Full Review Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro – Klein objectief voor kleine onderwerpen

0

De Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro is kort teleobjectief voor kleinbeeldcamera’s met een L-vatting en het is een echte macro. Kort kan je in dit geval op twee manieren opvatten. 100mm is voor een teleobjectief een redelijk kort brandpunt. De lengte van dit objectief is ook vrij kort, zeker voor een 1:1 macro.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede beeldkwaliteit

  • Echte 1:1 macro

  • Compact

  • Interne scherpstelling

  • Weerbestendig

  • Geen afstandsschaal

De Lumix S 100mm F2.8 Macro is de kortste en lichtste telemacro voor kleinbeeld.

 

Introductie

Een 100mm macro is een veelzijdig objectief. Het is een mooi brandpunt voor macro, omdat je er wat meer afstand tot je onderwerp mee krijgt dan met een 50mm en het is wat makkelijker om mee te werken dan langere macro’s als een 180mm. Tegelijk is een 100mm ook prachtig voor portretten en voor landschappen, omdat je er al echt wat compressie mee kan krijgen in het perspectief.

Een 100mm is al een echte tele die het perspectief al duidelijk wat afvlakt. F5 – 1/2000e sec – ISO 200

Jammer alleen, dat zoveel echte macro’s in dit brandpunt nogal fors zijn. Tot nu toe leek het alsof dat gewoon niet anders kon, als je een 90 of 100mm objectief wilde hebben dat zowel goed presteert bij 1:1, dus heel dichtbij, als voor portretten op een meter afstand en landschappen op oneindig. Tot nu toe dus. Want nu is er de Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro. Een echte 1:1 macro die net 8cm lang is en nog geen drie ons weegt.

Dat is heel bijzonder. Hoe bijzonder? Nou, de lichtste macro van een ander merk, de Sony 90mm F2.8 Macro, weegt nog altijd 602 gram en de Sigma DG DN 105mm F2.8 Macro 715 gram. Nikon en Canon zitten daar tussenin. De Lumix S 100mm F2.8 Macro weegt dus minder dan de helft van alle bestaande macro’s in dit segment. Het objectief is vrijwel net zo groot als bijvoorbeeld de Lumix S 85mm f1.8 of Lumix S 35mm F1.8. Het is minder lichtsterk dan de 85mm, maar heeft wel een langer brandpunt en de mogelijkheid om tot 20cm dichtbij scherp te stellen. Doordat de F1.8 objectieven met een vast brandpunt van Panasonic vrijwel identieke afmetingen hebben, kunnen ze gemakkelijk worden uitgewisseld op een gimbal zonder dat je de gimbal steeds opnieuw moet balanceren. De filtermaat is ook voor al deze objectieven gelijk, met 67mm. Daardoor heb je maar 1 set filters nodig.

Bouw

De Lumix S 100mm F2.8 Macro is voor een macro objectief zeker compact. Het is maar 82mm lang. Het heeft een brede scherpstelring en twee schakelaars. Net als bij de F1.8 objectieven heeft een schakelaar om te kunnen wisselen tussen autofocus en handmatig scherpstellen en daar is nu ook een afstandsbegrenzer voor de autofocus bij gekomen. Er zijn drie standen: Full (volledig bereik), oneindig tot 0,5 meter en 0,5 0 0,204 meter (20,4 centimeter). Die middelste is het handigst voor bijvoorbeeld portretten of landschappen, die laatste natuurlijk voor macro. Wat wel ontbreekt is een afstandsschaal of aanduiding van de vergrotingsmaatstaf op het objectief. Voor handmatig scherpstellen, en dat is wat je bij macro vaak zult doen, zou dat wel handig zijn geweest.

Het objectief is uitgebreid voorzien van pakkingen om stof en vocht buiten te houden. Dat is natuurlijk onmisbaar voor fotografen en filmers die met dit objectief veel in weer en wind in de natuur bezig zullen zijn. Het optisch ontwerp  bestaat 13 elementen in 11 groepen, waaronder 3 ASPH-, 2 UED- en 1 ED-lenzen om aberraties te minimaliseren. De filtermaat is 67mm, wat standaard is voor de vastbrandpuntobjectieven van Panasonic.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt Panasonic op de Lumix S 100mm F2.8 Macro voor het eerst gebruik van een Linear Dual Phase scherpstelmotor. Dubbele lineaire motoren zien we steeds meer en meer gebruikt worden. Soms voor het snel verplaatsen van grote elementen, soms voor het onafhankelijk van elkaar verplaatsen van meerdere elementen. Dat geeft ontwerpers steeds meer vrijheid in het ontwerp. De scherpstelling is volledig intern en het objectief wordt niet langer bij scherpstellen. In combinatie met de nieuwe Lumix camera’s met fasedetectie autofocus is de scherpstelling erg snel en nauwkeurig, zelfs in het macrogebied. Bij handmatig scherpstellen krijg je natuurlijk de gebruikelijke scherpstelhulpmiddelen en een afstandsschaal in de zoeker. Handmatig scherpstellen is voor veel macrofotografen de norm. Maar met de goede autofocus is automatisch scherpstellen ook bij macrofotografie zeker een goede mogelijkheid.

