Review Samyang AF 35mm F1.4 FE II – tweede generatie

0

De Samyang AF 35mm F1.4 FE II is de opvolger van een van de oudere AF-objectieven in de reeks. Het heeft – volgens Samyang – een nieuw optisch ontwerp en een verbeterde autofocus die meer geschikt is voor video.

TESTRESULTATEN Samyang AF 35mm F1.4 FE II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Custom Switch

  • Focus Hold knop

  • Weerbestendig

De Samyang AF 35mm F1.4 FE II is geen hele grote update, maar biedt toch een aantal hele zinvolle verbeteringen.

Introductie

De Samyang AF 35mm F1.4 FE II is een lichtsterke 35mm voor full frame camera’s. Deze objectieven zijn populair omdat verschillende redenen. De beeldhoek van een 35mm is veelzijdig, omdat die groothoekig is.  Hierdoor kan je bij straatfotografie er bijvoorbeeld redelijk wat op krijgen en kan je portretten kan maken met behoorlijk wat achtergrond in beeld, zodat je context krijgt. Tegelijk is het objectief ook weer niet zo groothoekig dat je perspectivische vertekening krijgt. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld hoofd-en-schouder portretten kan maken zonder al teveel vervorming van je model. Dankzij de hoge lichtsterkte kan je storende achtergronden als je dat wilt lekker onscherp maken zodat ze nauwelijks opvallen en steekt je onderwerp mooi af. Ook kan je door die hoge lichtsterkte onder vrijwel alle lichtomstandigheden met een objectief als dit werken en zijn interieurs en avondopnames geen probleem.

Weerbestendig

Over de voorganger van de Samyang AF 35mm F1.4 FE II – de AF 35mmm F1.4 FE  –   waren we vier jaar geleden behoorlijk tevreden. Dat beeldkwaliteit en het bokeh vonden we al heel fraai en de prijs lekker scherp. De prijs van de originele AF 35mm F1.4 FE is met de introductie van dit nieuwe model nog iets scherper geworden, dus wie nog gauw een koopje wil scoren heeft nu een kans. De nieuwe Samyang AF 35mm F1.4 FE II kost dus logischerwijs iets meer dan de oude, maar is nog steeds heel aantrekkelijk geprijsd in vergelijking met bijvoorbeeld Sony’s eigen 35mm F1.4 GM.  Die is namelijk bijna 1000 euro duurder dan deze Samyang. De nieuwe 35mm van Samyang is dus niet heel veel duurder dan oude, maar er is wel het nodige aan verbeterd en er zitten nu opties op die je op de oude niet vindt. Zo is de Samyang AF 35mm F1.4 FE II weerbestendig. Dat was een van de weinige minpunten die we vonden bij de oude 35mm.

Ook heeft de Samyang AF 35mm F1.4 FE II een Custom Switch, die we inmiddels kennen van andere nieuwe Samyangs, maar die nog niet bestond toen de originele AF 35mm F1.4  FE uitkwam. De Custom Switch is programmeerbaar via de Samyang Lens Station en is standaard geprogrammeerd om de scherpstelring als diafragmaring te gebruiken. Verder heeft het objectief nu ook een programmeerbare Focus Hold knop, een nieuw optisch ontwerp, een betere kleurweergave en een nieuwe lineaire stappenmotor voor de autofocus. Het objectief heeft geen stabilisatie, maar dat vinden we voor korte brandpunten tegenwoordig geen probleem, omdat de camerabody’s dat wel hebben.

Bouw

De Samyang AF 35mm F1.4 FE II heeft de styling van de nieuwe Samyang objectieven. Het heeft niet de rode ring van de vorige 35mm F1.4 en ook niet de verborgen rode ring van sommige nieuwe objectieven. Het heeft wel een heel subtiel zilveren ringetje vlak achter de scherpstelring. Het is een vrij fors objectief voor een vastbrandpunt, maar dat heeft natuurlijk te maken met de hoge lichtsterkte. Het is vrijwel even groot als het vorige model. Vergeleken met de Sony FE 35mm F1.4 GM is het 1mm slanker dan de Sony FE 35mm F1.4 GM, maar wel zo’n twee centimeter langer en meer dan een ons zwaarder. De scherpstelring is lekker breed en het objectief heeft nu ook twee schakelaars. De ene is een Focus Hold knop die via de cameramenu’s ook een andere functie kan krijgen en de andere is ene Custom Switch die twee standen heeft en die via de Samyang Lens Station kan worden geprogrammeerd. Hierdoor kan de scherpstelring nu ook als diaframaring gebruikt worden als je het objectief met AF gebruikt.

