Review Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE – Goed geleend

0

De Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE is het tweede objectief met het redelijk bijzondere bereik van 35 tot 150mm, na de Tamron met dezelfde specificaties. Het is ook precies even lichtsterk en bijna net zo groot en zwaar. De Samyang is echter een stuk goedkoper dan de Tamron en het is ook nog eens parfocal.

TESTRESULTATEN Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE:

 

VOORDELEN

NADELEN

  • Handig zoombereik

  • Hoge lichtsterkte

  • Parfocal scherpstelling

  • Weerbestendig

  • Scherpe prijs

  • Weinig bereik aan de groothoekkant

De Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE lijkt vooral voor filmers een aantal hele aantrekkelijke functies te hebben.

 

De ‘verborgen’ rode ring die alleen onder een bepaalde hoek te zien is, is een designkenmerk van de nieuwe Samyang objectieven.

Introductie

Als imitatie de hoogste vorm van waardering is, dan is de Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE een blijk van hoe goed en populair de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD is. Op het eerste gezicht lijkt de Samyang een trouwe replica van de Tamron. Ze hebben exact hetzelfde brandpuntbereik en dezelfde lichtsterkte en zijn ongeveer even groot en zwaar. De Samyang is 1mm dikker en 60 gram zwaarder, maar op het geheel is dat niet veel. De kortste instelafstand is ook voor beide gelijk, wat opvallend is.

Foto: Alyssa Zalabai

Zelfs de Focus Hold knoppen en schakelaars lijken op elkaar. Ze hebben ook beide 21 lenselementen, al geeft Tamron op dat die in 15 groepen zitten en zegt Samyang dat ze verdeeld zijn over 18 groepen. Of ze nu wel of niet hetzelfde ontwerp hebben, meer keus is altijd goed. Al is het maar omdat de adviesprijs van de nieuwe Samyang zo’n 600 euro onder die van de huidige prijs van de Tamron zit. En dat maakt dit objectief bereikbaarder voor een doelgroep voor wie de Tamron net wat te duur is. 

Parfocal

Volgens Samyang is de AF 35-150mm F2.0-2.8 FE ook parfocal, wat wil zeggen dat bij het zoomen de scherpstelling niet veranderd. maken. Dat was over het algemeen alleen weggelegd voor dure cinezooms. Tamron claimt niet dat hun objectief parfocal is en we hebben het objectief daar dan ook niet op getest. Het maakt deze Samyang extra interessant voor filmers. In dat opzicht sluit dit objectief mooi aan op de Samyang 24-70mm F2,8 FE.

Bouw

De Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE heeft wat bouw betreft veel gelijkenis met de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD. Ze zijn vrijwel even groot en de Samyang is 60 gram zwaarder. Met iets dikker metaal of iets meer metaal of een andere motor zit je zo aan dat gewicht op een objectief dat ruim 1200 gram weegt. Ze hebben beide een 82mm filtermaat en een diafragma dat 9 lamellen heeft.

De 35-150mm F2-2.8 van Tamron en Samyang hebben veel overeenkomsten

De Samyang heeft net als de Tamron de scherpstelring aan de voorzijde zitten en de zoomring wat meer naar achter. De meeste zoomobjectieven hebben deze opstelling, maar bij Tamron is dat bij veel zooms juist andersom. 

Schakelaars

De Samyang heeft, alweer net als de Tamron, twee focus hold knoppen, een AF/MF schakelaar en een custom-schakelaar met drie standen. Die zijn op dezelfde manier verdeeld als bij de Tamron, alleen zitten ze net op een iets andere plaats. De Tamron heeft namelijk een  bredere scherpstelring, waar bij de Samyang de zoomring juist weer breder is. Hierdoor zitten de knoppen op de Samyang verder naar voren.

