Review Nisi 9mm F2.8 – APS-C supergroothoek

0

De Nisi 9mm F2.8 is een supergroothoek voor APS-C camera’s en het Micro Four Thirds systeem. Het is volledig mechanisch en kan worden gebruik met schroeffilters. Bijzonder is dat dit objectief ook op volle opening al scherpe zonnesterren moet produceren.

TESTRESULTATEN Nisi 9mm F2.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grote beeldhoek

  • Goede zonnesterren

  • Geschikt voor filters

  • Niet heel compact

De Nisi 9mm F2.8 is een ultragroothoek voor APS-C en Micro Four Thirds

 

Introductie

De Nisi 9mm F2.8 is het tweede objectief van Nisi. Het eerste was een 15mm F4.0 objectief voor kleinbeeld camera’s. De Nisi 9mm F2.8 is voor APS-C en Micro Four Thirds. Op APS-C heeft een beeldhoek van 113 graden. Dat is nog een graad meer dan de Nisi 15mm F4.0. De Nisi 9mm F2.8 is net als de 15mm volledig mechanisch. Het diafragma is bovendien ook nog eens klikloos. Voor filmers is dat een voordeel omdat je de belichting tijdens het filmen traploos kan aanpassen. Het diafragma biedt nog iets bijzonders. Het heeft 10 rechte bladen die op ieder diafragma, dus ook op volle opening, voor scherpe zonnesterren moeten zorgen. Dan moet je dus wel tegen de zon inschieten en daarvoor heb je goede coatings nodig. Gelukkig heeft Nisi als filterfabrikant op dit punt veel ervaring.

Foto: Bastian Kratzke

De Nisi 9mm F2.8 heeft geen koppeling met de camera en er is dus ook geen uitwisseling van informatie. Het objectief kan hierdoor geen gebruik maken lenscorrecties voor bijvoorbeeld vertekening, lichtafval en kleurfouten. Dat stelt hoge eisen aan het optische ontwerp en als we kijken naar de MTF-curves lijkt het daar wel goed mee te zitten.

Het objectief is een stuk kleiner dan de 15mm van Nisi, maar wel een tikje fors als we het vergelijken met de qua specificaties vrijwel identieke 9mm F2.8 van Laowa of bijvoorbeeld de 11mm F1.8 van Sony voor APS-C. Die heeft dan wel een 9 graden kleinere beeldhoek, maar is ook meer dan een stop lichtsterker.

Bouw

De Nisi 9mm F2.8 is een degelijk gebouwd objectief met een metalen behuizing en een pakking rond de achterzijde om de aansluiting op de camera af te dichten. Dat is voor mechanische objectieven zonder elektronica best bijzonder. Vocht kan in het objectief immers nauwelijks schade aanrichten. Maar zo’n pakking voorkomt dus ook binnendringen van vocht of stof in de camera en dat is altijd een goede zaak. Het objectief heeft een scherpstelring met een afstandsaanduiding en een schaal voor de scherptediepte. Het diafragma is vanzelfsprekend ook mechanisch. Het klikt niet in en dat zal voor veel fotografen wel even wennen zijn. Wil je een bepaald diafragma instellen dan moet je op de ring kijken. Voor filmers is zo’n klikloos diafragma natuurlijk heel welkom.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 12 groepen. Het objectief heeft twee dubbelzijdig asferische elementen en 4 lenzen van glas met een extra lage brekingsindex. Het diafragma heeft 10 rechte lamellen. Die zorgen ervoor dat je ook bij volle opening al scherpe zonnesterren kan krijgen. De filtermaat is 67mm. Voor een niet super lichtsterk APS-C objectief is dat best groot, maar het is wel een vrij gangbare maat en we hebben het hier natuurlijk ook over een supergroothoek. Dan is het altijd een voordeel dat je simpel met schroeffilters kan werken.

Scherpstelling

De Nisi 9mm F2.8 is een puur mechanisch objectief en heeft dus geen autofocus. Het heeft dus een ouderwetse handmatige scherpstelring, in de goede zin van het woord, met een lineaire scherpstelling en harde stops op oneindig en dichtbij.

Foto: Christopher Frost

De kortste instelafstand is 20 centimeter en de maximale vergrotingsmaatstaf die daarmee mogelijk is, is 0,08x. Voor close-ups is dit dus niet het beste objectief.

Beeldkwaliteit

Nisi geeft voor de Nisi 9mm F2.8 twee MTF curves en dat is heel fijn. Zo kunnen we zien hoe het objectief presteert op volle opening en hoe de scherpte verbeterd bij diafragmeren. Op volle opening zijn de resultaten al heel behoorlijk, met voor zo’n grote groothoek maar weinig verloop naar de hoeken. Diafragmeren tot F8 zorgt voor nog een kleine toename van de beeldkwaliteit. Voor een objectief met een beeldhoek van 113 graden is dit prima. De Nisi is een puur mechanisch objectief, dus het kan niet profiteren van lenscorrecties in de camera of in software. Daarom is een goed optisch ontwerp extra belangrijk en als we afgaan op de MTF curves dan zit het daarmee wel goed bij de Nisi 9mm F2.8.

 

Nisi 9mm F2.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

113x° (APS-C)

sensorformaat

APS-C en M43

min. instelafstand

20 cm

filterdiameter

67mm

diafragmalamellen

10

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

74x78mm

gewicht364gr
bajonetaansluiting

Sony FE, Canon RF, Nikon Z, Fuji X en M43

bijzonderheden

Goed voor zonnesterren

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs

€ 459,99

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nisi 9mm F2.8

De Nisi 9mm F2.8 is een prima keus voor fotografie én film.

De Nisi 9mm F2.8 is een degelijke supergroothoek die niet alleen goed is voor bijvoorbeeld landschapsfotografie, maar ook voor groothoek-filmopnames. De mogelijkheid om zelfs op volle opening zonnesterren te krijgen, is een mooie optie. Opnames in tegenlicht krijgen hierdoor net iets extra’s. De prijs is redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in