Review: Ricoh GR IIIx – kwaliteit in je broekzak

0

De Ricoh GRIIIx is de al langer bestaande GRIII, maar dan met een ‘x’. Die eXtra ‘x’ is een nieuw 26mm F2.8 objectief. De GR III is er nu dus ook met een licht groothoekig standaardobjectief. Er valt nu wat te kiezen in de GR-reeks. Of neem ze gewoon allebei..

 

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Ricoh GR IIIx:

VOORDELEN

NADELEN

 • 40mm objectief

 • Heel compact en licht

 • Beeldstabilisatie

 • Snelle opnamefuntie met Snap Focus

 • Tele-adapter beschikbaar

 • Aanraakgevoelig scherm

 • Geen draai- of kantelbaar scherm

 • Geen zoeker

 • Batterij snel leeg

 • Enkel Full HD video

 • Stevige prijs

Met de Ricoh GR IIIx krijg je al het goede van de GR III, maar dan met een langer brandpunt.

Introductie Ricoh GR IIIx

De Ricoh GR IIIx is een bijzondere camera. Het is eigenlijk de enige APS-C camera die je met objectief die je ook werkelijk gebruiksklaar in je broekzak kan stoppen. Dankzij de grote sensor, gekoppeld aan een hoogwaardig objectief met een behoorlijke lichtsterkte, leveren de GR III camera’s een beeldkwaliteit die die veel beter is dan van compactcamera’s of smartphones. Tot voor kort was het nadeel dat je die beeldkwaliteit maar in één beeldhoek kon krijgen, en dat was die van een 28mm (equivalent) groothoek, in de originele GR III. Die camera heeft nu gezinsuitbreiding gekregen met de GR IIIx. Dat is in feite dezelfde camera, maar dan met 26mm ofwel een 40mm (equivalent) objectief. Dat is een beeldhoek die vrij recent herontdekt lijkt te zijn door veel objectievenbouwers. Sony, Nikon en OM System hebben bijvoorbeeld allemaal afgelopen jaar soortgelijke objectieven uitgebracht. Het voordeel van een 40mm is dat het voor de een bijna een 35mm groothoek is en voor de ander bijna een standaardobjectief. Het zit er namelijk net tussenin. Het wat langere brandpunt van de GR IIIx betekent ook dat je wat meer kan spelen met scherpte en onscherpte en scherpteverlopen en ook dat is een verschil met camera’s met kleinere sensoren.

Bouw en bediening

De Ricoh GR IIIx heeft een magnesium behuizing. Dat maakt de camera robuust en hij voelt hierdoor, ondanks de kleine afmetingen, degelijk aan en niet goedkoop aan. Dat is hij dan ook niet. De IIIx is door het nieuwe objectief twee millimeter dikker geworden dan de III, maar is met een dikte van 35mm nog altijd aan de dunne kant. De camera heeft niet heel veel bedieningselementen. Eenvoud en snelheid staan voorop bij de GR IIIx. Bijzonder is de ontspanknop, die niet rond is zoals bij veel camera’s, maar langwerpig. Hierdoor ligt je vinger er eigenlijk altijd makkelijk op, hoe je de camera ook wilt vasthouden. De camera heeft twee instelwielen, een verticale aan de voorzijde en een horizontale aan de achterzijde. Het objectief heeft geen scherpstelring.

De camera heeft geen zoeker, al is een losse opsteekzoeker wel beschikbaar als accessoire. Het scherm heeft een resolutie van iets meer dan 1 miljoen pixels. Het is niet bijzonder helder of contrastrijk, wat in zonnig weer soms voor problemen kan zorgen. Zeker omdat het niet draai- of  kantelbaar is, waardoor je de hoek van het scherm niet aan kan passen. Het scherm is wel aanraakgevoelig, voor het instellen van de menu’s. In een kleine camera als de Ricoh GR IIIx past natuurlijk geen grote accu. De accu van de GR IIIx is goed voor 200 opnames en minder als je het scherm veel gebruikt of de helderheid op zonnige dagen op maximaal zet. De accu kan via USB-C wel worden bijgeladen.

Het objectief bestaat uit 7 elementen in vijf groepen en bevat twee asferische lenselementen. Het diafragma heeft 9 lamellen waardoor je op volle opening mooie, ronde bokehballen krijgt.

Beeldkwaliteit

De Ricoh GR IIIx heeft een 24 megapixel APS-C sensor zonder anti-aliasfilter. In combinatie met het nieuwe, niet verwisselbare objectief dat speciaal voor deze camera is ontworpen, mag je scherpe en goed gedetailleerde opnames verwachten van de GR IIIx. De MTF-curve van het 40 mm (eq) objectief laat bij volle opening een hele goede centrumscherpte zien met nauwelijks een verloop naar de hoeken. Dit objectief presteert nog een fractie beter dan de 28mm (eq) van de GR III en dat objectief is al vanaf volle opening tot in de hoeken scherp. De camera kan zowel in jpeg als het universele DNG-raw schieten, waardoor opnames in vrijwel alle raw-converters te openen zijn. Voor liefhebbers van zwart-wit beschikt de camera ook over verschillende profielen voor het maken van zwart-wit beelden.

