Full Review OM System M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO – compacte en professionele telezoom

0

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO is een telezoom met een behoorlijk bereik en toch hele compacte afmetingen. Het is ook nog eens bijzonder goed bestand tegen weersinvloeden. Een ideaal objectief voor fotografen die veel op pad zijn en die zich geen zorgen willen maken over hun apparatuur.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede scherpte

  • Snelle autofocus

  • IP53 weerbestendig

  • Vorstbestendig

  • Compact en licht

  • Geen focusclutch

  • Geen beeldstabilisatie

  • Niet bruikbaar met teleconverters

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO is licht, compact en degelijk.

E-M5 Mark III + 40-150mm f4: weerbestendig

Introductie

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO is het derde 40-150mm objectief van Olympus en OM System en het tweede PRO objectief met dit bereik. Het is een objectief voor het Micro Four Thirds systeem. De beeldhoek van dit objectief komt overeen met dat van een 80-300mm op full frame. Het past perfect tussen de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO en de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4-5.6. De F2.8 versie is prachtig, met zijn hoge lichtsterkte, focus clutch, statiefgondel en mogelijkheid om teleconverters te gebruiken. Hij is echter ook bijna 40% duurder en ongeveer twee keer zo groot. De 40-150mm F4-5.6 is nog lichter dan de nieuwe M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO en kost ongeveer een kwart ervan. Qua degelijkheid kan het echter niet tippen aan de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO en het is niet weerbestendig. Dat betekent dat het veel minder geschikt is om gebruikt te worden op de E-M5, E-M1 of OM1 camera’s.

OMDS 40-150mm F4 / 40-150mm F2.8 Comparison

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO vult dus heel mooi het gat tussen de al bestaande 40-150mm zooms. Het is nog weerbestendiger dan de F2.8 PRO, maar bijna net zo klein als de 40-150mm F4-5.6. Het is dus een telezoom waarvan je je eigenlijk nooit hoeft af te vragen of je hem wel mee zal nemen. Het objectief is zo licht en klein dat er altijd wel een plekje in je tas voor is en je kan er zelfs bij flinke regen of sneeuw nog mee fotograferen. Die compacte afmetingen zijn voor een deel bereikt door het inschuifbaar te maken. Voor gebruik moet je het dus eerst even een stukje uitdraaien, net als bij bijvoorbeeld de M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO groothoekzoom. Dit is een constructie die we enige jaren terug alleen bij goedkope instapzooms zagen. Inmiddels werkt echter ook bijvoorbeeld de toch heel professionele Canon EOS RF 70-200mm F2.8L USM IS op dezelfde manier. Eenmaal uitgeschoven, blijft de gewichtsverdeling tijdens het zoomen en scherptellen vrijwel gelijk, waardoor dit objectief prima voor video gebruikt kan worden op een gimbal.

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO heeft weinig bedieningselementen en geen statiefgondel of beeldstabilisatie. Een statiefgondel is ook een beetje onzinnig voor een objectief van 382 gram. Stabilisatie zou wel mooi zijn geweest. De beeldstabilisatie van de Olympus en OM System camera’s hebben over het algemeen niet veel moeite hebben met dit bereik, maar de Olympus 12-100m F4 PRO heeft wel stabilisatie en dat zorgt voor een stop extra stabilisatie in combinatie met de stabilisatie in de body’s. In de praktijk kan je met dit objectief en de uitstekende stabilisatie in de Olympus en OM System camera’s wel met langere tijden fotograferen dan bijvoorbeeld met een 300mm op full frame mogelijk is. Een ander minpuntje is dat je de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO niet kan combineren met de 1.4x en 2x Olympus teleconverters. Dat kan wel met de 40-150mm F2.8 PRO.

Weerbestendig

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO heeft een IP53 waardering. Dat wil zeggen dat het bestand is tegen stof en spatwater. Dat mag best wel veel spatwater zijn. Officieel moet je 10 liter water per minuut over het objectief kunnen spuiten onder hoeken tot 60 graden. Dat is flink wat water. Het is ook nog eens vorstbestendig tot -10 graden Celsius. De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO is overigens niet het eerste objectief dat dit allemaal aan kan. OM System is langzamerhand de hele PRO-lijn op dit niveau aan het brengen. Hierdoor past het objectief bijvoorbeeld perfect bij de net geïntroduceerde OM System OM1 camera. OM System profileert zich hierdoor nadrukkelijk als de eerste keus voor buitensporters, natuur- en wildlife fotografen en hikers die onder alle omstandigheden op hun apparatuur moeten kunnen vertrouwen.

Bouw

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO is heeft een degelijke, metalen behuizing met een goede afdichting tegen vocht en vocht. Het heeft is IP53 weerbestendig. Dat houdt in dat het met 10 liter water per minuut onder een hoek van 60 graden besproeid mag worden. Dat is een flinke regenbui. Het is lekker licht en compact met een gewicht van nog geen 400 gram en een lengte van net geen 10 cm. Die lengte heeft het alleen tijdens transport. Voor gebruik moet je het objectief eerst uitdraaien. Hierdoor wordt het in gebruik altijd iets langer. Het is verder een vrij sober uitgevoerd objectief. Het heeft een redelijk smalle scherpstelring en een hele brede zoomring die bijna de helft van de body inneemt. De scherpstelring kan niet naar achter worden getrokken om over te schakelen naar handmatige scherpstelling. Je mist hierdoor dus ook de afstandsschaal die de 40-150mm F2.8 bijvoorbeeld wel heeft. Verder zijn er ook geen (programmeerbare) knoppen op het objectief te vinden en heeft het geen beeldstabilisatie of statiefgondel.

