Full Review Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO – compacte en betaalbare ultragroothoekzoom

0

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is een compacte, lichte en betaalbare supergroothoekzoom met veel extra mogelijkheden. Het heeft een variabel diafragma en het is niet zo lichtsterk, net als de LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6.

TESTRESULTATEN Panasonic de LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Supergroothoekzoom

  • Goede scherpte

  • Licht en compact

  • Schroeffilters mogelijk

  • Macro-mogelijkheid

  • Weerbestendig

  • Scherpe prijs

  • Niet erg lichtsterk

  • Iets vertekening op 14mm

  • Gevoelig voor tegenlicht

Met de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO zijn macro-foto’s met een 1:2 vergroting mogelijk.

Introductie

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is een compacte en lichte supergroothoekzoom. Het objectief kan gebruikt worden met 77mm schroeffilters wat zowel voor video als bijvoorbeeld landschapsfotografie een groot voordeel is. Als kers op de taart kan het objectief zelfs zo dichtbij scherpstellen dat je er macrofoto’s mee kan maken. Het is ook nog eens weerbestendig en behoorlijk betaalbaar. Panasonic krijgt dat voor elkaar door gebruik te maken van een variabele en niet al te ambitieuze lichtsterkte. Het objectief is F4 op 14mm en F5.6 op 28mm.

Daardoor is dit geen objectief voor fotojournalisten of astrofotografie. Maar voor landschapsfotografie of interieur- en architectuuropnames waarbij je vooral op F8 of F11 werkt is dit geen enkel probleem. Het is ook een prima reisobjectief, met zijn lage gewicht en compacte afmetingen. Panasonic heeft een Lumix 7-14mm F4 G Vario voor zijn Micro Four Thirds camera’s. Die biedt op de kleinere MFT sensor vergelijkbare beeldhoeken, maar kan niet met schroeffilters worden gebruikt en weegt maar 45 gram minder.

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO vormt een prima combinatie samen met de LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6, die ongeveer hetzelfde weegt en nog iets compacter is. Een objectief dat vergelijkbaar is met de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is de Nikkor Z 14-30mm F4 S. Die heeft een vaste lichtsterkte van F4, maar is wat groter en zwaarder, de filtermaat is groter, de kortste instelafstand is langer en de Nikkor kost ongeveer 2x zoveel als de Panasonic. De Nikkor is een objectief in de meer professionele S-serie, maar de Panasonic lijkt qua bouwkwaliteit nauwelijks iets toe te geven op de Nikkor.

Het verschil tussen 28mm (boven) en 14mm (onder) is best groot.

Natuurlijk zijn er andere opties voor gebruikers van camera’s met een L-vatting. Die zijn lichtsterker, maar ook allemaal veel duurder en zwaarder en bieden meestal net iets minder groothoek. Zo heeft Leica de fraaie maar stevig geprijsde Super-Vario-Elmar-SL 16-35 F3.5-4.5 ASPH en Panasonic de LUMIX S PRO 16-35mm F4 met hetzelfde bereik en met een vaste lichtsterkte over het hele bereik.

Qua prijs zit de Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary het meest in de buurt. Die haalt niet de 14mm van de Panasonic, maar is niet veel groter en zwaarder en maar iets duurder, heeft een vaste lichtsterkte van F2.8 en kan gebruikt worden met filters. Het enige echte alternatief als 14mm echt belangrijk is, is de 14-24mm F2.8 DG DN Art van Sigma. Die heeft een mooie, vaste lichtsterkte van F2.8 over het hele bereik en een bijzonder goede beeldkwaliteit, maar het bereik is nog iets kleiner, het objectief is duidelijk groter en zwaarder en bijna twee keer zo duur en je kan er geen schroeffilters op gebruiken. De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO heeft dus ondanks de wat lage lichtsterkte toch veel pluspunten.

Bouw

De LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is een licht en compact objectief. Het is iets langer dan dat het breed is en de grootste breedte zit aan de voorzijde. Daar zit ook de scherpstelring. De zoomring zit ongeveer in het midden, in het smallere gedeelte. Het objectief heeft markeringen voor de zoomstand. Aan de onderzijde zit een AF-MF schakelaar. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, maar alle Panasonic camera’s waar dit objectief op past hebben stabilisatie in de body die prima overweg kan met de korte brandpunten van de LUMIX S 14-28mm F4-5.6.

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is weerbestendig en heeft pakkingen rond alle bewegende delen. Hierdoor is het bestand tegen spatwater en stof en is het vorstbestendig tot -10 graden Celsius.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen. In het objectief zit 1 asferische lens van ED-glas, 1 asferische lens, 3 lenzen van ED-glas en 1 lens van UHR-glas. Deze moeten vertekening en chromatische aberraties tegen gaan. Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen. Volgens Panasonic kan het in hele kleine stapjes versteld worden, zodat aanpassingen aan de belichting tijdens filmen heel vloeiend gaan. De filtermaat is 77 mm en het objectief wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

De LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO heeft een snelle autofocus die tot 240 keer per seconde aangepast kan worden. De handmatige scherpstelling kan – afhankelijk van de camera – zowel lineair als niet-lineair worden ingesteld. Bij lineaire handmatige scherpstelling kan de grootte van de scherpstelslag worden ingesteld van 90 tot 360 graden in stappen van 30 graden. Focus breathing is tot een minimum beperkt zodat het verleggen van de scherpstelling tijdens filmen niet leidt tot een zoomeffect.