Video

https://youtu.be/xbhUNfwJIbM

De Ricoh GR IIIx kan enkel filmen in Full HD tot een maximale snelheid van 60 beelden per seconde. In deze tijd, waarin 4K langzamerhand wel de norm begint te worden, is dat wat achterhaald. De Ricoh GR IIIx is dan ook geen camera die je moet kopen als je serieuze videofuncties wilt. Dit is vooral een stuk gereedschap voor fotografen.

Scherpstelling

De autofocus van de Ricoh GR IIIx is niet echt veranderd ten opzichte van de GR III. De scherpstelling is redelijk snel, maar niet echt gemaakt voor bijvoorbeeld echte actiefotografie. Daarom wil je in sommige situatie er misschien toch geen gebruik van maken. Ricoh heeft daarvoor een methode voor handmatig scherpstellen die anders werkt dan bij andere camera’s. De Ricoh GR IIIx heeft geen scherpstelring op het objectief, maar maakt gebruik van afstanden die je vooraf instelt. Ricoh noemt dit Snap Focus. Zodra je de ontspanknop volledig indrukt, schiet de camera naar deze afstand. Voor straatfotografie kan je hierdoor heel snel en intuïtief situaties vastleggen, als je de afstand tenminste vooraf goed hebt ingeschat. Om die keus makkelijker te maken, laat de camera bij het instellen een scherptediepteschaal zien, gebaseerd op het ingestelde diafragma. Zo weet je binnen welk bereik een onderwerp scherp wordt afgebeeld. Zeker voor de IIIx, waar de scherptediepte geringer is dan op de meer groothoekige III, is dat belangrijk. Voor straatfotografie kan Snap Focus na enige gewenning heel handig zijn.

De kortste instelafstand is 12 centimeter in de Macro stand, waardoor je met de GR  IIIx heel dichtbij kan fotografen.

Bijzondere functies

De Ricoh GR IIIx heeft een ingebouwde drieassige beeldstabilisatie waardoor langere sluitertijden uit de hand mogelijk zijn. De camera heeft ook een sensor zonder anti-aliasfilter. Hierdoor biedt de sensor de hoogst mogelijke scherpte. Dat kan in sommige situaties wel zorgen voor moire. Om dat tegen te gaan heeft de Ricoh GR IIIx de mogelijkheid om de sensor met behulp van de beeldstabilisatie een heel klein beetje te laten bewegen tijdens de opname. Dit verzacht het beeld een fractie, ongeveer gelijk aan wat een anti-aliasfilter zou doen, en zorgt voor een vermindering van de moire in je opname. De sterkte van deze functie is instelbaar.

De Ricoh GR IIIx heeft nog een aantal andere bijzondere fucnties. Een hiervan is de centraalsluiter. Hierdoor is de camera niet alleen stil en heb je weinig last van trilling van de sluiter, maar kan je ook flitsen bij iedere sluitertijd. Mocht je bij felle zon op 100 ISO bij F2.8 nog teveel licht

 

Ricoh GR IIIx

 specificaties
  
sensor

APS-C – 24 Mp

videoFull HD/60p, H.264
ISO

100-102.400 

max. seriesnelheidnb
opslagmediaSD, SD-XC (UHS-I)
capaciteit accu

200 opnamen

afmetingen

109x62x35 mm

gewicht (incl accu)262 g
verkoopprijs

€ 999,00

importeur

www.ricoh-imaging.eu

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Ricoh GR IIIx

De Ricoh GR IIIx is een echte camera voor de liefhebber van pure fotografie.

De Ricoh GR IIIx is een echte camera voor fotografen. Video is niet iets waar de GR IIIx in uitblinkt, maar voor straat- en reportagefotografie is de GR IIIx bijzonder geschikt. De camera start snel op en met de Snap Focus instelling kan je je favoriete onderwerpen altijd snel en scherp vastleggen. Voor fotografen die 40mm (eq) nog niet lang genoeg vinden, is er voor de GR IIIx nog een tele-adapter verkrijgbaar waarmee je ongeveer en 75mm equivalent brandpunt krijgt. Dat is heel mooi voor bijvoorbeeld portretten. In combinatie met de GR III heb je op deze manier met twee lichte, compacte body’s en de adapter een complete set met groothoek, standaard en tele. Zo is de GR IIIx niet alleen een alternatief voor de GR III, maar misschien ook wel een aanvulling. Samen vormen ze een heus systeem dat een alternatief kan zijn voor een body met drie losse objectieven. De camera is niet goedkoop en heeft zijn minpuntjes, maar welke andere camera die deze kwaliteit levert schuif je zomaar in je broekzak?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in