Full Review Panasonic Lumix S 18mm F1.8 – L-groothoek

0

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 is de grootste groothoek met vastbrandpunt van Panasonic. Het is ook nog eens lichtsterk, compact en licht en gemakkelijk te combineren met de andere vaste brandpunten met lichtsterkte F1.8 van Panasonic.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 18mm F1.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede beeldkwaliteit

  • Lichtsterk

  • Grote beeldhoek

  • Geschikt voor video

  • Geen diafragmaring

De Lumix S 18mm F1.8 is het meest groothoekige vastbrandpunt objectief van Panasonic voor de kleinbeeldcamera’s.

Introductie

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 is het vijfde vastbrandpunt-objectief van Panasonic voor de S-camera’s met een lichtsterkte van F1.8. De andere vier objectieven zijn de Lumix S 24mm F1.8, de Lumix S 35mm F1.8, de Lumix S 50mm F1.8 en de Lumix S 85mm F1.8. Deze Lumix S 18mm F1.8 is dus het meest groothoekig van de vijf en heeft op de kleinbeeldcamera’s van Panasonic een beeldhoek van 100 graden. Daarmee opent dit objectief nieuwe mogelijkheden. Dit objectief is niet alleen erg geschikt voor landschapsfotografie of architectuur, maar zeker ook voor filmen en vloggen.

Juist voor vloggers is dit een heel welkom brandpunt. De grote beeldhoek zorgt  ervoor dat je als vlogger zelf niet al te groot in beeld komt en dat je wel veel omgeving in beeld krijgt.  Dankzij de hoge lichtsterkte kan je filmen met weinig scherptediepte. Hierdoor kan je als vlogger mooi scherp afsteken tegen een onscherpe achtergrond. De overige objectieven in deze serie hebben heel weinig focusbreathing en dat geldt ook voor deze 18mm. Ook dat draag bij aan de goede prestaties van deze S-objectieven voor filmen.

De Lumix S 18mm F1.8 is overigens niet het meest groothoekige objectief voor de kleinbeeld camera’s van Panasonic. De Lumix S 16-35mm F4 biedt iets meer groothoek en de Sigma 16-28mm F2.8 DG DN  en 14-24mm F2.8 DG DN gaan nog iets verder en zijn iets lichtsterker dan de Lumix zoom, maar veel minder lichtsterk dan deze Lumix S 18mm F1.8. Eigenlijk het enige dat je mist op deze 18mm, of misschien wel op alle objectieven in deze serie, is een diafragmaring die je klikloos kan maken. Dat zou deze objectieven voor filmers helemaal afmaken. Voor fotografen speelt dit natuurlijk niet zo.

Bouw

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 heeft ongeveer dezelfde afmetingen en gewicht als de overige F1.8 objectieven. Het is zelfs exact even groot als de 24mm F1.8 en maar 30 gram zwaarder. Als je de camera op een gimbal hebt, kan je dus van objectief wisselen zonder dat je de gimbal opnieuw moet balanceren. Het objectief heeft een AF/MF schakelaar maar dat is naast de scherpstelring dan ook het enige bedieningselement. Als je ziet hoe geschikt deze objectieven voor video zijn, dan is het eigenlijk jammer dat er geen diafragmaring op zit die klikloos gemaakt kan worden, zoals de G- en GM-objectieven van Sony die hebben.

De Lumix S 18mm F1.8 is weerbestendig en heeft, net als de andere objectieven in deze serie, een filtermaat van 67mm. Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 12 groepen en heeft maar liefst 3 asferische lenzen, 1 UED lens, 3 ED lenzen en 1 UHR lens. Veel exotisch glas dus. Het diafragma heeft 9 lamellen voor een ronde diafragmaopening. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

De meeste Lumix S-camera’s gebruiken geen fasedetectiesysteem voor de scherpstelling, maar Panasonics DFD-systeem dat is gebaseerd op contrastdetectie. Dat werd iedere generatie beter. Snellere uitlezing, dataverwerking en processoren in de camera’s zorgen ervoor dat het systeem qua bruikbaarheid steeds meer opschuift in de richting van een fasedetectiesysteem. Enig zoeken van de scherpstelling tijdens het filmen zal op camera’s met DFD echter soms nog wel zichtbaar zijn. We hebben dit objectief ook kunnen testen op de nieuwe Lumix S5 II met fasedetectie. Niet alleen stelt de S5 II met de Lumix S 18mm F1.8 snel en stil scherp, maar is het zoeken naar de juiste scherpte tijdens het filmen in C-AF verleden tijd.

Veel objectieven van Panasonic hebben heel weinig last van focus breathing en er kan bij handmatige scherpstelling gekozen tussen zowel lineaire als niet-lineaire scherpstelling. Niet-lineaire scherpstelling is fijn als je heel nauwkeurig wilt scherpstellen, lineaire scherpstelling als je focus pulls wilt maken. Met linaire scherpstelling zorgt een bepaalde slag altijd voor dezelfde verandering van de scherpstelling. Het aantal graden tussen oneindig en dichtbij is zelfs instelbaar tussen 90 en 360 graden in stappen van 30 graden. 

De kortste scherpstelafstand van de Lumix S 18mm F1.8 is 18 cm. De maximale vergroting die daarmee haalbaar is, is 0,20x of 1:5. Natuurlijk geen echte macro, maar wel mooi voor close-ups.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Lumix S 18mm F1.8 zien er al direct bij volle opening goed uit. In de praktijk zien we hetzelfde beeld. Zelfs fijne details worden op volle opening al goed scherp weergegeven en die scherpte verloopt maar weinig naar de hoeken toe.

Wel is er op volle opening sprake van wat lichtafval waardoor de hoeken iets donkerder zijn en het contrast daar wat lager is. De lichtafval vermindert al iets op F2 en vanaf F2.8 verbeterd de lichtafval niet verder en heb je er in de praktijk niet veel last meer van. De hoeken knappen daar zeker nog iets van op. Op F2.8 is de beeldkwaliteit eigenlijk al maximaal.

Lichtafval op F1.8, F2, F2.8 en F4

Chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig en ook van longitudinale chromatische aberratie heb je met de Lumix S 18mm F1.8 weinig last. Zonder correcties heeft het objectief een stevige tonvormige vertekening, maar met de correcties is de vertekening volledig verdwenen.

Het objectief heeft ook maar weinig last van overstraling of contrastverlies bij tegenlicht en met een beetje diafragmeren krijg je fraaie zonnesterren met de Lumix S 18mm F1.8.

 

Lumix S 18mm F1.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

100°

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

18cm

filterdiameter

67mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

74x82mm

gewicht

340gr

bajonetaansluiting

L-vatting

bijzonderheden

Goed voor video

importeur

www.panasonic.nl

verkoopprijs

€ 999,-

  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/54,5
vignettering/54,5
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/108
  
eindwaardering9,1

Conclusie test Panasonic Lumix S 18mm F1.8

De Panasonic Lumix S 18mm F1.8 is compact en veelzijdig.

De Panasonic Lumix is een objectief dat heel veelzijdig is dankzij de grote beeldhoek en de hoge lichtsterkte. Het is ook zowel voor fotografie als video heel geschikt.  Het objectief is redelijk compact en licht en laat zich makkelijk combineren met de andere vastbrandpunten in deze serie. De beeldkwaliteit is hoog en dat rechtvaardigt ook de prijs. Die is redelijk stevig voor een F1.8 objectief, maar de prijs is dus in overeenstemming met de mogelijkheden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in