Review Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO – compacte en betaalbare ultragroothoekzoom

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:6 minuten gelezen

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is een compacte, lichte en betaalbare supergroothoekzoom met veel extra mogelijkheden. Het heeft een variabel diafragma en het is niet zo lichtsterk, net als de LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6.

TESTRESULTATEN Panasonic de LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Supergroothoekzoom

  • Licht en compact

  • Schroeffilters mogelijk

  • Macro-mogelijkheid

  • Weerbestendig

  • Scherpe prijs

  • Niet erg lichtsterk

Met de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO zijn macro-foto’s met een 1:2 vergroting mogelijk.

Introductie

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is een compacte en lichte supergroothoekzoom. Het objectief kan gebruikt worden met 77mm schroeffilters wat zowel voor video als bijvoorbeeld landschapsfotografie een groot voordeel is. Als kers op de taart kan het objectief zelfs zo dichtbij scherpstellen dat je er macrofoto’s mee kan maken. Het is ook nog eens weerbestendig en behoorlijk betaalbaar. Panasonic krijgt dat voor elkaar door gebruik te maken van een variabele en niet al te ambitieuze lichtsterkte. Het objectief is F4 op 14mm en F5.6 op 28mm.

Daardoor is dit geen objectief voor fotojournalisten of astrofotografie. Maar voor landschapsfotografie of interieur- en architectuuropnames waarbij je vooral op F8 of F11 werkt is dit geen enkel probleem. Het is ook een prima reisobjectief, met zijn lage gewicht en compacte afmetingen. Panasonic heeft een Lumix 7-14mm F4 G Vario voor zijn Micro Four Thirds camera’s. Die biedt op de kleinere MFT sensor vergelijkbare beeldhoeken, maar kan niet met schroeffilters worden gebruikt en weegt maar 45 gram minder. De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO vormt een prima combinatie samen met de LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6, die ongeveer hetzelfde weegt en nog iets compacter is. Een objectief dat vergelijkbaar is met de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is de Nikkor Z 14-30mm F4 S. Die heeft een vaste lichtsterkte van F4, maar is wat groter en zwaarder, de filtermaat is groter, de kortste instelafstand is langer en de Nikkor kost ongeveer 2x zoveel als de Panasonic. De Nikkor is een objectief in de meer professionele S-serie, maar de Panasonic lijkt qua bouwkwaliteit nauwelijks iets toe te geven op de Nikkor.

Bouw

De LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is een licht en compact objectief. Het is iets langer dan dat het breed is en de grootste breedte zit aan de voorzijde. Daar zit ook de scherpstelring. De zoomring zit ongeveer in het midden, in het smallere gedeelte. Het objectief heeft markeringen voor de zoomstand. Aan de onderzijde zit een AF-MF schakelaar. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, maar alle Panasonic camera’s waar dit objectief op past hebben stabilisatie in de body die prima overweg kan met de korte brandpunten van de LUMIX S 14-28mm F4-5.6.

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is weerbestendig en heeft pakkingen rond alle bewegende delen. Hierdoor is het bestand tegen spatwater en stof en is het vorstbestendig tot -10 graden Celsius.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen. In het objectief zit 1 asferische lens van ED-glas, 1 asferische lens, 3 lenzen van ED-glas en 1 lens van UHR-glas. Deze moeten vertekening en chromatische aberraties tegen gaan. Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen. Volgens Panasonic kan het in hele kleine stapjes versteld worden, zodat aanpassingen aan de belichting tijdens filmen heel vloeiend gaan. De filtermaat is 77 mm en het objectief wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

De LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO heeft een snelle autofocus die tot 240 keer per seconde aangepast kan worden. De handmatige scherpstelling kan – afhankelijk van de camera – zowel lineair als niet-lineair worden ingesteld. Bij lineaire handmatige scherpstelling kan de grootte van de scherpstelslag worden ingesteld van 90 tot 360 graden in stappen van 30 graden. Focus breathing is tot een minimum beperkt zodat het verleggen van de scherpstelling tijdens filmen niet leidt tot een zoomeffect. De kortste instelafstand is 15 centimeter en dat is heel weinig. Hierdoor is op 28mm een vergrotingsmaatstaf van 0,5x ofwel 1:2 mogelijk is. Dat is nog niet echt 1:1 macro, maar er zijn meer fabrikanten die dit al macro vinden.

Beeldkwaliteit

De MTF curves van de LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO laten behoorlijke resultaten zien op volle opening. Er is een klein en geleidelijk verloop naar de hoeken. Zeker voor groothoekobjectieven is dat niet verbazingwekkend. Opvallend is dat de 14-28mm op zijn meest groothoekige iets beter presteert dan op de 28mm stand. Op het langste brandpunt lopen de hoeken iets meer weg. Je zit dan al op F5.6 en veel diafragmeren is dan niet mogelijk zonder last te krijgen van verlies aan scherpte door diffractie. Het contrast lijkt erg goed. Met de weergave van fijne details heeft de LUMIX S 14-28mm iets meer moeite dan sommige andere (duurdere) supergroothoeken zoals de Sony  E 16-35mm F4 PZ.

 

Panasonic de LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

114°-75°

sensorformaatKleinbeeld
min. instelafstand15 cm
filterdiameter77mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)84×90 mm
gewicht345 gr
bajonetaansluitingLeica L
bijzonderheden1:2 Macro
importeur

www.panasonic.com/nl of /be

verkoopprijs€ 799,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO

De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is zo licht en bestrijkt zo’n handig bereik dat je het eigenlijk altijd bij je wilt hebben als je met je camera op stap gaat.

Objectieven als de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO zou ieder merk moeten hebben voor zijn kleinbeeldcamera’s. Natuurlijk zijn er situaties die om een professionele groothoekzoom met een vaste lichtsterkte van F2.8 vragen. En ja, die zijn groter, zwaarder en kosten meer en dat is logisch. Maar daar wil niet iedereen altijd mee lopen. Een objectief als de Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is zo licht en bestrijkt zo’n handig bereik dat je het eigenlijk altijd bij je wilt hebben als je met je camera op stap gaat. Het is perfect voor die onverwachte weidse landschappen of bijzondere, maar krappe interieurs. De minder hoge lichtsterkte is vaak geen probleem, omdat moderne kleinbeeldsensoren ook bij hoge ISO’s nog goede resultaten leveren en lange sluitertijden uit de hand dankzij ingebouwde beeldstabilisatie in de camera’s best mogelijk zijn. Als zo’n objectief dan ook nog eens weerbestendig is, geschikt is voor macro en gebruikt kan worden met standaard schroeffilters, wat wil je dan nog meer? De prijs vinden we verrassend laag.