Review Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO 

0

De Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO is de volgende twee maal macro van Laowa voor spiegelloze camera’s. Het objectief lijkt in veel opzichten op de eerder geïntroduceerde Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro APO, maar heeft natuurlijk een iets korter brandpunt.

TESTRESULTATEN Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO:

VOORDELEN

NADELEN

  • 2:1 macro

  • Interne scherpstelling

  • Geen elektronische koppeling

  • Niet afgedicht

De Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO is meer allround dan de 90mm.

Introductie

De Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO is het vijfde macro-objectief van Loawa dat tot 2:1 gaat. Het eerste was een 65mm, het tweede een 100mm, het derde een 85mm. En de vierde een 90mm. Waarom zoveel keus? De 65mm is enkel geschikt voor APS-C.  De 85mm is veel minder lichtsterk, met een diafragma van F5.6 als grootste opening. De 100mm is wel een F2.8, maar is ontworpen voor spiegelreflexcamera’s. Het is in de versie voor spiegelloze camera’s veel groter dan deze Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO. Dit objectief vertoont wel grote gelijkenis met de Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo. De 58mm is net iets korter dan de 90mm, maar veel scheelt het niet. Het gewicht scheelt ook maar net 25 gram. De reden om dus voor de Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO te kiezen, is omdat het brandpunt korter is. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel, afhankelijk van je onderwerp. De 90mm zorgt voor iets meer afstand tot je onderwerp bij dezelfde vergrotingsmaatstaf. Dat maakt uitlichten iets makkelijker en schuwe beestjes blijven misschien net iets makkelijker zitten. De 90mm is ook mooi voor portretten. De 58mm is daarentegen juist weer een objectief dat iets meer allround is, omdat het makkelijk als iets langer standaardobjectief te gebruiken is.

De Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO is net als de 90mm een puur mechanisch objectief waarop je het diafragma handmatig in moet stellen en zelf moet scherpstellen. Het heeft dus geen autofocus (net als de overige Laowa’s) en het geeft geen EXIF-informatie door aan de camera. Dat betekent dat je de beeldstabilisatie in de camera dus zelf moet vertellen welk brandpunt je gebruikt voor het beste resultaat.  Ook het automatisch vergroten van het zoekerbeeld bij het scherpstellen werkt hierdoor niet. Dat is jammer. De scherpstelling is wel volledig intern. Het objectief wordt dus niet langer bij het scherpstellen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je bij het scherpstellen op onderwerpen heel dichtbij ineens je onderwerp raakt. Het zorgt er ook voor dat stof minder kans heeft om het objectief binnen te dringen. Dat is maar goed ook omdat het objectief niet is afgedicht tegen vocht en stof. Het objectief is verkrijgbaar in Canon RF, Nikon Z, Sony E  en L-vatting.

Maakt dat nou veel uit? 1:2, 1:1 of 2:1? Dit is 1:2, of, anders gezegd, een 0,5x vergroting. Op een kleinbeeld camera betekent dat dat een onderwerp van 72mm breed beeldvullend wordt afgebeeld.
Dit is een 1:1 vergroting. Op kleinbeeld vult een onderwerp van 36 mm breed (of 24mm hoog) precies het beeld.
Dezelfde RAM-chip als hierboven, maar dan met een 2:1 vergroting. Een veld van 18x12mm vult nu het hele beeld. Voor het fotograferen van kleine onderwerpen maakt die vergrotingsmaatstaf dus wel degelijk een groot verschil en is een 2:1 objectief iets heel anders dan een objectief met een 1:2 vergroting.

Bouw

De Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO is een degelijk gebouwd objectief. De behuizing is volledig van metaal met een brede, soepel draaiende scherpstelring die direct de scherpstelling aanstuurt. Verder heeft het objectief een diafragmaring met stops die niet helemaal op gelijke afstand liggen. Hoe verder je het diafragma dicht draait, hoe korter de slag wordt. Op het objectief kan je zowel de ingestelde afstand als het de vergrotingsmaatstaf aflezen en er is een schaal voor de scherptediepte. Het objectief is niet voorzien van pakkingen. Het objectief zelf bevat geen elektronica en is dus niet erg gevoelig voor vocht. Stof en vocht kunnen wel binnendringen en eventueel in de camera belanden. Bij slecht weer blijft het dus toch een kwestie van een beetje opletten.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 11 groepen en heeft 3 ED elementen en 3 elementen van UHR-glas (Ultra High Refractive Index). Die moeten zorgen voor de – voor APO-objectieven kenmerkende afwezigheid van kleurfotuten. Het objectief heeft verder maar liefst 13 diafragmalamellen. Die zorgen voor een mooie, ronde diafragmaopening, zelfs bij kleinere diafragma’s. De filtermaat is 67mm en dat is netjes. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap en dat is het enige onderdeel dat is gemaakt van kunststof.

Scherpstelling

De Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO heeft geen autofocus.  Voor macrofotografie is dat niet echt een bezwaar. Autofocus werkt vaak juist wat moeizaam bij macrofotografie vanwege de hele kleine scherptediepte. De handmatige scherpstelling gaat lekker ouderwets met een lange slag van meer dan 200 graden. Hierdoor is de scherpstelling heel precies en direct. De kortste instelafstand is 18,5 cm, gemeten vanaf het sensoroppervlak. Je onderwerp bevindt zich dan vlak voor de frontlens en daar moet je rekening mee houden voor de lichtval op je onderwerp. De maximale vergrotingsmaatstaf is op die afstand dus 2x ofwel 2:1.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve ziet er goed uit, met een prima scherpte in het centrum en een licht verloop naar de hoeken. De MTF-waardes zijn voor normaal gebruik, en je kan dit objectief dus ook prima als iets langer standaardobjectief gebruiken. Het is een APO objectief en dat betektent dat kleurrandjes (die dus ook niet naderhand softwarematig hoeven te worden gecorrigeerd) ontbreken. Dat zorgt voor een nog iets mooiere beeldvoordracht. Daar zal je ook profijt van hebben in het macrogebied. De 90mm versie van dit objectief, dat we eerder hebben getest, scoorde hoog op optisch gebied en we verwachten hetzelfde van deze Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO

 Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

40°9’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

18,5cm

filterdiameter

67mm

diafragmalamellen13
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

74x117mm

gewicht595 gr
bajonetaansluitingCanon RF / Nikon Z / Sony E / L mount
bijzonderheden

2:1 macro

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs

€ 659,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO

Voor een APO-objectief is de prijs scherp.

Als de Laowa 58mm F2.8 2x Ultra Macro APO optisch net zo goed is als de 90mm in deze serie, en er is geen reden om aan te nemen dat dat niet zo is, dan is dit alweer een uitstekend objectief van Loawa voor een scherpe prijs. De mogelijkheid om naar 2:1 macro te gaan maakt dit objectief echt speciaal. Het ontbreken van een elektronische koppeling met de camera is wel jammer en zal mogelijk wat mensen afschrikken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in