Review Nikon Z30 – instap Z- en vlogcamera

0

De Nikon Z30 is een APS-C camera van Nikon. De camera is vooral bedacht voor vloggers, maar is ook een goede instap in het Z-systeem van Nikon. Als je het ontbreken van een zoeker geen probleem vindt.

TESTRESULTATEN Nikon Z30:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht en compact

  • Scherp geprijsd

  • 4K video zonder crop

  • Tally-lamp

  • Geen zoeker

  • Geen beeldstabilisatie

  • Enkel UHS 1 SD als geheugen

De Nikon Z30 is de meest compacte Nikon met verwisselbare objectieven.

Introductie Nikon Z30

De Nikon Z30 is een compacte APS-C camera waarmee Nikon vooral op de vlog-markt lijkt te mikken. De camera heeft namelijk veel overeenkomsten met bijvoorbeeld de Sony ZV-E10. Beiden hebben een APS-C sensor, geen ingebouwde stabilisatie of een zoeker maar wel een draai- en kantelbaar scherm. Je kan de Z30 ook zien als een Nikon Z50 zonder zoeker. De Z30 biedt, afgezien dan van die ontbrekende zoeker, eigenlijk alles dat de Z50 heeft (en een beetje meer). Voor fotografen die die zoeker niet missen, bijvoorbeeld omdat die ook niet op de smartphone zat waarmee ze daarvoor fotografeerden, is de Z30 een prima model om in te stappen in het Z-systeem van Nikon. De camera is compact, betaalbaar en heeft toch een 21 megapixel sensor die goed presteert bij weinig licht en die Z-bajonet waardoor je alle Nikon Z (en met een adapter ook de F-) objectieven kan gebruiken.

Vlogvriendelijk

 De Nikon Z30 lijkt dus in veel opzichten op een Nikon Z50 zonder zoeker, maar biedt een paar dingen die vloggen met de camera makkelijker maken. Om te beginnen heeft de camera een draai- en kantelbaar scherm. Dat kennen we van het retrobroertje van de Z50: de Zfc. Die heeft dat namelijk ook. Iets anders dat de Z30 heeft en dat ontbreekt op beide andere APS-C modellen van Nikon, is een tally lamp. De Z30 heeft aan de voorzijde een rood lampje waardoor je kan zien wanneer de camera opneemt en wanneer niet. De opnameknop voor video is ook iets groter dan bij de Z50 en makkelijker geplaatst om te gebruiken wanneer je voor de camera staat. Wat wel ontbreekt nog altijd ontbreekt is stabilisatie in de body. Gelukkig heeft de camera bij filmen in 4K met 30 beelden per seconde geen crop, zodat je de volledige beeldhoek van de gestabiliseerde 16-50mm kitlens kan gebruiken. Die komt in de groothoekstand overeen met een 24mm op kleinbeeld en voor veel vloggers is dat ruim genoeg. Wil je meer groothoek of meer lichtsterkte, dan wordt werken met de Z30 wel wat lastiger en moet je al gauw over een gimbal na gaan denken om het beeld stabiel te krijgen.

Bouw en bediening

Zet je de Nikon Z30 naast de Z50, dan zijn de overeenkomsten duidelijk zichtbaar. Natuurlijk valt het ontbreken van de zoeker op, maar verder zijn de camera’s afgezien van een aantal details grotendeels gelijk. De linkerbovenkant van de Z30 is, net als bij de Z50, wat afgeschuind, maar op de Z30 valt dit meer op en dat geeft de camera een fraaie, beetje meetzoekerachtige uitstraling. De camera heeft een lekker forse grip en alle bedieningselementen zitten voor Nikongebruikers op de vertrouwde plaatsen. De camera heeft twee draaiwielen voor het instellen van de belichting en een draaiknop voor de programmakeuze op de bovenkap. Links en rechts naast de flitsschoen zitten twee sleuven voor de ingebouwde stereomicrofoon en linksvoor op de camera zit een tally lamp die rood brandt als de camera video opneemt. Aan de linkerzijkant vinden we de microfooningang, een micro-HDMI poort en een USB-C poort die ook gebruikt kan worden voor het voeden van de camera. De enkele UHS-1 SD kaart zit onder hetzelfde klepje als de accu. Het scherm is 7,5 cm groot en heeft 1,04 miljoen beelpunten.

Beeldkwaliteit

De Nikon Z30 heeft dezelfde sensor en processor die we kennen van de Z50 en de Zfc. Voor zover we kunnen nagaan levert deze dus ook exact dezelfde beeldkwaliteit. De sensor levert een fraai dynamisch bereik. Op dit punt doet de camera absoluut niet onder voor het beste dat de concurrentie te bieden heeft. De scherpte is hoog en ruis is nauwelijks een probleem. ISO 3200 durven we op de Zfc zonder problemen te gebruiken.

