Review Loawa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo

0

De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is een macro-objectief dat speciaal is ontworpen voor spiegelloze camera’s. Het is hierdoor een stuk kleiner dan de qua specs vergelijkbare 100mm, die ook op spiegelreflexcamera’s past.

TESTRESULTATEN Loawa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo:

VOORDELEN

NADELEN

  • 2:1 macro

  • Lichtsterk

  • Heel compact

  • Interne scherpstelling

  • Geen elektronische koppeling

  • Niet afgedicht

De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is een relatief klein objectief voor hele kleine onderwerpen.

Introductie

De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is het vierde macro-objectief van Loawa dat tot 2:1 gaat. Het eerste was een 65mm, het tweede een 100mm, het derde een 85mm. Waarom deze 90mm, terwijl er dus al twee objectieven zijn met vrijwel hetzelfde brandpunt? De 85mm is veel minder lichtsterk, met een diafragma van F5.6 als grootste opening. De 100mm is wel een F2.8, maar het is in de versie voor spiegelloze camera’s veel groter dan de Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo. Dat komt omdat de 100mm ontworpen is voor spiegelreflexmodellen. Koop je de 100mm in een Sony-vatting, dan is het 35mm langer dan de 90mm.

De 100mm kan je dus wel op meer verschillende camera’s gebruiken en voor Canon EF is de  100mm zelfs beschikbaar in een elektronische versie. De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is een puur mechanisch objectief waarop je het diafragma handmatig in moet stellen en zelf moet scherpstellen. Het heeft dus geen autofocus (net als de overige Laowa’s). Maar er is wel iets bijzonders aan de hand met de scherpstelling van de 90mm. Die is namelijk volledig intern. Het objectief wordt dus niet langer bij het scherpstellen. Fotograaf je kleine, levende beestjes, dan zien die dus niet een grote frontlens op zich afkomen. Doordat dit objectief geen data doorgeeft aan de camera, kan het ook geen gebruik maken van lenscorrecties in de camera. De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is extra gecorrigeerd om kleurfouten te voorkomen, dus we hebben hoge verwachtingen van de beeldkwaliteit.

Bouw

De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is een ouderwets degelijk gebouwd objectief met een metalen behuizing en een brede, soepel draaiende scherpstelring die ook direct de scherpstelling aanstuurt. Verder heeft het objectief een diafragmaring en dat zijn alle bedieningselementen. Het objectief is niet voorzien van pakkingen. Het objectief zelf bevat geen elektronica en is dus niet erg gevoelig voor vocht. Maar stof en vocht kunnen dus wel binnendringen en eventueel in de camera belanden.

Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 10 groepen en heeft 3 ED elementen. Het objectief heeft maar liefst 13 diafragmalamellen. Dat zou theoretisch voor een mooie, ronde diafragmaopening moeten zorgen, zelfs bij kleinere diafragma’s. De filtermaat is 67mm en dat is netjes. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap en die is gemaakt van kunststof.

Scherpstelling

De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo heeft geen autofocus. Dat is niet iets waar we zwaar aan tillen. Voor macrofotografie, waar je vaak met hele kleine diafragmaopeningen werkt en de scherptediepte dan nog heel klein is, is autofocus lang niet altijd bruikbaar. De handmatige scherpstelling gaat lekker ouderwets met een lange slag van meer dan 200 graden. Hierdoor is de scherpstelling heel precies en direct. Veel ervaren macrofotografen zullen – als ze op statief werken – overigens eerder voor een macrorail kiezen dan voor het gebruiken van de scherpstelring. Met een macrorail verplaats je namelijk de hele cameraset iets naar voor of naar achter. De vergrotingsmaatstaf blijft dan hetzelfde en dat is niet het geval bij het scherpstellen met de scherpstelring. De kortste instelafstand is 20,5 cm, gemeten vanaf het sensoroppervlak. Je onderwerp bevindt zich dan maar enkele centimeters voor de frontlens. De maximale vergrotingsmaatstaf is op die afstand dus 2x ofwel 2:1.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve ziet er netjes uit, met een goede centrumscherpte en een licht verloop naar de hoeken. Het is dus fijn om te weten dat je dit objectief ook als gewone tele, op volle opening en op oneindig kan gebruiken. Deze waardes zeggen niet veel over de beeldkwaliteit voor het soort opnames waarvoor je dit objectief eigenlijk koop. Namelijk op heel dichtbij en eerder op F16 dan op F2.8. Omdat het objectief daarvoor is ontworpen, zou je er vanuit mogen gaan dat de kwaliteit dan nog beter is. Voor macro’s is lichtafval en vertekening ook van belang, omdat dat bepaald hoe goed dit objectief is voor bijvoorbeeld reproducties. Dat laat de MTF curve niet zien en zullen we hopelijk snel kunnen testen. Omdat dit objectief een APO is, en dus extra gecorrigeerd is voor het voorkomen van kleurfouten, verwachten we op dit gebied geen problemen.

 

Loawa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo

 specificaties
  
beeldhoek (diag)27°
sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

20,5 cm

filterdiameter67mm
diafragmalamellen

13

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)74×120 mm
gewicht619 gr
bajonetaansluitingCanon RF / Nikon Z / Sony E / L mount
bijzonderhedeninterne scherpstelling
importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs

€ 659,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Loawa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo

 

De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is een 2:1 macro die je ook prima kan gebruiken voor portretten.

De Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro Apo is een behoorlijk compact objectief in zijn soort. Wat dit objectief nog leuker maakt is dat dit objectief intern scherpstelt en dat het geen 1:1 macro is, maar zelfs een 2:1. Op oneindig lijkt het ook goed te presteren, zodat het ook nog eens bruikbaar is voor bijvoorbeeld portretten. Je moet er dan alleen niet tegenop zien om handmatig scherp te stellen. De vraagprijs is best heel redelijk, gezien de unieke eigenschappen van dit objectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in