Met een klein scherpstelveld kan je perfect scherpstellen op de tekening op de kop van deze trilspin. F16 – 1/200e – ISO 200

De kortste scherpstelafstand is 20,4 centimeter, gemeten vanaf de sensor. Dat zorgt voor een echte 1:1 macrostand. Dat houdt in dat een onderwerp dat in het echt 36 mm breed is, het beeld op een kleinbeeldcamera ook echt volledig vult. In de praktijk kan je zelfs nog een fractie dichterbij, dus die 1:1 haalt hij ook echt.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro ziet er goed uit. Op volle opening zit er wel een klein verloop naar de hoeken, maar het is veel minder dan bijvoorbeeld het verloop dat de Lumix S85 F1.8 op volle opening laat zien. Natuurlijk is dat niet helemaal eerlijk, omdat de 85mm meer dan een stop lichtsterker is, maar het geeft toch aan hoe goed de 100mm gecorrigeerd lijkt is.

De scherptediepte op F2.8 is al heel goed, maar alles achter je onderwerp wordt ook meteen onscherp. F2.8 – 1/1000e – ISO 100

De scherpte is op F2.8 al goed van centrum tot hoek en op volle opening beter dan bij de 85mm F1.8 op F1.8. Op F2.8 en verder is het verschil tussen beide objectieven vrijwel verwaarloosbaar. Je kan de 100mm dus eigenlijk al op volle opening voor bijvoorbeeld reproductiewerk gebruiken. Diafragmeren zorgt nog voor een kleine toename van de scherpte en het contrast. Op volle opening heeft de 85mm dankzij meer dan een stop groter diafragma minder scherptediepte en dus meer onscherpte in de achtergrond. Met de 100mm kan je natuurlijk wel heel veel onscherpte krijgen als je dichtbij komt, en je kan met dit objectief natuurlijk heel dichtbij.

Het bokeh kan heel soms wat onrustig worden. F5 – 1/50e sec – ISO 400

Het bokeh is over het algemeen heel mooi, met redelijk egale bokehballen en je hebt nauwelijks last van harde randen rond lichtcirkels. Toch kan het bokeh soms wel wat druk worden, vooral als je lichte onderwerpen in de achtergrond hebt. Chromatische aberraties zijn niet waarneembaar. Het objectief heeft wel een beetje kussenvormige vertekening, maar daar rekenen de lenscorrecties goed mee af, zonder een waarneembaar verlies aan scherpte. In de praktijk is het objectief hierdoor vertekeningsvrij. Op volle opening is er een beetje lichtafval, die praktisch verdwijnt met wat diafragmeren. Voor portretten op volle opening is dat mooi, voor macro op F8 of F11 voor de nodige scherptediepte is dat ook prima.

F5.6 – 1/200e – ISO 1600
 

Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

24°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

20 cm

filterdiameter67mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

74x82mm

gewicht298 gr
bajonetaansluiting

L-vatting (Sigma, Panasonic, Leica)

bijzonderheden

Kortste en lichtste in zijn klasse

importeur

www.panasonic.com/nl

verkoopprijs

€ 1099,-

  
scheidend vermogen/109
contrast/109.5
chromatische aberratie/55
vertekening/54,5
vignettering/54,5
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/108,5
  
eindwaardering9,3

Conclusie test Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro

De Lumix S 100mm F2.8 combineert de voordelen van een korte tele met die van een 1:1 macro en is daarmee heel veelzijdig.

De Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro is een spectaculair macro-objectief, dankzij zijn lage gewicht en compacte afmetingen. Je hoeft nu eigenlijk niet langer te kiezen tussen een compacte tele voor algemeen gebruik of een macro. Met dit objectief heb je dat allebei: draagbaarheid en 1:1 macro. De Lumix S 85mm F1.8 blijft natuurlijk een betere keus als je hoofdzakelijk portretten maakt, vanwege de nog iets geringere scherptediepte en de iets grotere achtergrondonscherpte die je op F1.8 kan krijgen. Maar wie een tele zoekt voor hele wisselende onderwerpen, heeft aan de Lumix S 100mm F2.8 Macro een veel veelzijdiger objectief. De prijs vinden we – gezien de bijzondere mogelijkheden – heel redelijk.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in