ZERO

Natuurlijk heeft het objectief een volledig nieuw optisch ontwerp, dat bestaat uit 15 lenselementen in 9 groepen. Het objectief heeft 2 ED (Extra low Dispersion) elementen, 1 Super ED element, 1 element van HR (High Refraction) glas en 2 asferische elementen. De elementen zijn voorzien van ZERO coating (Zuiko Extra-low Reflection Optical) en het voorste lenselement heeft een fluorine coating zodat vocht en vuil zich minder goed kunnen hechten. Het diafragma heeft 7 lamellen en de filtermaat is 62mm.

Scherpstelling

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO maakt gebruik van een stille stappenmotor voor de scherpstelling. Bij Micro Four Thirds objectieven zijn het vaak maar kleine lensgroepen die zorgen voor de scherpstelling. Die kunnen makkelijk snel bewogen worden en de scherpstelling is hierdoor over heel snel, zeker in S-AF. We hebben het objectief kunnen testen in combinatie met de OM System OM 1 en daarmee is zelfs de tracking in C-AF vrijwel perfect, zeker als je die combineert met onderwerpsherkenning. Het is jammer dat het objectief geen focus clutch heeft, zodat je niet makkelijk kan wisselen naar handmatige scherpstelling met lineaire aansturing en harde stops als bonus. Wie dat wil, is toch op de grotere F2.8 PRO aangewezen.

De autofocus is heel snel en met onderwerpsherkenning aan – in dit geval ‘Birds’ – kan je zelfs vrij succesvol tussen tralies door fotograferen.

De kortste instelafstand is 70 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf die je met de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO kan halen is in absolute zin 0,21x. Door de kleinere sensor mag je dit vergelijken met een 0,41x op full frame. Dat is al aardig richting macro. De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO leent zich dus ook goed voor het fotograferen van kleine objecten. Door het wat langere brandpunt is je werkafstand behoorlijk, waardoor schichtige onderwerpen makkelijker blijven zitten.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO is goed en ook heel mooi gelijkmatig. De scherpte bij volle opening is in het centrum al heel goed. De hoeken blijven dan nog wel een beetje achter. Op F5.6 is de centrumscherpte nog een fractie beter, het contrast nog iets hoger en trekken de hoeken nog wat bij. Op F8 zijn de hoeken het beste al scoort het centrum dan weer net iets lager dan op F5.6. Het contrast is dan nog steeds onverminderd fraai. Vanaf F11 neemt de scherpte door diffractie iets af en F16 scoort nog iets lager en zou je alleen in geval van nood moeten gebruiken. De verschillen tussen F4, F5.6 en F8 zijn heel klein en in de praktijk zal je nauwelijks verschil tussen het ene of andere diafragma zien. Met de nieuwe OM1 is er in de High Res stand een duidelijke toename van de beeldkwaliteit te zien en dat is een teken dat dit objectief ook meer resolutie aankan dan de 20 megapixel sensor te bieden heeft. Voor wat het kost, is de goedkope 40-150mm F4-5.6 een erg goede keus, maar deze M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO is optisch duidelijk beter.

Lichtafval op F4 en F8.

Lichtafval is er enkel een heel klein beetje op volle opening. Vertekening is vrijwel niet waarneembaar en chromatische aberraties hebben we eigenlijk nauwelijks kunnen ontdekken. In extreme situaties kan er alleen een spoortje longitudinale chromatische aberratie op volle opening zichtbaar zijn.

De autofocus is goed genoeg voor het volgen van snel bewegende onderwerpen. In deze opname is wel wat longitudinale chromatische aberratie te zien. Dat is zichtbaar aan de mogenta verkleuring in de voorgrond en een beetje groene zweem rondom de reflecties in de achtergrond.

 

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO heeft een vaste hoogste lichtsterkte van F4 over het hele bereik. Op Micro Four Thirds krijg je op F4 evenveel scherptediepte als bij F8 op full frame. Verwacht dus geen volledig onscherpte achtergronden op 150mm (300mm equivalent) met dit objectief, tenzij je dichtbij scherpstelt. Desalniettemin is het bokeh voor zover dat op F4 op MFT mogelijk is, best redelijk. De onscherpte in de achtergond is redelijk fraai.

Een portret met een onscherpe achtergrond is mogelijk met dit objectief, zeker als je wat inzoomt. Deze opname is op 117mm genomen. Op 150mm wordt de onscherpte in de achtergrond nog wat groter, maar moet je natuurlijk ook nog iets verder naar achter.
 

M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

30°- 8°2’

sensorformaat

MFT

min. instelafstand

70 cm

filterdiameter

62 mm

diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)69×99 mm
gewicht382 gr
bajonetaansluitingMFT
bijzonderhedenIP53
importeurom-system.com
verkoopprijs

€ 899,00

  
scheidend vermogen/108
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/108
  
eindwaardering9

Conclusie M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO

Met de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO kan je onder alle omstandigheden fotograferen, of het nu regent, sneeuwt of het zand je om je oren vliegt.

De M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO laat goed zien welke voordelen het werken met apparatuur van OM System en Olympus heeft. Er zijn geen andere objectieven die dit telebereik combineren met zo’n laag gewicht, zulke kleine afmetingen en zo’n degelijke en robuuste bouw. Met de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO kan je onder alle omstandigheden fotograferen, of het nu regent, sneeuwt of het zand je om je oren vliegt. Hierdoor is dit objectief heel geschikt voor fotografen die veel in de natuur zijn en niet veel mee willen sjouwen. De autofocus is snel en de beeldkwaliteit is uitstekend en verdiend ook zeker het PRO-label. Het enige waarvoor dit objectief minder geschikt is, is opnames met een flinterdunne scherptediepte. Met de F2.8 versie kan dat beter, maar die is dan ook meteen weer aanzienlijk groter.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in