Review Panasonic Lumix S 18mm F1.8 – L-groothoek

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 is de grootste groothoek met vastbrandpunt van Panasonic. Het is ook nog eens lichtsterk, compact en licht.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 18mm F1.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Grote beeldhoek

  • Geschikt voor video

De Lumix S 18mm F1.8 is het meest groothoekige vastbrandpunt objectief van Panasonic voor de kleinbeeldcamera’s.

Introductie

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 is het vijfde vastbrandpuntobjectief van Panasonic voor de S-camera’s met een lichtsterkte van F1.8. De andere vier objectieven zijn de Lumix S 24mm F1.8, de Lumix S 35mm F1.8, de Lumix S 50mm F1.8 en de Lumix S 85mm F1.8. Deze Lumix S 18mm F1.8 is dus het meest groothoekig van de vijf en heeft op de kleinbeeldcamera’s van Panasonic een beeldhoek van 100 graden. Daarmee opent dit objectief nieuwe mogelijkheden. Dit objectief is niet alleen erg geschikt voor landschapsfotografie of architectuur, maar zeker ook voor filmen en vloggen.

Juist voor vloggers is dit een heel welkom brandpunt, zeker ook dankzij de hoge lichtsterkte waardoor je kan filmen met weinig scherptediepte. Hierdoor kan je als vlogger mooi scherp afsteken tegen een onscherpe achtergrond. De overige objectieven in deze serie hebben heel weinig focusbreathing en we verwachten dat dit ook geldt voor deze 18mm. Ook dat draag bij aan de goede prestaties van deze S-objectieven voor filmen. De Lumix S 18mm F1.8 is overigens niet het meest groothoekige objectief voor de kleinbeeld camera’s van Panasonic. De Lumix S 16-35mm F4 biedt iets meer groothoek en de Sigma 16-28mm F2.8 DG DN  en 14-24mm F2.8 DG DN gaan nog iets verder en zijn iets lichtsterker dan de Lumix zoom.

Bouw

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 heeft ongeveer dezelfde afmetingen en gewicht als de overige F1.8 objectieven. Het is zelfs exact even groot als de 24mm F1.8 en maar 30 gram zwaarder. Als je de camera op een gimbal hebt, kan je dus van objectief wisselen zonder dat je de gimbal opnieuw moet balanceren. Het objectief heeft een AF/MF schakelaar maar dat is naast de scherpstelring dan ook het enige bedieningselement.

De Lumix S 18mm F1.8 is weerbestendig en heeft, net als de andere objectieven in deze serie, een filtermaat van 67mm. Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 12 groepen en heeft maar liefst 3 asferische lenzen, 1 UED lens, 3 ED lenzen en 1 UHR lens. Veel exotisch glas dus. Het diafragma heeft 9 lamellen voor een ronde diafragmaopening.

Scherpstelling

De Lumix S-camera’s gebruiken geen fasedetectiesysteem voor de scherpstelling, maar Panasonics DFD-systeem dat is gebaseerd op contrastdetectie. Dat wordt zo’n beetje iedere generatie beter. Snellere uitlezing, dataverwerking en processoren in de camera’s zorgen ervoor dat het systeem qua bruikbaarheid steeds meer opschuift in de richting van een fasedetectiesysteem. Enig zoeken van de scherpstelling tijdens het filmen zal echter soms nog wel zichtbaar zijn. Maar verder heeft Panasonic filmers veel te bieden op het punt van de scherpstelling.

Veel objectieven van Panasonic hebben heel weinig last van focus breathing en er kan bij handmatige scherpstelling gekozen tussen zowel lineaire als niet-lineaire scherpstelling. Die laatste mogelijkheid is fijn als je heel nauwkeurig wilt scherpstellen, die eerste als je focus pulls wilt maken. Met linaire scherpstelling zorgt een bepaalde slag altijd voor dezelfde verandering van de scherpstelling. Het aantal graden tussen oneindig en dichtbij is zelfs instelbaar tussen 90 en 360 graden in stappen van 30 graden. De kortste scherpstelafstand is 18 cm. De maximale vergroting die daarmee haalbaar is, is 0,20x of 1:5.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Lumix S 18mm F1.8 zien er al direct bij volle opening goed uit. Zelfs fijne details worden dan al goed scherp weergegeven en die scherpte verloop maar weinig naar de hoeken toe. Met wat diafragmeren zal de scherpte waarschijnlijk tot in de hoeken goed zijn. Wat een MTF-curve niet laat zien is de kwaliteit van de bokeh en de aan- of afwezigheid van chromatische aberraties en andere lensfouten. Die zullen graag testen voor ons Full Review.

 

Lumix S 18mm F1.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

100°

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

18cm

filterdiameter

67mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

74x82mm

gewicht

340gr

bajonetaansluiting

L-vatting

bijzonderheden

Goed voor video

importeur

www.panasonic.nl

verkoopprijs

€ 999,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix S 18mm F1.8

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 is compact en veelzijdig.

De Panasonic Lumix is een objectief dat heel veelzijdig is dankzij de grote beeldhoek en de hoge lichtsterkte. Het objectief is redelijk compact en licht en laat zich makkelijk combineren met de andere vastbrandpunten in deze serie. De prijs is stevig voor een F1.8 objectief, maar in overeenstemming met de mogelijkheden.