Review Nikon Z 24-50mm F4-6.3

0

De Nikon Z 24-50mm F4-6.3 is een compacte standaardzoom die tegelijk met de Nikon Z5 is geïntroduceerd. De 24-50mm kan worden ingeschoven, zodat je je camera met objectief makkelijk mee kan nemen. Dankzij het bereik van 24mm groothoek tot 50mm standaard, is het objectief best veelzijdig, al is het niet heel lichtsterk.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z 24-50mm F4-6.3:

VOORDELEN

Nadelen

  • Heel compact in ingeschoven stand

  • Goede scherpte

  • Weinig chromatische aberratie

  • Licht

  • Start bij 24mm

  • Multicontrolring

  • Maar 50mm in ‘tele’stand

  • Niet lichtsterk

  • Redelijk wat lichtafval

  • Kunststof bajonet

Met de Nikon Z 24-50mm F4-6.3 is een full frame Nikon Z bijna net zo makkelijk mee te nemen als een APS-C model.

Voor de spiegelreflexcamera’s van Nikon maakte Nikon al zooms met een bereik van 24-50mm. Toch blijft de Nikon Z 24-50mm F4-6.3 best een bijzondere standaardzoom. Om te beginnen is het bereik van 24mm tot 50mm is niet heel gebruikelijk. Een 28-70mm is meer gangbaar. Het bereik van de Nikon is geen slechte keuze, omdat je voor landschapsfotografie, architectuur en interieurs veel profijt kan hebben van 4mm extra groothoek. Het beetje bereik wat je aan de lange kant mist, kan je daarentegen vaak best oplossen met wat croppen.

De Z 24-50mm F4-6.3 past ook in een trend van moderne full frame standaardzooms die extra compact zijn en een afwijkend bereik hebben. Zo heeft Panasonic de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 die weliswaar wat groter is dan deze Nikon, maar niet heel veel en wel aan beide zijden meer bereik heeft. Sony heeft een inschuifbare Sony FE 28-60mm F4-5.6 uitgebracht die nog iets kleiner en lichter is. De Sony biedt wat minder aan de groothoekkant, maar is wel iets lichtsterker en langer aan de telekant. Hoe klein en licht de Nikon is, blijkt uit een vergelijk met de oude AF-D versie. Die woog 355 gram, had een filtermaat van 62mm en was 7,5 cm lang.

Bouw 

Het meest opvallende kenmerk van de Nikon Z 24-50mm F4-6.3 is uiteraard dat het een inschuifbaar objectief is. Voor Nikon is dat echter niet meer zo bijzonder, omdat de allereerste 24-70mm voor het Z-systeem dat ook al was. Maar zo klein als deze 24-50mm was die 24-70mm nog lang niet. In uitgeschoven toestand wordt het wel ongeveer 2 centimeter langer. Het objectief is ook behoorlijk licht, uiteraard mede dankzij het gebruik van veel hoogwaardige kunststof in de constructie. Zelfs de bajonet is van kunststof. De Nikon Z 24-50mm F4-6.3 heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, maar met de relatief korte brandpuntafstanden van dit objectief zal de beeldstabilisatie van de Nikon Z-camera’s geen moeite hebben. Het betekent alleen dat het minder ideaal is als standaardobjectief op de Nikon Z50, met APS-C sensor. Op die camera werkt de Nikon Z 24-50mm F4-6.3 als een 36-75mm.

De Nikon heeft een diafragma dat bestaat uit zeven lamellen en een optisch ontwerp dat bestaat uit 11 elementen in 10 groepen. Twee van die elementen zijn gemaakt van ED-glas en drie elementen zijn asferisch. Het objectief heeft twee ringen. De voorste is het breedst en is voor het zoomen. De ring heeft aanduidingen voor de zoomstand op 24, 28, 35, 40 en 50mm. De achterste, smallere ring, kan worden gebruikt voor de scherpstelling. Hij kan ook worden geprogrammeerd om te worden gebruikt om het diafragma te bedienen, de ISO waarde aan te passen of een belichtingscorrectie in te stellen.

https://web.archive.org/web/20230609231257/https://www.youtube.com/watch?v=7NpCIq4Vzso

Scherpstelling

De Nikon Z 24-50mm F4-6.3 is voorzien van een stille en snelle stappenmotor voor de scherpstelling. De scherpstelling is volledig intern. Het objectief wordt dus niet langer tijdens het scherpstellen. De Nikon Z 24-50mm F4-6.3  stelt in de praktijk snel en trefzeker scherp. De kortste instelafstand is 35 cm over het hele bereik. Dat zorgt voor een maximale vergrotingsmaatstaf van 0,17x. Voor macro’s is dit objectief dus niet zo geschikt.

