Review Nikon Z 28-400mm F4-8 VR – extra lange alles-in-een

0

De Nikon Z 28-400mm F4-8 VR zet weer een nieuwe standaard voor alles-in-een-zooms voor kleinbeeld met een bereik van 28mm groothoek tot 400mm tele. Dat is dus ruim 14x zoom. Het weegt net over de 7 ons en is daardoor ook nog eens makkelijk om mee te nemen.

TESTRESULTATEN Nikon Z 28-400mm F4-8 VR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Enorm bereik

  • Relatief licht en compact

  • Weerbestendig

  • Beeldstabilisatie

  • Flinke prijs

  • Lage lichtsterkte

De Nikon Z 28-400mm F4-8 VR is een 14x zoom die geschikt is voor van alles, van groepsportretten tot dieren in het wild.

Introductie

De Nikon Z 28-400mm F4-8 VR is een zogenaamde alles-in-een of superzoom objectief. Het biedt een bereik van 28mm groothoek tot 400mm tele. Dat is enorm. Het is niet de eerste superzoom van Nikon. Voor de spiegelreflexcamera’s was er al een AF-S Nikkor 28-300mm F3.5-6.5G ED VR. Maar de nieuwe Nikon Z 28-400mm F4-8 VR gaat aan de telekant nog een stap verder, tot maar liefst 400mm. Om het objectief toch compact te houden, is er een concessie gedaan aan de lichtsterkte. Die begint nu bij F4 op 28mm en loopt op tot F8 op 400mm. Moderne sensoren kan je tegenwoordig prima gebruiken op hogere gevoeligheden om te compenseren voor het verlies aan lichtsterkte en als je onderwerp redelijk statisch is, dan kan je met wat langere sluitertijden ook nog goed uit de hand fotograferen dankzij de beeldstabilisatie.

Het objectief heeft namelijk VR. Dat is fijn, want dat werkt voor langere brandpunten namelijk beter dan de beeldstabilisatie in de camera. De VR in het objectief werkt overigens ook samen met de beeldstabilisatie in Nikon Z camera’s met Synchro-VR en dat levert dan maximaal tot 5,5 stops verbetering op.

 

Het enige effect van de lagere lichtsterkte is dat je minder snel hele fraaie, onscherpe achtergronden zult krijgen. Het is een kleine prijs die je betaalt om snel zoveel in te kunnen zoomen zonder dat je van objectief hoeft te wisselen. En dat is precies de reden om een objectief als dit aan te schaffen. Je hoeft geen tas mee te nemen voor extra objectieven, niet te kiezen wat je mee wilt nemen en je zult ook minder snel een opname missen doordat je niet het juiste objectief op de camera had of bij je had. In stoffige omgevingen heeft zo’n alles-in-een zoom ook het voordeel dat de sensor niet zo snel last krijgt van stofjes doordat je het objectief er maar zelden af hoeft te halen. Met een gewicht van maar 725 gram, is het ook bijna een van de lichtste objectieven voor kleinbeeld die tot 400mm gaan. Dus zelfs als je enkel dat bereikt nodig hebt, is dit nog een goede keus.

Bouw

De Nikon Z 28-400mm F4-8 VR is met zijn lengte van 14,2 centimeter lang voor een 28mm, maar heel compact voor een 400mm. Het objectief is zelfs twee centimeter korter en maar een heel klein beetje zwaarder dan de Canon RF 100-400mm F5.6-8, die je ook kan inzoomen tot 400mm en die dezelfde lichtsterkte van F8 heeft, maar die de andere kant op maar tot 100mm gaat in plaats van 28mm. De Nikon Z 28-400mm F4-8 VR wordt natuurlijk wel flink wat langer als je inzoomt naar 400mm. Er komt bijna nog een keer dezelfde lengte bij.

Het objectief heeft een hele brede zoomring aan de voorzijde, die zelfs met de (rechthoekige) zonnekap achterstevoren gemonteerd, nog bruikbaar is. Iets verder naar de achter zit een smalle, programmeerbare ring die gebruikt kan worden voor handmatige scherpstelling of, bij gebruik van de autofocus, voor bijvoorbeeld het diafragma of de belichtingscorrectie. Het objectief heeft verder geen schakelaars, op een schuif voor het vergrendelen van het objectief in de groothoekstand na.

Het objectief is weerbestendig gemaakt met een pakking rond de bajonet en pakkingen rond de bewegende delen. Het optisch ontwerp bestaat uit 21 elementen in 15 groepen en bevat 4 lenzen van ED-glas en 3 asferische elementen. De filtermaat is een acceptabele 77mm.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling gebruikt de Nikon Z 28-400mm F4-8 VR een STM motor. Dat is een stappenmotor. Die zijn stil en soepel, maar staan niet bekend om de hoge snelheid. Maar dit objectief is vanwege de lage lichtsterkte toch niet echt de eerste keus voor actiefotografie. Voor video en algemene fotografie zal de STM goed genoeg presteren.

De kortste instelafstand varieert met de zoomstand. Op de 28mm groothoekstand kan je instellen tot 20cm vanaf de sensor.  Met een lengte van meer dan 14 centimeter voor het objectief plus nog de afstand van het objectief tot de sensor erbij, hou je dus niet veel ruimte over tussen je frontlens en het onderwerp. Maar je haalt dan wel de maximale vergrotingsmaatstaf van 0,35x, ofwel 1:2,8. Dat is niet slecht. Op 400mm is de kortste instelafstand 1,2 meter. Dat lijkt lang, maar doordat je dan enorm ingezoomd bent, is ook deze stand nog prima voor close-ups.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een zoom met zo’n groot bereik kan natuurlijk nooit wedijveren met die van een objectief met een veel korter zoombereik. De flink wat oudere Nikon AF-S Nikkor 28-300mm F3.5-6.5G ED VR heeft echter een hele goede reputatie. Als de Nikon Z 28-400mm F4-8 VR dankzij modernere ontwerp- en productiemethodes en de extra mogelijkheden van de grotere Z-bajonet nog iets beter weet te scoren, dan mag je toch hele behoorlijke resultaten verwachten. De MTF-curves geven daar ook alle aanleiding toe. Natuurlijk laten ze wat verloop naar de hoeken zien, maar dat is vrij gelijkmatig en voor een zoom als dit nog heel fraai.

 

Nikon Z 28-400mm F4-8 VR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

75°- 6°10’ (53° tot 4° APS-C)

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

20-120cm

filterdiameter

77mm

diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

85x142mm

gewicht

725gr

bajonetaansluiting

Nikon Z

bijzonderheden

14x zoombereik

importeur

www.nikon.nl

verkoopprijs

€ 1549,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z 28-400mm F4-8 VR

Voor wie dat grote telebereik belangrijk is, is de Nikon Z 28-400mm F4-8 VR het ideale objectief om altijd op te de camera te hebben

De Nikon Z 28-400mm F4-8 VR is best een flink objectief voor een standaardzoom, maar lekker compact en licht voor een 400mm. Voor wie dat grote telebereik belangrijk is, is dit dus het ideale objectief om (bijna) altijd op te de camera te hebben.  De prijs is niet laag, maar dit is dan ook niet echt een instapobjectief. Dat blijkt alleen al uit bijvoorbeeld de weersbestendigheid die je niet ziet op echte consumentenzooms. We hebben daardoor ook best hoge verwachtingen van de beeldkwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in