Review Nikon Z 400mm F4.5 VR S – lang, licht en lichtsterk 

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:6 minuten gelezen

De Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S is een redelijk lichtsterke lange tele voor de spiegelloze camera’s van Nikon. Het objectief is vrij compact en licht, weerbestendig en bruikbaar met teleconverters voor extra bereik.

TESTRESULTATEN Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Redelijk lichtsterk

  • Licht en compact

  • Knoppen met geheugenfunctie

  • Weerbestendig

De Nikkor Z 400mm F4.5 VR S is een compacte en lichte supertele.

Introductie

De Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S is een lange tele waar het om beeldhoek gaat. Met een 400mm krijg je een beeldhoek van net iets meer van 6 graden op full frame en precies 4 graden op een APS-C camera. Dit objectief is hierdoor heel geschikt voor sport- en natuurfotografie waarbij niet al te grote onderwerpen in de verte een stuk ‘dichterbij’ moeten worden gehaald. Waar deze Nikon afwijkt van de meeste vergelijkbare tele’s is de afmetingen en het gewicht. Het is maar 23,5 centimeter lang en zonder statiefgondel weegt het maar 1160 gram. Het is zelfs iets lichter dan de AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR. Dat objectief maakt gebruik van een PF (Phase Fresnel) element om gewicht te besparen. De Z 400mm F4.5 VR S doet dat niet. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor bijvoorbeeld ringen in bokehballen. De Z 400mm F4.5 VR S is uiteraard weerbestendig. Het objectief heeft een afneembare statiefgondel en natuurlijk ook heeft de 400mm beeldstabilisatie. De autofocus kan niet alleen vergrendeld worden, maar er is ook de mogelijkheid om een bepaalde afstand in het geheugen te zetten. Voor extra bereik kan de Z 400mm F4.5 VR S worden gecombineerd met een 1,4x of 2x teleconverter.

Bouw

De Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S is met 23,5 cm en een gewicht van 1245 gram inclusief de statiefgondel een compact en licht objectief. Het objectief heeft een brede scherpstelring, vier functieknoppen (L-Fn2) rond de voorzijde van het objectief en een L-Fn knop aan de achterzijde. Verder zijn er een schakelaar voor autofocus en handmatige scherpstelling en een begrenzer voor het scherpstelbereik van 2,5m tot oneindig en 6m tot oneindig. Wat in dit rijtje ontbreekt is een schakelaar voor de beeldstabilisatie. De beeldstabilisatie in het objectief is goed voor 5,5 stops en in combinatie met stabilisatie in de camera krijg je 6 stops. Wil je de stabilisatie uitschakelen, dan moet je dat via het menu in de camera doen.

De Z 400mm F4.5 VR S is weerbestendig en voorzien van pakkingen rond alle bewegende delen en op de bajonet. Het objectief heeft een statiefgondel met een Arca-Swiss voet. Hierdoor heb je niet altijd een snelkoppelplaat nodig. De gondel is afneembaar, wat dan weer wat gewicht spaart. Het optisch ontwerp heeft 19 lenselementen in 13 groepen. Daar zitten 1 ED, 2 Super ED en 1 SR elementen bij. Het frontelement heeft een fluorinecoating om het glas schoon te houden. Het diafragma heeft 9 diafragmalamellen en de filtermaat is 95mm. Dit objectief gebruikt dus grote schroeffilters aan de voorzijde en geen kleine drop-in filters aan de achterzijde.

Scherpstelling

De Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S maakt gebruik van een STM stappenmotor. Die stellen heel vloeiend en precies scherp, wat ideaal is voor bijvoorbeeld video. Voor wat grotere en zwaardere objectieven, waar deze 400mm toch wel bij hoort, zijn stappenmotoren niet perse het snelst. Het objectief heeft natuurlijk een ring voor handmatige scherpstelling, maar er is nog een methode om scherp te stellen. Er is namelijk een knop waarmee je een bepaalde afstand in het geheugen op kan slaan. Die afstand kan je daarna met een functieknop weer oproepen. Zo kan je in een keer scherpstellen op het startpunt, de finishlijn of die bepaalde bocht in het circuit.

De kortste scherpstelafstand is 2,5m en de maximale vergroting is 0,16x. Dat is niet heel veel en voor macroachtige opnames is dit objectief dus minder geschikt.

Beeldkwaliteit

MTF curve Nikkor Z 400mm F4.5 Z VR S

De Nikon Z 400mm F4.5 VR S scoort al op volle opening heel goed over vrijwel het hele beeldveld. De hoeken blijven op F4.5 nauwelijks achter op het centrum en in de praktijk zal je dit verschil niet zien, denken we. Sommige mensen zullen zich afvragen waarom je zou moeten kiezen voor deze vastbrandpunt 400mm met een lichtsterkte van ‘maar’ F4.5 terwijl Nikon ook de NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S. Die zoom is maar een beetje minder lichtsterk op 400mm, flexibeler en goedkoper. Daarom geven we ter vergelijk de MTF curve van de 100-400mm op 400mm. De Z 400mm f/4.5 VR S is op volle opening al duidelijk beter en zodra je teleconverters gaat gebruiken zal dat verschil nog zichtbaarder worden.

MTF curve NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S op 400mm F5.6
 

Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

6°10’

sensorformaatFull frame
min. instelafstand

2,5 cm

filterdiameter

95 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)104×235 mm
gewicht1245 gr (met statiefgondel)
bajonetaansluiting

Nikon Z

bijzonderhedenTeleconverters mogelijk
importeur
/ nikon.be
verkoopprijs€ 3699,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S

Natuurlijk is een 400mm F2.8 indrukwekkender, maar deze Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S is veel makkelijker om te gebruiken en om mee te nemen.

Veel merken leveren tegenwoordig alleen een vastbrandpunt 400mm met een lichtsterkte van F2.8. Reken dan maar op een gewicht en een prijs die drie keer zo hoog zijn als bij deze Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S. Natuurlijk is zo’n 400mm F2.8 indrukwekkend. Maar met zo’n objectief een dag uit de hand werken is door het gewicht bijna niet te doen en hem meenemen in een vliegtuig als handbagage betekent dat je veel andere zaken thuis moet laten. De Nikkor Nikon Z 400mm F4.5 VR S is veel praktischer. Het is makkelijker om met dit objectief rond te lopen en uit de hand te schieten en het is makkelijker om dit objectief mee te nemen. De lichtsterkte is iets minder waardoor je wellicht soms een stopje extra omhoog moet in de gevoeligheid en de onscherpte in de achtergrond is net een fractie minder groot. In de praktijk zullen die verschillen echter klein zijn. Wat een groter verschil is, is de prijs. Natuurlijk blijft het een flink bedrag, maar voor de mogelijkheden is dit nog heel redelijk.