 

Beeldkwaliteit

De MTF-curve op volle opening op 24mm (hierboven) en op 50mm (hieronder)

De beeldkwaliteit van de Nikon Z 24-50mm F4-6.3 is goed, zeker voor een pancake kitlens. In de uiterste groothoekstand, op 24mm, is de scherpte in het centrum op volle opening behoorlijk, maar nog niet optimaal. Na een stop diafragmeren zie je een behoorlijke verbetering. Om de hoeken goed te krijgen moet je eigenlijk nog een stop verder diafragmeren, tot F8. Op de overige brandpunten zie je min of meer hetzelfde beeld, alleen schuift alles ongeveer een stop op. Op volle opening een bruikbare scherpte en een echt goede scherpte na een stop diafragmeren. Op 50mm betekent dat dus dat je voor de beste kwaliteit in het centrum naar F8 moet en naar F11 om de hoeken goed te krijgen. Dat lijken hoge waardes, maar het heeft natuurlijk alles te maken met de niet zo hoge aanvangslichtsterkte van dit objectief. De verdeling van de scherpte over het beeldveld is redelijk gelijkmatig, al blijft het centrum bij alle diafragma’s altijd wel iets beter dan de hoeken.

De Nikon Z 24-50mm F4-6.3 heeft weinig last van chromatische aberraties. Dat is ook een van de redenen waarom de opnames met dit objectief er goed uit zien.

Richt je het objectief tegen de zon in, dan kan je wel wat last van reflecties krijgen, maar het is niet overdreven veel. Met wat diafragmeren kan je op F16 redelijk goed gedefenieerde zonnesterren krijgen. De puntjes zijn echter niet mooi spits, maar lopen vrij breed uit.

Lichtafval op volle opening op 24, 28, 35 en 50mm.

Wat scherpte en aberraties betreft scoort de Nikon dus vrij goed. De compacte afmetingen van de Nikon Z 24-50mm F4-6.3 laten zich wel gelden bij de lichtafval, die zeker op 24mm fors is. Zelfs de automatische correcties kunnen de lichtafval niet helemaal onderdrukken. Het wordt wel minder als je diafragmeert of inzoomt, maar helemaal weg gaat het niet. Het geeft wel een fraai vignetje aan je foto’s, maar dat zal niet in iedere situatie gewenst zijn. Een ander minpuntje is dat er ook wat vertekening te zien is op de uiterste groothoekstand, maar alleen in hele kritische onderwerpen.

De Nikon Z 24-50mm F4-6.3 heeft relatief korte brandpunten en een lage lichtsterkte. Veel onscherpte in de achtergrond krijg je er dus niet mee. Maar wat er is aan bokeh, is best redelijk, ondanks dat dit objectief maar 7 diafragmalamellen heeft. Een echte portretlens wordt de Nikon natuurlijk niet, met F6.3 op 50mm. Daarvoor biedt de Nikon Z 24-50mm F4-6.3 te weinig scherptediepte en separatie 

 

Nikon Z 24-50mm F4-6.3

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°-47°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand35 cm
filterdiameter52mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)73,5×51 mm
gewicht195 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderhedeninschuifbaar
importeurwww.nikon.nl/be
verkoopprijs€ 479,00
  
scheidend vermogen7,5
contrast8
chromatische aberratie8
vertekening7
vignettering6,5
autofocus8
overstraling8
uitvoering7
  
eindwaardering7,5

Conclusie test Nikon Z 24-50mm F4-6.3  op camera Nikon Z5

De Nikon  24-50mm F4-6.3 is een fijne, kleine groothoek/standaardzoom voor op vakantie.

De Nikon Z 24-50mm F4-6.3 is een prima kitlens voor de Nikon Z-camera’s. Door de kleine afmetingen en het lage gewicht zal je een Z5 of Z6 makkelijker meenemen. De camera gooi je met dit objectief makkelijk in een kleine tas en is dan altijd klaar voor gebruik. Dit is het objectief dat je als Nikon fotograaf wilt hebben als je geen zin hebt om met meer apparatuur rond te sjouwen dan strikt nodig. Denk bijvoorbeeld aan vakanties. Het is bruikbaar voor veel soorten fotografie, van landschappen tot straat- en reportagefotografie. De beeldkwaliteit stelt niet teleur. Behalve de wat lage lichtsterkte staat niets je in de weg om met dit objectief prima foto’s te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in