Review Loawa 12-24mm F5.6 – klein en wijds 

0

De Laowa 12-24mm F5.6 is een supergroothoekzoom. De lichtsterkte is niet heel hoog, maar daardoor heeft Laowa het objectief compact en licht kunnen maken. Nog een extra voordeel is dat je met dit objectief filters kan gebruiken en dat is voor een 12mm best bijzonder.

TESTRESULTATEN Loawa 12-24mm F5.6:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreem groothoekig

  • Compact

  • Licht van gewicht

  • Zonnesterren

  • Niet lichtsterk

  • Geen elektronische koppeling

Voor landschapsfotografie met een ultragroothoek heb je geen hoge lichtsterkte nodig. De Laowa 12-24mm F5.6 is dan ideaal.

Introductie

De Laowa 12-24mm F5.6 is een supergroothoekzoomobjectief. Er zijn meer zooms die beginnen bij 12mm – Sony heeft er alleen al twee – maar het blijft toch nog steeds bijzonder. Over het algemeen zijn dit soort objectieven vrij groot en kostbaar, maar de Laowa is daar een prettige uitzondering op. Dat komt doordat Laowa heeft afgezien van een hoge lichtsterkte. Waar de beide Sony’s beginnen bij F2.8 of F4, heeft deze Laowa een aanvangsopening van F5.6. Voor veel soorten ultragroothoekfotografie is dat vaak geen enkel probleem. Voor landschap of architectuur zal je toch eerder F8 of F11 gebruiken dan F4. Die lagere lichtsterkte maakt het objectief kleiner, lichter en goedkoper dan andere objectieven met dit bereik en het heeft nog een extra voordeel: je kan gewone 77mm schroeffilters met dit objectief gebruiken.

Bouw

De Laowa 12-24mm F5.6 is een volledig mechanisch objectief dat voornamelijk bestaat uit glas en metaal. Scherpstellen en zoomen doe je met een ouderwets soepele schroefgang. Het diafragma bedien je op het objectief en het klikt in op hele stops. Het diafragma kan niet klikloos worden gemaakt. Het objectief heeft markeringen voor de ingestelde afstand en de zoomstand, maar geen indicatie voor de scherptediepte. Het objectief heeft geen elektronische koppeling met de camera. Het heeft ook geen pakkingen om vocht en stof buiten te houden. Door het ontbreken van elektronica zal vocht niet zo snel een probleem zijn met dit objectief, maar in een hele stoffige omgeving zal je hierdoor toch wat voorzichtig moeten zijn.

Het optisch ontwerp bestaat uit 15 elementen in 11 groepen en bevat 2 asferische en 3 ED elementen. Het diafragma heeft 5 niet afgeronde lamellen. Hierdoor hoef je maar weinig te diafragmeren om lichtbronnen zoals de zon in scherp gedefinieerde 10-puntige sterren te veranderen.  Het objectief heeft een hele korte, vaste zonnekap. Hierop kan direct de lensdop worden bevestigd. Op de zonnekap kan ook een extra ring worden gezet die voorzien is van een 77mm schroefdraad. Hierdoor kunnen filters direct op het objectief worden geschroefd. De diameter van het objectief is normaal gesproken 69mm. Door het plaatsen van deze extra ring wordt de diameter natuurlijk wel wat groter.

Scherpstelling

Scherpstellen is een puur handmatige bezigheid met dit objectief. De scherpstelslag is zo’n 90 graden. Het objectief heeft uiteraard harde stops op dichtbij en oneindig en er zijn markeringen voor de afstanden aangebracht. Je kan dit objectief hierdoor gemakkelijk op de hyperfocaalafstand instellen. De kortste afstand waarop je de Laowa in kan stellen is 15 centimeter. Je zit dan met de frontlens wel bijna tegen je onderwerp aan. De maximale vergrotingsmaatstaf is 1:2,1.

Beeldkwaliteit

Laowa heeft een zoomobjectief met een nog grotere beeldhoek, de Loawa 10-18mm F4-5.6. De beeldkwaliteit van dit objectief is niet over het hele bereik even goed, maar ja, daar krijg  je dan wel een 10mm beeldhoek voor terug. De Laowa 12-24mm F5.6 is iets minder lichtsterk op de grootste beeldhoek en de beeldhoek is ook net iets minder extreem. Het is dus een net iets minder ambitieus ontwerp en je mag hierdoor ook een iets hogere beeldkwaliteit verwachten. De MTF curve voor 12mm ziet er behoorlijk goed uit voor een objectief met zo’n extreme beeldhoek. Een MTF-curve vertelt echter niet het hele verhaal. Dit objectief heeft niet de Zero-D aanduiding die sommige andere Laowa objectieven wel hebben. Enige vertekening zal dus wel te zien zijn. Ook mag je verwachten dat dit objectief last heeft van vignettering. Door het ontbreken van een elektronische koppeling tussen het objectief en de camera kunnen lichtafval en vertekening niet met een profiel direct in de camera worden gecorrigeerd.

 

Loawa 12-24mm F5.6

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

121°9’- 84°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

15 cm

filterdiameter77 mm
diafragmalamellen5
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

69×94 mm (Sony E)

gewicht

497 gr

bajonetaansluiting

Leica M / Sony E / Nikon Z / Canon RF

bijzonderheden77mm filters mogelijk
importeurwww.fotovideoretail.nl
verkoopprijs

€ -,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Loawa 12-24mm F5.6

De Laowa 12-24mm F5.6 biedt een grote beeldhoek voor een schappelijke prijs.

De Laowa 12-24mm F5.6 biedt een enorm bereik voor een schappelijke prijs. Vergeleken met de Sony FE 12-24mm F4 G kost de Laowa minder dan de helft. Het is ook nog eens kleiner en lichter en je kan er filters op gebruiken. Het heeft dus geen autofocus, maar voor veel soorten fotografie die je met een objectief als dit zal doen, is dat vaak geen probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in