 De kortste instelafstand is 15 centimeter en dat is heel weinig. Hierdoor is op 28mm een vergrotingsmaatstaf van 0,5x ofwel 1:2 mogelijk is. Dat is nog niet echt 1:1 macro, maar er zijn meer fabrikanten die dit al macro vinden en voor een zoom als deze is dat best bijzonder.

Beeldkwaliteit

De MTF curves van de LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO laten behoorlijke resultaten zien op volle opening en ook in de praktijk stelt het objectief niet teleur. Er is een klein en geleidelijk verloop van de scherpte naar de hoeken. Zeker voor groothoekobjectieven is dat niet verbazingwekkend. Opvallend is dat de 14-28mm op zijn meest groothoekige stand iets beter presteert dan op de 28mm stand. Op het langste brandpunt lopen de hoeken iets meer weg. Je zit dan al op F5.6 en veel diafragmeren is dan niet mogelijk zonder last te krijgen van verlies aan scherpte door diffractie. Het contrast is erg goed. Nee, dit objectief is niet zo scherp als bijvoorbeeld de 14-24mm F2.8 DG DN Art van Sigma, maar in de praktijk zal je het verschil ook niet snel zien, tenzij je met beide objectieven direct na elkaar dezelfde foto maakt. En gezien de relatief lage prijs van de LUMIX S 14-28mm F4-5.6 is dat een hele prestatie.

Een fractie vertekening is op deze opname nog zichtbaar. In de praktijk zal dat alleen bij hele kritische architectuuropnames een probleem zijn. Anders niet.

Zonder correcties is er tonvormige vertekening over het hele bereik. Op 28mm is het maar een klein beetje, op 14mm is het best veel. Met de correcties aan is er op 14mm nog iets van de vertekening te zien, maar daarna is het objectief vrijwel helemaal vertekeningsvrij.

Lichtafval zonder (links) en met correcties (rechts) op 14mm (boven) en op 20mm onder. Op 28mm zie je ongeveer hetzelfde beeld als op 20mm. Met een egaal uitgelicht vlak ziet dit er op 14mm best heftig uit, maar in de praktijk valt het wel mee.

De lichtafval laat ongeveer hetzelfde beeld zien: zonder correcties vrij gering op 28mm en duidelijk steviger op 14mm. Met correcties aan is er nog steeds iets van lichtafval op 14mm, zowel op volle opening als op F5.6 en F8, maar op 28mm is het in de praktijk verwaarloosbaar.

Zonnesterren op 14 en 28mm op F16. Op 14mm is er linksonder ook een groenige reflectie te zien.

Als we van dit objectief een punt zouden moeten benoemen waar het minder op scoort, dan zijn het zonnesterren. Je krijgt ze wel met wat diafragmeren, maar ze zijn wat rommelig, ze lopen uit en zijn dus niet mooi puntig. Ook is het objectief niet helemaal vrij van reflecties bij tegenlicht. Op sommige momenten kan je een flinke groene blob in de foto krijgen. Vaak is dat met een beetje andere positie van de camera wel tegen te gaan. Chromatische aberraties is dan weer een sterk punt van de 14-28mm. Die zijn namelijk vrijwel afwezig.

 

Panasonic de LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

114°-75°

sensorformaatKleinbeeld
min. instelafstand15 cm
filterdiameter77mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)84×90 mm
gewicht345 gr
bajonetaansluitingLeica L
bijzonderheden1:2 Macro
importeur

www.panasonic.com/nl of /be

verkoopprijs€ 799,-
  
scheidend vermogen/108,5
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/54
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/54
uitvoering/108
  
eindwaardering8,6

Conclusie test LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is zo licht en bestrijkt zo’n handig bereik dat je het eigenlijk altijd bij je wilt hebben als je met je camera op stap gaat.

Objectieven als de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO zou ieder merk moeten hebben voor zijn kleinbeeldcamera’s. Natuurlijk zijn er situaties die om een professionele groothoekzoom met een vaste lichtsterkte van F2.8 vragen. En ja, die zijn groter, zwaarder en kosten meer en dat is logisch. Maar daar wil niet iedereen altijd mee lopen. Een objectief als de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is zo licht en bestrijkt zo’n handig bereik dat je het eigenlijk altijd bij je wilt hebben als je met je camera op stap gaat. Het is perfect voor die onverwachte weidse landschappen of bijzondere, maar krappe interieurs. De minder hoge lichtsterkte is vaak geen probleem, omdat moderne kleinbeeldsensoren ook bij hoge ISO’s nog goede resultaten leveren en lange sluitertijden uit de hand dankzij ingebouwde beeldstabilisatie in de camera’s best mogelijk zijn. Als zo’n objectief dan ook nog eens weerbestendig en scherp is, geschikt is voor macro en gebruikt kan worden met standaard schroeffilters, wat wil je dan nog meer? De prijs vinden we verrassend laag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in