Review Nikon Z DX 24mm F1.7 – lichte groothoek voor DX Z-camera’s

0

De Nikon Z DX 24mm F1.7 is een lichte groothoek voor de DX-camera’s van Nikon. Licht omdat het objectief maar 135 gram weegt en een lichte groothoek omdat het op een DX-camera qua beeldhoek overeenkomt met een 35mm op kleinbeeld. Het is ook nog eens redelijk lichtsterk.

TESTRESULTATEN Nikkor Z DX 24mm F1.7:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht en compact

  • Redelijk lichtsterk

  • Weerbestendig

  • Scherp geprijsd

  • Geen beeldstabilisatie

  • Kunststof bajonet

De Nikkor Z DX 24mm F1.7 is het eerste vastbrandpunt objectief voor de Z-camera’s van Nikon met een DX-sensor.

Introductie

De Nikon Z DX 24mm F1.7 is het eerste objectief met een vast brandpunt dat speciaal voor Nikons Z-camera’s met een DX-sensor is ontworpen. Wie tot nu toe iets compacts zocht rond dit brandpunt, moest het doen met de Nikkor Z 28mm F2.8 of de pancake Z 26mm F2.8. Beide zijn ontworpen voor kleinbeeld en duidelijk minder lichtsterk. Geheel in lijn met de compacte afmetingen en het lage gewicht van de DX-camera’s is de Nikon Z DX 24mm F1.7 zelf ook compact en licht. Het is zelfs kleiner en lichter dan de Z 28mm F2.8 (de 26mm pancake is echter nog een heel klein beetje lichter en duidelijk korter). Op DX-camera’s komt dit objectief overeen met een 36mm op kleinbeeld. Het is dus een lichte groothoek. Met een lichtsterkte van F1.7 is het mogelijk om nog aardig wat achtergrondonscherpte te krijgen, zeker als je onderwerp redelijk dichtbij is. Bijzonder aan het objectief is dat het diafragma niet verder gaat dan F11. Veel objectieven gaan tot zeker F16, ook al is dat eigenlijk niet zinnig, omdat de scherpte op APS-C op F11 vaak al minder wordt door diffractie. Deze beperking vinden we dus eigenlijk best prima. Wat wel jammer is, is dat de Nikon Z DX 24mm F1.7 geen beeldstabilisatie heeft. Camera’s als de Z30, Z50 en de Zfc hebben dat ook niet in de body. Bij weinig licht is het dus uitkijken met lange sluitertijden om geen bewegingsonscherpte te krijgen. Veel andere merken maken ook lichte groothoeken en standaardobjectieven zonder stabilisatie, en daar is op zich niks mis mee. Maar meestal bieden die dan ook wel camera’s aan met stabilisatie in de body. Nikon heeft dat in de DX-camera’s nog niet en dan zou VR in het objectief de mogelijkheden toch wel aardig vergroot hebben.

Bouw

Met een gewicht van 135 gram wekt het geen verbazing dat het grootste deel van de behuizing van kunststof is. Zeker voor lichte objectieven is dat geen enkel bezwaar. De bajonet is ook van kunststof en dat hadden we liever anders gezien. Wat dan weer wel bijzonder is, is dat de Nikon Z DX 24mm F1.7 voorzien is van pakkingen rond de frontlens en de scherpstelring om vocht en stof buiten te houden.

Het objectief is vrij spartaans wat betreft bedieningselementen. Er is alleen een scherpstelring die wel programmeerbaar is. Hierdoor kan de ring, als je die toch niet gebruikt omdat je met autofocus werkt, ook dienst doen als diafragmaring of als ring voor belichtingscorrectie. De filtermaat is 46mm en wordt ook gebruikt om de naar voren smaller wordende zonnekap op te schroeven. De zonnekap heeft aan de voorzijde nog een filterdraad, zodat filters weer op de voorzijde van het objectief geschroefd kunnen worden. Het optisch ontwerp bestaat uit 9 elementen in 8 groepen en 2 van die elementen zijn zelfs asferisch. Het diafragma heeft 7 bladen die wel afgerond zijn, zodat de diafragmaopening zo goed mogelijk rond is, ook als je iets diafragmeert. Hierdoor krijgen bokehballen minder snel een hoekige vorm.

Scherpstelling

De Nikon Z DX 24mm F1.7 heeft een stappenmotor met interne scherpstelling. Alleen de achterste groep beweegt en het objectief wordt dus niet langer tijdens het scherpstellen. Het objectief is ook ontworpen voor videowerk en focus breathing is daarom zoveel mogelijk beperkt. De kortste instelafstand is 18 centimeter, met een maximale vergrotingsmaatstaf van 0,19x. Dat is bijna 1:5 en dat is best redelijk.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de Nikon Z DX 24mm F1.7 ziet er behoorlijk uit, met een goede centrumscherpte en een niet overdreven verloop van de scherpte naar de hoeken toe. Op volle opening is dit wat we verwachten van een redelijk goede lichte groothoek. Normaal gesproken verbeterd de kwaliteit van een objectief nog bij diafragmeren en dat verwachten we ook bij dit objectief. Voor een volledig oordeel over de beeldkwaliteit zullen we daarom moeten wachten tot we een objectief in ons testlab hebben.

 Nikkor Z DX 24mm F1.7
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

61°

sensorformaat

APS-C/DX

min. instelafstand

18cm

filterdiameter

46mm

diafragmalamellen7
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

70×40 mm

gewicht

135 gr

bajonetaansluiting

Nikon Z

bijzonderhedenWeerbestendig
importeur

/

verkoopprijs€ 319,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test lens Nikkor Z DX 24mm F1.7

De Nikon Z 24mm F1.7 is voor DX-camera’s een betere keus dan objectieven voor kleinbeeld, als je lichtsterkte belangrijk vindt.

De Nikon Z DX 24mm F1.7 is een zinvolle aanvulling op de DX-objectieven van Nikon. De keus aan zooms is al best redelijk, maar geen van die zooms is lichtsterk. Wil je dat wel, zonder een eigenlijk te groot en te zwaar objectief voor kleinbeeld aan te schaffen, dan is deze Nikon Z DX 24mm F1.7 een prima keus. Jammer alleen van het ontbreken van VR. De prijs van het objectief is in overeenstemming met de mogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in