Review Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR– Groothoekzoom voor vloggen

0

De Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR is de eerste groothoekzoom voor de Z-camera’s van Nikon met een DX-sensor met beeldstabilisatie. Het objectief is meteen ook een powerzoom die op verschillende manieren kan worden bestuurd. Hierdoor is het een ideaal objectief voor filmers en vloggers.

TESTRESULTATEN Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact en licht

  • Verschillende zoommogelijkheden

  • Beeldstabilisatie

  • Weerbestendig

  • Kunststof bajonet

De Nikkor Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR is de eerste powerzoom van Nikon voor de Z-camera’s

Introductie

De Nikkor Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR is een compacte en lichte groothoekzoom voor de DX-camera’s van Nikon, dat zijn de modellen met wat bij andere merken een APS-C sensor heet. Het objectief is dus niet geschikt voor kleinbeeld. Op DX-camera’s heeft dit objectief een bereik dat overeenkomt met dat van een 18 tot 42mm objectief op kleinbeeld. Van groothoek tot min of meer standaard. De Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR heeft beeldstabilisatie die goed is voor 4,5 stops winst. Dat is belangrijk, omdat de DX-camera’s van Nikon, anders dan de kleinbeeldmodellen, geen beeldstabilisatie in de camera’s hebben. Met dit objectief krijgen fotografen (en filmers) met een Z30 of Z50 of Zfc nu eindelijk de mogelijkheid om groothoekopnames met stabilisatie te maken.

Powerzoom

Het meest opvallende aspect van de Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR is echter de powerzoom in het objectief. Die maakt gebruik van een lineaire motor voor het aansturen van de zoom en daarmee zijn mooie, gelijkmatige zooms te maken. Vooral voor filmers is dat een groot voordeel. Er zijn verschillende manieren om met dit objectief te zoomen. De eerste is om daar de zoomring op het objectief voor te gebruiken. Een tweede mogelijkheid is om daar knoppen op de camera voor te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de plus en minknoppen voor het vergroten of verkleinen van het beeld op de Z30. Zoomen kan ook via de ML-17 bluetooth afstandsbediening die ook in combinatie met een grip kan worden gebruikt en als laatste optie kan de zoom bediend worden via een computer of app via SnapBridge. Filmers zullen verder de mogelijkheid om het diafragma traploos te bedienen via de Controlring ook wel kunnen waarderen.

Bouw

De Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR is licht en redelijk compact, met een lengte van maar 64mm en een gewicht van 205 gram. In combinatie met bijvoorbeeld de Z30 weegt de hele kit 610 gram, minder dan het gewicht van de meeste kleinbeeldbody’s. Het is een fractie zwaarder en groter dan bijvoorbeeld de Sony E 10-20mm F4 G, maar de Nikon heeft dan ook een groter bereik. Het objectief heeft geen schakelaars voor de beeldstabilisatie of voor de autofocus. Het heeft wel een brede zoomring en een controlring. De zoomring bedient een lineaire motor die zorgt voor het zoomen. Het objectief veranderd daarbij niet van lengte. Er zijn meer zooms die dit doen, maar het is nog altijd een minderheid en dat maakt het toch bijzonder.  Wanneer je dit objectief met een camera op een gimbal gebruikt, heb je hierdoor als voordeel dat het zwaartepunt niet veranderd door het zoomen. De multicontrolring kan voor diverse zaken gebruikt worden, van handmatig scherpstellen of belichtingscorrectie tot traploos bedienen van het diafragma. Beide ringen hebben geen harde stops en geen indicaties voor bijvoorbeeld de ingestelde zoomstand. Met bijvoorbeeld de Z30 is het gelukkig wel mogelijk om de zoomstand in de zoeker te zien. 

Kunststof

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 lenselementen in 11 groepen en het diafragma heeft 7 lamellen. De filtermaat is 67mm en dat is een veelgebruikte maat. Het enige minpunt aan dit objectief voor sommige gebruikers zal misschien de kunststof bajonet zijn. Niet omdat deze niet sterk genoeg is voor objectief van net 200 gram, maar omdat het bij veelvuldig wisselen mogelijk sneller kan slijten dan een metalen versie. Het is overigens een theoretisch probleem. Er zijn veel meer objectieven met kunststof bajonetten en we horen daar eigenlijk nooit klachten over. De kunststof bajonet houdt niet alleen het gewicht maar ook de prijs laag. De Sony E 10-20mm F4 G heeft een metalen bajonet, maar dat objectief is bijna 2x zo duur.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling van gebruikt de Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR een STM-motor. Dit is een stappenmotor. Stappenmotoren zijn niet de allersnelste motoren, maar voor lichte objectieven is de snelheid over het algemeen voldoende. Ze zijn stil en zijn ideaal voor filmen, omdat de scherpstelling heel mooi van het ene scherpstelpunt naar het andere kan glijden. De kortste instelafstand is 19 cm en de maximale vergrotingsmaatstaf is 0,21x. Dat is voor een groothoekzoom redelijk.

Beeldkwaliteit

Van de Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR hebben we nog geen MTF-curves gezien, alleen eerste foto’s. Die zien er goed uit, maar we kunnen op basis daarvan nog geen conclusies trekken over de beeldkwaliteit. Nog even wachten dus, tot we het objectief hebben getest en we de full review publiceren.

contrast, lichtafval, vertekening, CA, zonnesterren, 

 

Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

99° – 53°

sensorformaat

DX (APS-C)

min. instelafstand

19 cm

filterdiameter

67 mm

diafragmalamellen7
beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

72×64 mm

gewicht205 gr
bajonetaansluiting

Nikon Z

bijzonderhedenverschillende zoommogelijkheden
importeur
of www.nikon.be
verkoopprijs€ 429,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR

Dit nieuwe objectief vergroot de mogelijkheden van de DX-camera’s enorm.

De Nikon Z DX 12-28mm F3.5-5.6 PZ VR is een objectief waar vermoedelijk veel Nikon fotografen met een DX-camera op hebben zitten wachten. Voor camera’s als de Z30, Z50 en Zfc was niet zoveel te krijgen op groothoekgebied en al helemaal niet met beeldstabilisatie. Dit nieuwe objectief vergroot de mogelijkheden dus enorm. De powerzoom-optie maakt het ook nog eens extra interessant voor gebruikers die liever bewegend dan stilstaand beeld maken. De prijs is scherp en als het objectief dat ook is, dan is dit een aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in