Het optisch ontwerp van de Samyang bestaat uit 21 elementen in 18 groepen, met een keur aan exotisch glas. Het objectief is weerbestendig met pakkingen rond alle draaiende delen en een pakking rond de bajonet. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

Foto: Alyssa Zalabai

 

Voor de scherpstelling gebruikt de Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE een STM-motor. Dit is een stappenmotor en die zal wat minder snel zijn dan de VXD-motor die we vinden in de Tamron. Hoeveel verschil het maakt hangt wel af van de grootte van de optische groep die moet worden verplaatst. Stappenmotoren zijn wel lekker stil en stellen soepel scherp. Ze zijn hierdoor prima geschikt voor videowerk. 

Filmfuncties

De Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE heeft nog twee bijzondere functies die met name voor filmers heel interessant zijn. Het objectief is namelijk parfocal, wat wil zeggen dat de scherpstelling niet veranderd als je zoomt. Een andere bijzondere optie is ‘Dolly Zoom’. Die krijg je met de Customknop op stand 3 en de AF/MF schakelaar op MF. In deze stand kan je uitzoomen terwijl je naar je onderwerp toebeweegt of juist andersom. Je onderwerp verandert bij dit soort shots niet van grootte, maar het perspectief veranderd wel. Het effect is beroemd geworden door de film Vertigo van Alfred Hitchcock, maar wordt tegenwoordig ook veel in autoprogramma’s en muziekvideo’s gebruikt.

De kortste instelafstand van de Samyang is 33 cm. op de 35mm stand en 85 cm. op de 150mm stand. De vergrotingsmaatstaven die je hiermee kan halen zijn 1:5,7 in de groothoekstand en 1:5,9 in de telestand. Geen macromogelijkheid dus, maar meer dan voldoende voor close portretten bijvoorbeeld.

Customstanden

De Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE heeft een customschakelaar die drie standen heeft en die werkt samen met de AF/MF schakelaar.

In Customstand 1 werkt de AF/MF schakelaar gewoon zoals je verwacht. AF is autofocus, MF is handmatige scherpstelling.

In Customstand 2 werkt de scherpstelring in de AF-stand als (klikloze) diafragmaring en in de MF-stand krijg je een lineaire handmatige scherpstelling. Voor filmers die zelf de controle willen is dat ideaal.

In Customstand 3 doet de scherpstelring in de AF-stand niets, en krijg je in de MF-stand de beschikking over de Dolly Shot mode.

De Focus Hold knoppen hebben ook nog een eigen slimmigheid. Hou je die namelijk 3 seconden ingedrukt met de AF/MF schakelaar op MF, dan zet je de ingestelde afstand in een geheugen. Verander je daarna de scherpstelling, maar wil je snel weer terug naar de vastgelegde afstand, dan hoef je enkel de Focus Hold knop nog een keer in te drukken.

Beeldkwaliteit

Foto: Andrei Coste

MTF curves van de Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE zijn nog niet beschikbaar. Als we kijken naar het beschikbare hoge resolutie beeldmateriaal van dit objectief dan zien we een behoorlijke scherpte, weinig tot geen chromatische aberraties en op volle opening een fraaie onscherpte, die je natuurlijk ook eigenlijk wel verwacht bij een objectief met zo’n hoge lichtsterkte. Voor een verder oordeel zullen we moeten wachten tot we dit objectief zelf uitgebreid kunnen testen.

Foto: Andrei Coste
  Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE
  specificaties
   
beeldhoek (diag)

61°8’ – 16°4’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

33-85 cm (35mm-150mm)

filterdiameter

82mm

diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

93x157mm

gewicht

1224gr

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderheden

parfocal

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs

€ 1349,-

   
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
   
eindwaardering

Conclusie test Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE

De Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE is een aantrekkelijk alternatief voor wie de Tamron iets te veel kost.

Of de Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE nu wel of niet van binnen gelijk is aan de Tamron is eigenlijk niet zo belangrijk. Wie een van deze twee objectieven overweegt, zal vooral naar de prijs en de mogelijkheden kijken. De Tamron heeft dankzij zijn VXD-motor een snellere autofocus, denken we, en de reputatie van Tamrons objectieven is ijzersterk. De Samyang scoort op prijs, die bijna 30% lager ligt dan die van de Tamron, en op een aantal functies die vooral voor filmers erg interessant zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in