Review Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR – full frame alles-in-een zoom

0

De Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR is een handige, alles-in-een zoom voor fotografen die niet dol zijn op het wisselen van objectieven. Met een bereik van 24mm tot 200mm tele kan je met dit redelijk compacte en lichte objectief veel onderwerpen aan.

TESTRESULTATEN Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Handig bereik

  • Begint al bij 24mm

  • Beeldstabilisatie

  • Weerbestendig

  • Niet zo lichtsterk

De Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR is een handige, alles-in-een zoom voor op reis.

Introductie

De Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR is een zoom waarmee je heel veel verschillende onderwerpen kan fotograferen. De 24mm groothoekstand is geschikt voor landschappen, interieurs en straatfotografie. Zoom je uit naar 200mm dan kan je details en (grotere) dieren in het wild fotograferen. Met zijn kortste instelafstand van slechts 50 cm. kan je ook prima kleinere onderwerpen vastleggen. En dat allemaal met een objectief dat nauwelijks groter of zwaarder is dan bijvoorbeeld de Nikkor Z 24-70mm F4 S. Dat de Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR in het telebereik minder lichtsterk is dan de 24-70mm F4 kan je nauwelijks een nadeel noemen. De 24-70mm haalt die brandpunten immers niet. De Nikkor Z 24-70mm F4 S is wel een ‘S’ objectief en de Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR niet. Verwacht dus niet dezelfde hoge beeldkwaliteit. Met name in de hoeken zal je wel verschillen kunnen zien. Daar staat tegenover dat de Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR handiger en veelzijdiger is en ook nog eens over beeldstabilisatie (VR) beschikt, die volgens CIPA-normen goed moet zijn voor 4,5 stops winst.

Bouw

De Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR is een compact en redelijk licht objectief. Het lage gewicht is natuurlijk mede te danken aan het gebruik van kunststof en de compacte afmetingen (in ingeschoven stand) worden veroorzaakt doordat dit objecief een dubbele tubus heeft. Het schuift dus eigenlijk twee keer uit. Toch is de constructie behoorlijk spelingsvrij en degelijk en beschikt het objectief zelfs over pakkingen om het weerbestendig te maken.

Wat daarbij helpt is dat het aantal bedieningselementen beperkt is. Het objectief beschikt over een brede zoomring en een smalle Controlring. Die smalle bedieningsring is programmeerbaar. Als je de autofocus gebruikt kan je hem instellen om direct handmatig de scherpte aan te kunnen passen. Je kan er ook voor kiezen om hem voor heel iets anders te gebruiken, zoals het instellen van het diafragma, het wijzigen van de gevoeligheid of het instellen van een belichtingscorrectie. Het objectief heeft helaas geen AF/MF schakelaar.

Het optisch ontwerp is – zoals we tegenwoordig gewend zijn – vrij complex, met 19 elementen in 15 groepen. Het objectief bevat 2 elementen van ED-glas (glas met een lage brekingsindex), 1 asferisch ED-element en 2 ‘gewone’ asferische elementen. De glasoppervlakken zijn voorzien van Nikon’s Arneo coating en het voorste element is ook nog voorzien van een extra fluor-coating om het makkelijker schoon te houden. Het diafragma bestaat uit 7 afgeronde lamellen en de filtermaat is een bescheiden 67mm. Het objectief wordt geleverd met zonnekap.

Scherpstelling

De Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR maakt gebruik van een STM-stappenmotor voor de scherpstelling en dus geen (dubbele) linaire motor die je in duurdere modellen vindt. De scherpstelling vindt wel volledig intern plaats. Er hoeven dus maar een of enkele lenselementen te worden verplaatst en het objectief wordt tijdens het scherpstellen ook niet langer. Dat maakt dat een stappenmotor waarschijnlijk voldoende is voor een vlotte scherpstelling. Een bijkomend voordeel van stappenmotoren is dat ze stil zijn en bij video kunnen zorgen voor een vloeiend verloop van de scherpte. Nikon claimt dat het objectief ook weinig last moet hebben van focus breathing en focus shift tijdens het zoomen. Dat zou dit objectief extra geschikt moeten maken voor videowerk.

De Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR past natuurlijk ook op de APS-C Z50 en werkt daar als een 36-300mm (eq.) objectief. De beeldstabilisatie in het objectief komt op de Z50 extra van pas, omdat de camera zelf geen stabilisatie heeft.

 

De kortste instelafstand is 0,50 m. De maximale vergrotingsmaatstaf die je hiermee kan halen is 0,28 x. Dat is onvoldoende voor macrowerk, maar wel genoeg voor closeups van kleinere onderwerpen.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR laten een goede centrumscherpte zien, zowel in het groothoekgebied als in het telebereik. Tegelijk zie je, zeker op de 24mm stand, dat de scherpte eigenlijk direct begint te verlopen naar de hoeken. Bij bijvoorbeeld de Nikon Z 24-70mm F4 S blijft de MTF-curve veel langer vlak. De mate van het verloop, dus het verlies aan scherpte richting de hoeken, is gelukkig niet al te groot., behalve voor de fijnste details in de uiterste hoeken. In de telestand is het verloop nog wat kleiner. Bij kritische beschouwing of het gebruik van camera’s met hoge resolutie zoals de Nikon Z7 II, zal je die verzachting in de hoeken wel kunnen zien. Op camera’s met lagere resolutie en bij het bekijken van de beelden op niet al te grote formaten, zal het nauwelijks opvallen.

 

Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)84°-12°20′
sensorformaatfull frame
min. instelafstand50 cm
filterdiameter67 mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)77×114 mm
gewicht570 gr
bajonetaansluiting

Nikon Z

bijzonderhedenControlring
importeurof .be
verkoopprijs€ 989,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z 24-200mm  F4-6.3

Nikon lijkt met de Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR een hele mooie balans te hebben gevonden tussen kwaliteit en bruikbaarheid.

De Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR is een mooie aanvulling op het objectievenprogramma van Nikon. Als je het combineert met bijvoorbeeld de Nikon Z 14-30mm F4 S, dan heb je een enorm bereik met maar 2 objectieven. Ideaal voor op reis, of gewoon voor als je niet zoveel zin hebt om te wisselen. 
De lichtsterkte is wat minder dan van bijvoorbeeld de vrijwel even grote en dure Tamron 28-200mm F2.8-4. Die is echter (nog) niet leverbaar in Z-vatting (al bestaan er wel adapters voor) en het groothoekbereik van de Tamron is ook net iets minder ruim. De Tamron heeft ook geen beeldstabilisatie (wat je met name op 200mm toch wel gaat merken) en de Nikon wel. Dit soort alles-in-een objectieven zijn voor een compromis tussen beeldkwaliteit en bruikbaarheid, maar Nikon lijkt met de Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR toch een hele mooie balans te hebben gevonden. Wil je graag iets meer bereik hebben dan 70 of 120mm zonder een apart teleobjectief mee te nemen, dan is deze Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR een goede keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in