Review Laowa 6mm F2 Zero-D MFT – extreme groothoek voor Micro Four Thirds

0

De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT is het meest groothoekige objectief zonder fisheye vertekening voor Micro Four Thirds. Het objectief heeft geen autofocus, maar wel elektronische contacten, wat handmatig scherpstellen heel makkelijk maakt.

TESTRESULTATEN Laowa 6mm F2 Zero-D MFT:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreme 122° groothoek 

  • Hoge lichtsterkte

  • Weinig vertekening

  • Compact en licht

  • Degelijke bouw

  • Geen autofocus

  • Niet weerbestendig

De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT is het meest groothoekige objectief zonder fisheye vertekening voor Micro Four Thirds.

Introductie

De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT heeft een heel kort brandpunt en een bijbehorende enorm grote beeldhoek. Toch is het geen fisheye, maar een zogenaamd rectalineair groothoekobjectief. Dat wil zeggen dat rechte lijnen ook recht worden weergegeven. De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT is volgens Laowa zelfs een Zero-D objectief. Daarmee bedoelt Loawa dat het geen vertekening (zero distortion) heeft. Wij hebben inmiddels meer Zero-D objectieven van Laowa getest. Helemaal geen vertekening halen ze niet, maar de hoeveelheid is meestal zo gering dat die in praktijkopnames, zelfs in kritische architectuuropnames, nauwelijks opvalt. Wat extra bijzonder is, is dat dit objectief (en andere van Laowa) dat doen zonder gebruik te maken van lenscorrecties, wat tegenwoordig eigenlijk heel gebruikelijk is. De Laowa’s zijn echt optisch gecorrigeerd om zo weinig vertekening te hebben. Voor een objectief met een beeldhoek van bijna 122° is dat heel bijzonder. Dat dit objectief dan ook nog eens zo compact en licht is, maakt het helemaal aantrekkelijk. De al wat oudere Laowa 7,5mm F2 is weliswaar nog lichter en kleiner, maar is niet helemaal vertekeningsvrij.

De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT is de ‘fotografie’versie van de eerder uitgebrachte Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine.  Net als dat objectief heeft de Laowa 6mm F2 Zero-D MFT de enorme beeldhoek van bijna 122 graden en een hoge lichtsterke. In F-stops gemeten is het een F2.0. Daarmee kan je dit objectief prima gebruiken voor bijvoorbeeld astrofotografie of het fotograferen van noorderlicht. De extreme beeldhoek maakt dit objectief geschikt voor bijzonder weidse landschappen of het vastleggen van krappe interieurs. Wat anders is, is dat de Laowa 6mm F2 Zero-D MFT een elektronische koppeling met de camera heeft. Hierdoor wordt de juiste EXIF-informatie toegevoegd en weet de camera welk brandpunt er wordt gebruikt zodat beeldstabilisatie optimaal wordt ingesteld. Het diafragma kan hierdoor via de camera worden bediend en het objectief heeft dus geen diafragmaring. De koppeling zorgt er ook voor dat je bij handmatig scherpstellen gebruik kan maken van het automatisch vergroten van het zoekerbeeld of het toepassen van focus peaking. Bij de cine-versie moet je dit handmatig activeren als je dat wilt gebruiken. Wat ook anders is, is dat de fotoversie een 5 bladig diafragma heeft, wat resulteert in zonnesterren met 10 punten.

Bouw

De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT is een objectief dat gebouwd is zoals we van Loawa gewend zijn: degelijk, met een vrijwel geheel metalen behuizing en zonnekap. De objectieven van Loawa voelen op dit punt ouderwets aan, in de goede zin van het woord. De scherpstelring draait soepel en gedempt. Het objectief heeft geen pakkingen om het weerbestendig te maken en dat is eigenlijk het enige minpunt. Het objectief heeft namelijk wel elektronische contacten om informatie door te geven aan de camera. Zodra die nat worden, loop je het risico dat bijvoorbeeld het diafragma ineens niet meer werkt of dat de camera het objectief niet meer herkend.

Het optisch ontwerp bestaat uit 13 lenselementen in 3 groepen. Het objectief heeft 4 ELD-elementen (van Extra-Low Dispersion glas, dus glas met een lage brekingsindex) en 2 asferische lenselementen die volgens Laowa van glas zijn en dus niet van asferisch gevormde kunststof. Het voorste lenselement is voorzien van wat Loawa Frog Eye Coating noemt. Dit is een coating die ervoor zorgt dat vuil en vocht zich minder makkelijk hechten aan het glas, waardoor het beter schoon blijft en schoon te maken is. Het diafragma heeft 5 lamellen, waardoor je bij wat diafragmeren en fotograferen tegen de zon in 10-puntige zonnesterren zult krijgen.

Scherpstelling

De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT heeft geen autofocus. Je moet het objectief dus handmatig scherpstellen. De scherpstelring van de Laowa is niet fly-by-wire. Je hebt dus directe controle over de scherpstelling en er is een afstandsschaal om bijvoorbeeld met zone-focusing te werken of om het objectief op de hyperfocaalafstand in te stellen. De kortste instelafstand is 9 cm. Met een brandpunt van 6mm zal je nog lang geen macro-opnames op die afstand kunnen maken, maar het zorgt er wel voor dat je scherp kan stellen op objecten in de voorgrond en dat je een klein beetje achtergrondonscherpte kan krijgen.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de Laowa 6mm F2 Zero-D MFT ziet er bijzonder goed uit. Op volle opening zie je een goede centrumscherpte met een vrij geleidelijk maar klein verloop naar de hoeken. De waardes liggen bijna net zo hoog als bij objectieven met minder ambitieuze beeldhoeken. Voor een zo extreme groothoek als deze Loawa is dit een goede score, zeker op een relatief hoge lichtsterkte van F2. Ondanks die hoge lichtsterkte hoef je niet heel veel achtergrondonscherpte te verwachten, tenzij je op de kortste instelafstand van 9cm fotografeert. Wat je wel mag verwachten, zijn scherpe 10-puntige zonnesterren wanneer je het diafragma dicht draait naar F5.6 of F8. Vanaf F11 zal de beeldkwaliteit minder worden door diffractie, dus dat kan je beter vermijden.

 

Laowa 6mm F2 Zero-D MFT

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

121°9’

sensorformaat

Micro Four Thirds

min. instelafstand

9 cm

filterdiameter58 mm
diafragmalamellen

5

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

61x52mm

gewicht

188 gr

bajonetaansluiting

MFT

bijzonderheden

elektronische koppeling

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs€ 629,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa 6mm F2 Zero-D MFT

 

De Laowa 6mm F2 Zero-D MFT is het objectief dat je hebben moet als je de meest extreme groothoek zoekt voor Micro Four Thirds.

Dat Laowa na de cine-versie ook een fotografieversie van de 6mm T2.1 uit zou brengen, was is niet zo verrassend. Wat wel verrassend is, is op het toch behoorlijke verschil tussen de Laowa 6mm F2 Zero-D MFT en die cine-versie. De elektronische koppeling zorgt ervoor dat je als fotograaf veel prettiger met dit objectief kan werken dan met de cine-versie. Dat het objectief desondanks niet groter of zwaarder is geworden, is ook een pluspunt. Als je als fotograaf de meest extreme groothoek zoekt voor Micro Four Thirds, dan is dit het objectief dat je hebben moet. Als filmer kan je ook kiezen voor de cineversie, maar of dat nodig is, hangt helemaal van je stijl van filmen af. We kunnen ons voorstellen dat ook voor vloggers de Laowa 6mm F2 Zero-D MFT de betere keus kan zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in