en het kost ruim minder dan de helft.

De beeldhoek van de Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX is 110 graden. Op kleinbeeld zou je daar een 15mm voor nodig hebben. Daar kan je deze Laowa dus mee vergelijken. Het is nog niet het objectief met de wijdste beeldhoek voor Fujifilm, want Laowa heeft ook nog een 17mm F4 Zero-D. De 19mm F2.8 is daarentegen weer een stop lichtsterker. Dat is een voordeel voor opnames bij weinig licht, astrofotografie en het maken van opnames van bijvoorbeeld het noorderlicht. Het is een Zero-D objectief, wat betekent dat het objectief vrijwel geen vertekening heeft. Hierdoor is het ook een prima objectief voor architectuuropnames.

Bouw

De Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX is gebouwd zoals vrijwel alle Loawa objectieven, met een ouderwets degelijk aanvoelende metalen behuizing. Er zit niks elektronisch in het objectief. Pakkingen om het weerbestendig te maken zijn daarom ook niet zo nodig en die zitten er dus ook niet in. Het objectief heeft dus ook geen koppeling met de camera. Je krijgt dus geen EXIF-informatie over het brandpunt of het diafragma en lenscorrecties worden ook niet toegepast. De scherpstelring bestaat min of meer uit twee delen. Met de ene ring kan de andere in een bepaalde stand worden vergrendeld waardoor je het objectief perfect op oneindig kan instellen. De scherpstelring heeft een afstandsschaal en er is een scherptediepteschaal vlak voor de diafragmaring. Het diafragma loopt van F2.8 tot en met F22.

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 10 groepen. 2 van die elementen zijn asferisch, 3 zijn gemaakt van ED glas en 1 van UHR-glas. Het diafragma heeft 5 bladen. Dat is niet goed voor de bokeh, maar wel voor zonnesterren. De filtermaat is 77mm. Gezien de grote beeldhoek zal je vermoedelijk wel gebruik moeten maken van dunne filters om vignettering te voorkomen. De 19mm F2.8 Zero-D GFX wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

https://web.archive.org/web/20230308135629/https://www.youtube.com/watch?v=D_YB8-tvpIs

De Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX heeft geen autofocus. Je moet dus handmatig scherpstellen. De scherpstelslag is zo’n 90 graden met harde stops op het einde. De harde stop voor oneindig is instelbaar, zodat je deze voor bijvoorbeeld astrofotografie overdag kan kalibreren en dan hoef je in het donker de scherpstelring alleen nog maar naar de stop op oneindig te draaien voor een perfect scherpe foto. Kijk hieronder de tutorial om te zien hoe dat werkt:

Scherpstellen doe je met dit objectief dus op het ingestelde diafragma. Wil je zo min mogelijk scherptediepte hebben om zo goed mogelijk te kunnen zien waar de scherpte ligt, dan moet je handmatig het diafragma openen en voor de opname weer sluiten. Een andere optie is om gebruik te maken van de afstandsschaal op het objectief, maar controleer dan wel vooraf of die nauwkeurig is. De kortste instelafstand is 18 centimeter. Dat is behoorlijk dichbij. Door de grote beeldhoek van het objectief is de maximale vergrotingsmaatstaf toch maar 0,185x. Dit is dus niet geschikt voor macrowerk. Maar voor landschapsfotografie is dit uitstekend. Dankzij de relatief hoge lichtsterkte kan je op die kortste instelafstand zelfs een redelijke achtergrondonscherpte krijgen.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX voor volle opening ziet er behoorlijk uit, met een bijna perfecte centrumscherpte en een niet al te groot verloop naar de hoeken. Daarmee haal je met dit objectief nog niet het maximale uit de 100 megapixel sensor van een GFX100S. We hebben helaas geen MTF-curve voor bijvoorbeeld F8. We kunnen dus nog niet zeggen hoeveel die scherpte in de hoeken verbeterd bij diafragmeren. Als we kijken naar de eerste opnames van Loawa, dan maakt dit objectief de Zero-D claim wel waar. Helemaal 0% vertekening mag je niet verwachten. Dat geldt voor vrijwel geen enkel objectief en zeker niet voor extreme groothoeken, hoe goed ze ook gecorrigeerd zijn. Dat het objectief zo weinig vertekening heeft zonder gebruik te maken van lenscorrecties – de 19mm F2.8 heeft immers geen elektronische koppeling met de camera – wil zeggen dat het optisch ontwerp op dit punt erg goed is. Het diafragma heeft ‘maar’ 5 lamellen. Dat is normaal gesproken niet zo goed voor de achtergrondonscherpte (maar die heb je toch al vrijwel niet), maar kan wel zorgen voor fraaie zonnesterren met 10 punten.

Bekijk de eerste indruk van Keith Cooper van North-Light Images:

 

Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

110°

sensorformaatMiddenformaat 33x44mm
min. instelafstand

18 cm

filterdiameter

77 mm

diafragmalamellen

5

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

83x80mm

gewicht

546 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm GF

bijzonderheden

Geen vertekening

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs€ 1299,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX

 

De scherpe prijs maakt de Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX tot een goede keus, als je geen zoom nodig hebt.

De Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX is een extra groothoek-optie voor GFX-fotografen en dat is een goede zaak. De Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX heeft een extra stop lichtsterkte ten opzichte van de Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR. Dat maakt het objectief beter geschikt voor het fotograferen van de melkweg, het noorderlicht of andere onderwerpen bij weinig licht. Zoek je een groothoek voor je GFX en heb je geen zoom of autofocus nodig en wil je ook nog eens zo min mogelijk uitgeven, dan lijkt de Laowa 19mm F2.8 Zero-D GFX ons een goede keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in