Review Panasonic Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S.– compacte reiszoom

0

De Panasonic Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S. is een zogenaamde reis- of alles-in-een zoom van Panasonic voor de kleinbeeldcamera’s. Het bereik loopt van 28mm groothoek tot 200mm tele. Het objectief is extra veelzijdig omdat het ook nog over een 1:2 macrostand beschikt.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S.:

VOORDELEN

NADELEN

  • Heel compact

  • Mooi bereik

  • Beeldstabilisatie

  • 1:2 Macro

  • Licht

  • Niet lichtsterk

  • Start pas bij 28mm

De Panasonic Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S. is de meest compacte zoom in zijn klasse, maar ook de enige keus in zijn klasse voor Panasonic, Leica en Sigma fotografen.

Introductie

De Panasonic Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S is een zogenaamde alles-in-een of reiszoom. Dat zijn zoomobjectieven die zowel wat groothoek- als een flink telebereik hebben. Sommige beginnen bij 24mm groothoek en lopen voor kleinbeeld door tot bijvoorbeeld 240mm, om een 10x zoom op te leveren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zooms van Canon en Sony. Tamron kiest er net als Panasonic voor om het bereik iets kleiner te maken, van 28-200mm. Dat zorgt ervoor dat het ontwerp net iets minder complex is. Bij Tamron levert dat niet alleen een kleiner en lichter objectief op dan bij Canon en Sony, maar ook een hogere lichtsterkte, van F2.8 tot F5.6. Panasonic kiest juist voor een nog iets lagere lichtsterkte dan de zooms van Sony en Canon. Dat is minder handig bij weinig licht, maar Panasonic gebruikt dit om samen met het wat kortere bereik een hele compacte zoom te maken. De Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S is net iets meer dan 9 centimeter lang en weegt iets meer dan vier ons. Dat is werkelijk heel klein en licht en dat zorgt ervoor dat je dit objectief makkelijk mee kan nemen. Het is ook, en niet helemaal toevallig, bijna net zo groot, of eigenlijk klein, als de Panasonic 14-28mm F4-5.6 groothoekzoom. Met twee compacte zooms besla je op die manier een heel groot bereik. Beide zooms kunnen ook nog eens heel dichtbij scherpstellen, zodat je ook macro-opnames kan maken. De Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S is verder weerbestendig en voorzien van beeldstabilisatie die goed zou moeten zijn voor een correctie tot 6,5 stops in combinatie met de beeldstabilisatie in de camera.

Bouw

De Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S. is inderdaad lekker compact. Het objectief is 77,3mm dik en 93,4mm lang en weegt maar 413 gram. De Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD is 3 millimeter slanker, maar wel 2,5 centimeter langer en weegt ruim anderhalf ons meer. De Lumix weet zo petite te blijven dankzij een lagere lichtsterkte. Dat zal waarschijnlijk niet iedereen bekoren, maar je het zorgt er wel voor dat je dit objectief dus makkelijk mee kan nemen. Het lage gewicht is natuurlijk voor een groot deel te danken aan een kunststof behuizing, maar dat wil niet zeggen dat dit objectief niet bestand is tegen de elementen. Het is wel weerbestendig, met de gebruikelijke disclaimers dat dat niet garandeert dat er nooit vocht kan binnendringen. Het objectief heeft een scherpstelring aan de voorzijde van het objectief en een bredere zoomring iets meer naar het midden. Verder zijn er gelukkig nog twee schakelaars om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling en om de beeldstabilisatie aan en uit te zetten.

Het optisch ontwerp bestaat uit 17 elementen in 13 groepen, inclusief 1 asferisch en 1 UHR-element en 4 ED-lenzen. De filtermaat is 67mm, wat heel gangbaar is, en het objectief wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

De Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S maakt gebruik van een stappenmotor voor de scherpstelling. Voor een licht objectief als dit met inwendige scherpstelling is die voldoende snel. Stappenmotoren zijn verder stil en zorgen voor een vrij vloeiende overgang van het ene scherpstelpunt naar het andere, wat fijn is als je de scherpstelling verlegt tijdens het filmen. Voor filmers is het ook goed om te weten dat focus breathing – net als op vrijwel alle Panasonic objectieven – nauwelijks een rol speelt bij het verleggen van de scherpte tijdens een opname. Uiteraard werkt de motor goed samen met de nieuwe fasedetectie-autofocus van Panasonic.

De kortste instelafstand is 14 centimeter. Dat haal je echter alleen op de 28mm groothoekstand. Je krijgt dan een 1:2 of 0,5x vergroting. Dat is al aardig macro en dat maakt dit objectief extra bruikbaar. De frontlens zit dan wel een centimeter of 2 a 3 van het onderwerp af. Voor insecten of andere beestjes zal je hier dus niet zoveel aan hebben. Op 200mm heb je meer afstand tot je onderwerp, maar dan is ook je kortste instelafstand langer en je vergrotingsmaatstaf een stuk kleiner.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve laat een beeld zien dat niet perfect is, maar dat wel past bij dit soort zooms. Op volle opening is de centrumscherpte behoorlijk, maar zijn de hoeken wel duidelijk wat minder. Vooral op de groothoekstand is er een behoorlijk verloop te zien. Een zoom met zo’n groot bereik en dan ook nog in zo’n compacte behuizing, betekent dat je als ontwerper wel wat compromissen moet sluiten. De qua bereik vergelijkbare Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD, toch een van de beste objectieven in deze klasse, laat eenzelfde beeld zien. We zijn benieuwd hoeveel de beeldkwaliteit verbeterd bij diafragmeren, Vanwege de niet zo hoge aanvangslichtsterkte, heb je niet heel veel ruimte om te diafragmeren voordat diffractie op gaat treden en de scherpte weer vermindert. De Tamron is wat dat betreft met zijn hogere lichtsterkte in het voordeel.

 

Panasonic Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S.

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

75°-12°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

14 cm op 28mm

filterdiameter

67 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

77×93,4 mm

gewicht

413 gr

bajonetaansluiting

L-vatting (Panasonic, Sigma, Leica)

bijzonderheden

1:2 macro

importeur

www/panasonic.com/nl

verkoopprijs

€ 999,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S.

De Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S is lekker compact en kan daardoor makkelijk worden meegenomen.

Voor Panasonic was er nog geen compacte zoom met een groot bereik beschikbaar. De Lumix S 28-200 mm F4.5-7.1 Macro O.I.S is daarom een mooie aanvulling. De geringe lichtsterkte maakt het objectief minder goed inzetbaar bij weinig licht en het is ook wat moeilijker om mooie achtergrondonscherpte te krijgen. Daar staat tegenover dat het objectief lekker compact is en daardoor makkelijk kan worden meegenomen. Het objectief is niet echt goedkoop en we zijn dan ook benieuwd naar de testresultaten of die de vraagprijs rechtvaardigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in