Review Laowa Argus 28mm f/1.2 FF – Superlichtsterk

0

De Laowa Argus 28mm f/1.2 FF is de meest lichtsterke 28mm op de markt. Daar staat wel tegenover dat het objectief geen autofocus heeft en geen elektronische koppeling en dus ook geen gebruik kan maken van lenscorrecties.

TESTRESULTATEN Laowa Argus 28mm f/1.2 FF:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Geen EXIF-informatie

  • Geen lens-correcties

  • Kortste instelafstand groot

De Laowa Argus 28mm f/1.2 FF is de meest lichtsterke 28mm.

https://web.archive.org/web/20230502192751/https://www.youtube.com/watch?v=AWGXClS2Mcc

Introductie

De Laowa Argus 28mm f/1.2 FF is een bijzonder objectief. Om te beginnen is het een 28mm. Dat is een brandpunt dat ooit veel populairder is geweest, maar nu nog maar mondjesmaat wordt gemaakt. Dat is jammer, omdat een 28mm een heel mooi brandpunt is. Je kan er heel mooi mensen mee fotograferen in hun omgeving, zonder dat echter groothoekeffect dat je met een 24mm krijgt en met meer achtergrond dan met een 35mm. Nog bijzonderder is dat het ook nog eens de meest lichtsterke 28mm is die je nog kan krijgen. Sigma maakt een forse maar fraaie F1.4 28mm met autofocus in de Art serie voor spiegelreflexcamera’s. Maar deze Laowa is nog een halve stop lichtsterker en tegelijk iets korter, veel slanker en een stuk lichter.

Foto: Kiva Huang

De Laowa Argus 28mm f/1.2 heeft dan ook geen autofocus en ook geen chip. Het objectief kan dus geen EXIF-informatie doorgeven en niet gebruik maken van lenscorrecties. Lichtafval is een vrij normaal verschijnsel bij lichtsterke groothoeken en mag je zeker verwachten bij een groothoek die zo lichtsterk en tegelijkertijd vrij slank is. Zonder lenscorrecties zal je die lichtafval zeker kunnen zien bij opnames op volle opening, tenzij je die handmatig gaat corrigeren.

Bouw

De Laowa Argus 28mm f/1.2 is een volledig mechanisch objectief, met een metalen behuizing. Het is redelijk lang met 106mm, maar met 69mm ook vrij slank voor een objectief met zo’n hoge lichtsterke. Het gewicht is 562 gram en ook dat is vrij redelijk. Het heeft een zeer brede scherpstelring en een diafragmaring met ongelijke afstanden tussen de verschillende diafragma’s, zoals bij wel meer Loawa-objectieven gebruikelijk is. De zonnekap is ook van metaal en heeft een rechthoekige opening met een bijpassende lensdop.

Het objectief is niet extra afgedicht tegen vocht en stof, maar voor een volledig mechanisch objectief is dat ook niet heel erg nodig. Alleen met vocht dat tussen het objectief en de camera kan trekken, is het wat uitkijken. Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 7 groepen en heeft 2 lenzen van ED glas en 2 van UHR glas. Het diafragma heeft 13 lamellen en de filtermaat is 62mm.

Scherpstelling

De Laowa Argus 28mm f/1.2 heeft geen autofocus. Door het ontbreken van elektronische koppeling met de camera, kan je bij het handmatig scherpstellen niet gebruikmaken van het automatisch vergroten van het zoekerbeeld, maar zaken als focus peaking werken natuurlijk wel. Op volle opening heb je natuurlijk wel zo weinig scherptediepte dat met een goede zoeker vrij goed te zien zal zijn waar de scherpte ligt.

De kortste instelafstand is slechts 50 centimeter en dat is een afstand die je eerder bij een standaardobjectief of een korte tele zou verwachten. Voor een 28mm groothoek is dat erg lang en de vergrotingsmaatstaf is hierdoor ook maar 0,07x. Dat zien we tegenwoordig nog maar zelden.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve laat een redelijke goede centrumscherpte zien, met al vrij snel een verloop naar de hoeken. Op volle opening vinden we dat acceptabel. Wat de MTF-curve niet laat zien is hoe het met de lichtafval zit. Laowa heeft een 35mm in de Argus serie die nog lichtsterker is en die heeft naast lichtafval ook de nodige problemen met kleurfouten. We zijn benieuwd of de 28mm daar minder last van heeft, of hetzelfde karakter heeft. Dat laatste wil nog niet zeggen dat deze 28mm daarmee een slecht objectief zou zijn, want gebruikers van de 35mm roemen dat objectief juist vanwege het bijzondere karakter van de opnames, ondanks of mogelijk juist dankzij de imperfecties.

 

Laowa Argus 28mm f/1.2 FF

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

75°4’

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

50 cm

filterdiameter

62 mm

diafragmalamellen

13

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)69×106 mm
gewicht562 gr
bajonetaansluiting

Sony E, Nikon Z, Canon RF, Leica L

bijzonderheden

Hoge lichtsterkte

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs€ 759,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa Argus 28mm f/1.2 FF

 

Natuurlijk is de Laowa Argus 28mm f/1.2 vanwege de hoge lichtsterkte een bijzonder objectief. Door het ontbreken van autofocus en een elektronische koppeling is dit wel een objectief voor een hele bepaalde doelgroep. Vanwege het karakter is dit is echt zo’n objectief waarvan we zouden zeggen: try before you buy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in