Video

De Nikon Z30 kan filmen in 4K (3840×2160 pixels) tot 30 beelden per seconde of Full HD (1920×1080 pixels) in 120 beelden per seconde voor slowmotion. In 4K30p heeft de camera geen crop en kan je dus de volledige beeldhoek van je objectief gebruiken. Een log-profiel ontbreekt op de Z30, maar er is wel een vlak profiel beschikbaar dat wat extra ruimte voor colourgrading achteraf biedt. De Z30 heeft geen opnamelimiet van 30 minuten, die de Z50 wel heeft. Zolang je stroom hebt, kan je dus filmen. Als de accu leeg dreigt te raken, is het altijd mogelijk om een externe accu via de USB-poort aan te sluiten. De Z30 heeft uiteraard wel een microfooningang, maar geen koptelefoon ingang. Het monitoren van opgenomen geluid is dus helaas niet mogelijk.

Autofocus

De Z30 is een nieuwer model en biedt een functie die op de Z50 nog niet beschikbaar was toen deze uitkwam: autofocus op het oog. Eye-AF is namelijk pas op de Zfc geïntroduceerd. De Z30 zal hierdoor iets beter zijn voor het fotograferen en filmen van mensen en mogelijk ook net iets minder moeite hebben met het volgen van mensen tijdens het filmen. Voor vloggen is dat een belangrijke eigenschap.

Bijzondere functies

De Nikon Z30 heeft twee microfoons voor het kunnen opnemen van stereogeluid. Deze kunnen worden voorzien van ‘dead cats’, van die pluizige windvangers die windgeruis in de opnames moeten verminderen. Voor de camera is verder een SmallRig-grip verkrijgbaar waar de Nikon ML-17 afstandsbediening in past. Hiermee kunnen een aantal kunnen worden bediend. Foto’s en video kunnen via SnapBridge direct worden overgezet naar een smartphone voor gemakkelijk bewerken en delen.

 

Ten opzichte van de concurrentie

De Nikon Z30 heeft een duidelijke concurrent en dat is de Sony ZV-E10. Beiden hebben een beetje dezelfde bouw en in grote lijnen dezelfde voor- en nadelen. De Sony heeft net als de Nikon geen beeldstabilisatie in de camera. Sony biedt wel elektronische stabilisatie en een programma waarin de beelden achteraf kunnen worden gestabiliseerd. Ook kan je met de Sony in S-log 2 en 3 filmen en met de Nikon niet. Een nadeel van de Sony is dat de beelden in 4K30p een lichte crop hebben, zodat de beeldhoek kleiner wordt. Daar staat tegenover dat Sony inmiddels twee APS-C groothoekzooms biedt. Een wat oudere 10-18mm F4 met stabilisatie en een optisch betere en veel compactere, nieuwe 10-20mm F4 powerzoom zonder stabilisatie. Wie meer groothoek en lichtsterkte wil, kan bij Sony ook terecht voor de Sony E 11mm F1.8. Qua objectieven valt er bij Sony dus meer te kiezen. Koop je de camera echter alleen met de kitlens, dan is die van Nikon veel nieuwer en beter dan de 16-50mm van Sony. Beide camera’s hebben dus plussen en minnen. Met welke camera je beter af bent,  hangt af van hoe uitgebreid je je set wilt maken.

 

Nikon Z30

 specificaties
  
sensor

21 Mp

video

4K 30p

ISO100-51.200 
max. seriesnelheid

11x

opslagmedia

1x UHS1 SD

capaciteit accu330 opnamen
afmetingen

128x74x60 mm

gewicht (incl accu)

450 g

verkoopprijs

€ 799,00 (body)

importeur

/ nikon.be

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z30

De Nikon Z30 is een redelijke camera voor vloggen en tegelijk een aardige camera om kennis te maken met het Z-systeem.

Wie wil vloggen met een Nikon Z-camera heeft aan de Z30 een aardig model. Het lichte gewicht en het draai- en kantelbare scherm, zorgen ervoor dat je makkelijk langduring met de camera op armslengte kan werken. Zeker als je de extra grip met afstandsbediening hebt. De tally lamp is een plus voor dit soort werk. De 16-50 objectief is een goede kitlens en het feit dat je de hele beeldhoek van de 16mm stand kan gebruiken is een extra plus voor de Z30 als vlogcamera. Als extra camera voor B-roll naast bijvoorbeeld een van de kleinbeeld Z-camera’s is de Z30 ook geschikt, al kan dan het ontbreken van een logprofiel een nadeel zijn om de Z30 in een workflow in te passen. Wie toch liever met het scherm fotografeert dan met een zoeker, kan de Z30 ook verkiezen voor fotografie boven een Z50. De Z30 is goedkoper en compacter en dus makkelijker mee te nemen. Het enige dat we echt missen op de Z30 is stabilisatie. Het ontbreken van ingebouwde stabilisatie kan voor een groot deel worden opgelost met een compacte, gestabiliseerde groothoek. Of die komt, weten we echt niet, maar we kunnen natuurlijk altijd blijven hopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in