Review Samyang AF 24-70mm F2.8 FE – Voor fotografie en video

0

De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE is het eerste zoomobjectief van Samyang.  Het is scherp geprijsd en biedt een aantal bijzondere functies voor zowel fotografen als filmers.

TESTRESULTATEN Samyang AF 24-70mm F2.8 FE:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Parfocal

  • Programmeerbare scherpstelring

  • Weerbestendig

  • Scherpe prijs

  • Gewicht

De AF 24-70mm F2.8 FE is een primeur voor Samyang. Het is hun eerste zoomobjectief.

praktijkshot
Met de Samyang AF 24-70mm F2.8 FE kan je foto’s maken met weinig scherptediepte dankzij de hoge lichtsterkte. Het bokeh is fraai en overstraling is minimaal ondanks het zonlicht in beeld. Foto: Ryad Guelmoui.

Introductie

Voor hun eerste zoomobjectief heeft Samyang niet gezocht naar een gat in de markt of  een bijzonder bereik dat er nog niet is. In plaats daarvan hebben ze gekozen voor  een objectief dat – in de woorden van Samyang – het meest veelzijdig en universeel is. Veelzijdig is de Samyang AF 24-70mm F2.8 FE zeker. Het biedt een bereik van behoorlijk wat groothoek tot licht tele, gekoppeld aan een hoge lichtsterkte. Hierdoor kan je met dit objectief veel onderwerpen aan, van landschap tot portretten met geringe scherptediepte en opnames bij weinig licht. Dit zijn eigenschappen die voor iedere 24-70mm F28 gelden. Samyang heeft gekeken hoe ze het objectief nog breder inzetbaar konden maken. De autofocus biedt linaire autofocus bij handmatige scherpstelling, de autofocus zorgt voor vloeiend verloop van de scherpstelling en het objectief zou parfocal moeten zijn. Dat houdt in dat de scherpstelling niet verloopt als je in- of uitzoomt. Dit zijn allemaal eigenschappen die van belang zijn voor filmers. De AF 24-70mm F2.8 FE is dus goed geschikt voor zowel fotograferen als filmen. Het objectief wordt daarom ook leverbaar in een kit met een follow-focus.

follow-Focus kit

Custom Schakelaar

Een andere bijzonderheid is dat de Samyang AF 24-70mm F2.8 FE heeft een scherpstelring programmeerbaar is. Het objectief heeft een schakelaar met 2 customstanden. Natuurlijk kan je er voor kiezen om de scherpstelring alleen iets te laten doen als je handmatig wilt scherpstellen. Maar je kan het ook programmeren om te gebruiken als diafragmaring en volgens Samyang komen er in de toekomst meer mogelijkheden beschikbaar. Niet onbelangrijk is natuurlijk ook dat het objectief in vergelijking met de concurrentie scherp geprijsd is.

Bouw

Samyang AF 24-70mm F2.8 FE productshot

De afmetingen van de AF 24-70mm F2.8 FE zijn redelijk gemiddeld. Het gewicht is wel ietsje hoger. Zowel de Sony als de Sigma 24-70mm F2.8 wegen nog geen 900 gram. De Samyang is meer dan een kilo. Het objectief heeft een brede scherpstelring helemaal vooraan en een ongeveer even brede zoomring in het midden van het objectief. Daarachter zit aan de linkerzijde de customschakelaar waarmee de functie van de scherpstelring kan worden veranderd.

Samyang AF 24-70mm F2.8 FE bouw

De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE is weerbestendig en voorzien van een pakking op de bajonet. Het optisch ontwerp bestaat uit 17 elementen in 14 groepen en bevat 2 asferische elementen, een hybride asferisch element, 3 elementen van HR-glas en 3 elementen van ED-glas. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is 82mm. Dat is vrij gangbaar voor 24-70mm F2.8 zooms.

Samyang AF 24-70mm F2.8 FE illustratie

Scherpstelling Samyang AF 24-70mm F2.8 FE

praktijkshot
De Samyang op zijn kortste instelafstand. Ondanks de wat drukke achtergrond is het bokeh heel netjes.

 

De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE gebruikt een lineaire stappenmotor voor de autofocus. De scherpstelgroep van dit objectief is zwaarder dan gebruikelijk voor Samyang, maar de motor is daar volgens Samyang op berekend. Een stappenmotor heeft als sterke kwaliteit dat hij heel stil is en dat het verleggen van de scherpte vloeiend gaat. Samyang claimt tevens dat het objectief parfocal is. Dat wil zeggen dat de ligging van het scherptevlak niet verandert wanneer je zoomt.  Dat is een kwaliteit die eigenlijk alleen bij echte cine-objectieven tegenkomt. De kortste instelafstand is 35 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen is 0,27x. Dat is voldoende voor een behoorlijke close-up.

Beeldkwaliteit Samyang AF 24-70mm F2.8 FE

Samyang AF 24-70mm F2.8 FE grafiek

De MTF curves van de Samyang AF 24-70mm F2.8 FE zien er behoorlijk uit, met een goede centrumscherpte zowel in de groothoekstand als in de telestand bij volle opening. Op 24mm zit er op F2.8 wel wat verval in de uiterste hoeken, op 70mm is dit wat minder. De opnames die we tot nu toe hebben kunnen beoordelen laten ook een tonvormige vertekening zien op 24mm en een lichte kussenvormige vertekening in de telestand. Wellicht kan dit in de toekomst nog met een beter lensprofiel worden verbeterd, anders is er altijd nog de mogelijkheid om dit in de nabewerking te corrigeren.

De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE levert redelijk fraaie zonnesterren en heeft weinig last van overstraling of nevenbeelden met de zon direct in beeld.
De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE levert redelijk fraaie zonnesterren en heeft weinig last van overstraling of nevenbeelden met de zon direct in beeld. Foto: Carles Calero.

 

 

Samyang AF 24-70mm F2.8 FE

 specificaties
  
beeldhoek (diag)53°-86°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand35 cm
filterdiameter82mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)88×129 mm
gewicht1027 gr
bajonetaansluitingSony Fe
bijzonderheden

programmeerbare scherpstelring

importeurwww.transcontinenta.nl
 € 899,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Samyang AF 24-70mm F2.8 FE

De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE is een aantrekkelijke optie voor prijsbewuste fotografen.

Er is geen gebrek aan lichtsterke standaardzooms voor Sony Alpha camera’s. Wat voegt de Samyang dan toe? Kijk je naar 24-70mm F2.8 zooms, dan kan je kiezen voor de meer dan twee keer zo dure Sony versie of de Sigma 24-70mm F2.8 Art. Ook die is nog altijd zo’n 30% duurder. Een ander alternatief is de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2. Die kost ongeveer hetzelfde als deze Samyang, maar mist het extra groothoekbereik en de customstand voor de scherpstelring. De objectieven van Sigma, Sony en Tamron zijn ook geen van allen parfocal en voor videografen kan dit net het verschil maken. De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE is dus een hele aantrekkelijke optie voor fotografen die maximale functionaliteit zoeken voor een minimale prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in