De Samyang AF 35mm F1.4 FE II is nu ook weerbestendig met pakkingen rondom de bajonet, de scherpstelring en de beide schakelaars. Voor een objectief dat bij Samyang in het top van het aanbod zit, is dat eigenlijk niet meer dan logisch. Het optisch ontwerp is vernieuwd en heeft nu 11 elementen in 9 groepen. Het heeft twee asferische elementen en twee elementen van speciaal HR glas. Al met al lijkt het ontwerp sterk op dat van het oude model, maar als het net zo goed of beter presteert, vinden we dat geen probleem. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is een vrij gangbare 67mm.

Scherpstelling

De Samyang AF 35mm F1.4 FE II heeft een nieuwe lineaire STM (stappen)motor voor de autofocus. Deze is volgens Samyang niet alleen geoptimaliseerd voor fotografie, maar ook voor video, doordat de nieuwe motor stiller en met minder vibraties kan scherpstellen. Voor bewegend beeld is dat inderdaad van belang. De scherpstelling van de oudere 35mm vonden we vier jaar geleden prima. Maar nieuwere camera’s hebben meer mogelijkheden op AF gebied en stellen hogere eisen aan de scherpstelsnelheid. Objectieven moeten daarom op dit punt mee ontwikkelen. Ook handig voor zowel fotografie als film is dat het objectief een Focus Hold knop heeft voor het vastzetten van de scherpstelling. De knop is programmeerbaar. Via het menu van de Sony camera’s kan je er eenvoudig een andere functie aan toewijzen, zoals bijvoorbeeld Eye-AF. De kortste opnameafstand van de Samyang AF 35mm F1.4 FE II is 29 cm. Dat zorgt ervoor dat je met dit objectief nog redelijk close-up kan komen. De maximale vergrotingsmaatstaf is dan 0,18x ofwel bijna 1:5.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de Samyang AF 35mm F1.4 FE II laat vrijwel hetzelfde beeld zien als de MTF-curve van zijn voorganger, met een behoorlijke centrumscherpte en een licht verloop naar de hoeken dat vrij normaal is voor een objectief als dit. Bij diafragmeren naar F8 wordt zowel het centrum nog iets beter en trekken de hoeken ook enorm bij. Over de beeldkwaliteit van de AF 35mm FE hadden we dan ook niets te klagen. Voor wie dat nog eens na wil lezen is er deze  test. We gaan het graag testen zodra we een exemplaar in ons testlab hebben, maar we vermoeden dat we meer verschil zullen merken waar het gaat om de autofocus dan de beeldkwaliteit.

 

Samyang AF 35mm F1.4 FE II

 specificaties
  
beeldhoek (diag)65°5’
sensorformaatFull frame
min. instelafstand

29 cm

filterdiameter67 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

75x115mm

gewicht659 gr
bajonetaansluiting

Sony FE

bijzonderheden

Custom Switch

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs€ 699,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Samyang AF 35mm F1.4 FE II

De verbeterde autofocus, de weerbestendigheid en de extra bedieningselementen zijn het extra geld voor de  Samyang AF 35mm F1.4 FE II zeker waard.

De Samyang AF 35mm F1.4 FE II is iets duurder dan zijn voorganger, maar gezien de extra mogelijkheden vinden we het kleine prijsverschil heel redelijk. Wie nooit met zijn objectief in de regen loopt en qua autofocus niet het onderste uit de kan wil halen, heeft aan de oudere AF 35mm F1.4 FE een koopje. Maar alleen al de verbeterde autofocus, de weerbestendigheid en de extra bedieningselementen zijn het extra geld zeker waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in