Review: Nikon FTZ-II adapter – kleiner en lichter

0

De Nikon FTZ-II adapter is een adapter om Nikon F-objectieven op Z-camera’s te gebruiken. Dit model is compacter dan zijn voorganger en is voor de Nikon Z9 eigenlijk de enige juiste adapter.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon FTZ-II adapter:

VOORDELEN

NADELEN

  • Kleiner
  • Lichter
  • Geen uitstulping onderzijde
  • Geen ingebouwde motor
  • Geen statiefaansluiting

De Nikon FTZ-II adapter is compacter en fraaier dan de eerste generatie.

Introductie

Nikon FTZ-II adapter productshot

Nikon heeft al sinds de introductie van het Z-systeem een adapter om objectieven met een F-bajonet op een camera met een Z-vatting te gebruiken. Dat is de FTZ-adapter. Nu is er de Nikon FTZ-II adapter. Die is kleiner en lichter dan de FTZ. Dat de FTZ II iets minder weegt en niet zo groot is komt hoofdzakelijk door het ontbreken van de uitstulping aan de onderzijde van de FTZ adapter. De voornaamste reden waarom Nikon die op de FTZ II heeft weg gelaten, is dat de originele FTZ door die bult aan de onderkant niet goed past op Nikons nieuwe vlaggenschip, de Nikon Z9. Je kan de FTZ wel op een Z9 zetten, , maar je vingers passen dan niet meer om de verticale grip. Functioneel zijn beide adapters exact gelijk. Wie al een FTZ heeft en geen Z9 gaat aanschaffen, hoeft dus niet over te stappen.

Beperkingen Nikon FTZ-II adapter

De FTZ II is in principe bruikbaar met veel Nikon F objectieven, maar er zijn een paar belangrijke beperkingen. Zo stuurt de adapter het diafragma van Ai en Ais-objectieven niet aan en werkt ook de autofocus van oudere AF-objectieven zonder ingebouwde autofocusmotor niet. Je zal daarmee dus handmatig moeten scherpstellen. Voor eenvoudige kitzooms ligt de oplossing dan voor de hand: een nieuwere en modernere kopen. Maar er zijn bijzondere objectieven zoals bijvoorbeeld de 105mm en 135mm Nikkors met DC (Defocus Control) die je met deze adapter nog steeds niet met autofocus op de Nikon Z-camera’s kan gebruiken.

Bouw

Nikon FTZ-II adapter bouw

De Nikon FTZ-II adapter is vrijwel helemaal rond en oogt hierdoor veel meer als een natuurlijk verlengstuk van het objectief of als een teleconverter. Hij is 10 gram lichter dan de FTZ en natuurlijk net zo dik. De adapter is voorzien van een verflaag met een structuur die goed moet aansluiten bij de Nikon F-objectieven. De adapter is geheel van metaal en voorzien van pakkingen om het binnendringen van vocht en stof via de front- en achterbajonet tegen te gaan. De adapter heeft maar één schuif en die is natuurlijk om objectieven te ontgrendelen. Door het ontbreken van de uitstulping aan de onderzijde zit er op deze adapter geen statiefaansluiting. Dat is wel jammer, omdat zwaardere objectieven zo mooi in balans zijn wanneer je een snelkoppelplaat onder de adapter kan zetten. Dan hangt het gewicht van het objectief aan de ene kant en het gewicht van de camera aan de andere.

 Nikon FTZ-II adapter
 specificaties
  
beeldhoek (diag)nvt
sensorformaatFX en DX
min. instelafstandnvt
filterdiameternvt
diafragmalamellennvt
beeldstabilisatornvt
afmetingen (dxl)70×30 mm
gewicht125 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderheden 
importeur

of nikon.be

verkoopprijs€ 289,00
  

Conclusie test Nikon FTZ-II adapter

Nikon FTZ-II adapter praktijkshot

Met de FTZ-II adapter liggen objectieven net iets lekkerder in de hand.

De Nikon FTZ-II adapter is functioneel gelijk aan de FTZ. Als je dus al een FTZ hebt, dan ligt upgraden niet echt voor de hand. Maak je nu de overstap van een spiegelreflex naar een spiegelloze Nikon en wil je je bestaande objectieven blijven gebruiken, dan zouden wij wel voor de FTZ II kiezen. Die oogt niet alleen beter, maar de objectieven liggen met de FTZ II ook net iets lekkerder in de hand. Voor de prijs maakt het niets uit, die is voor beide gelijk.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in