Review: Samyang AF 50mm F1.4 FE II – Sneller scherper

0

De Samyang AF 50mm F1.4 FE II is de tweede generatie van Samyangs originele, lichsterke standaardlens met autofocus. De autofocus is verbeterd en het objectief heeft nog een paar extra functies gekregen.

TESTRESULTATEN Samyang AF 50mm F1.4 FE II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Licht

  • Weerbestendig

  • AF/MF schakelaar

De Samyang AF 50mm F1.4 FE II is een lichtsterk en scherpgeprijsd standaardobjectief met autofocus voor Sony camera’s.

De Samyang AF 50mm F1.4 FE II op F6.3 – foto: Nic Taylor

Introductie

De originele Samyang AF 50mm F1.4 FE kwam in 2016 uit en was een van de eerste autofocusobjectieven van Samyang. De optische prestaties waren goed en de autofocus presteerde ook behoorlijk. De bokeh vonden we heel fraai. Maar tijden veranderen. Er komen steeds meer objectieven voor Sony waar gebruikers uit kunnen kiezen en Sony is inmiddels zelf ook al druk bezig om van een aantal objectieven verbeterde versies uit te brengen. Hoog tijd dus voor Samyang om zijn oudste autofocusobjectief een update te geven.

Korter en lichter

De nieuwe Samyang AF 50mm F1.4 FE II is op veel punten verbeterd ten opzichte van het oude model. Dat vonden we wel een beetje groot. Het nieuwe objectief is 6 mm dikker, maar ook 9 mm korter. Het is met 420 gram ook 165 gram lichter en dat is een fors verschil. Dat zal het werken met het nieuwe objectief wel een stuk prettiger maken. De filtermaat is wel toegenomen, van 67mm naar 72mm. Dat zal ook te maken hebben met het nieuwe ontwerp. De Samyang AF 50mm F1.4 FE II heeft meer lenselementen dan de oude 50mm. Een ander, belangrijk verschil is dat de nieuwe Samyang AF 50mm F1.4 FE II is afgedicht tegen stof en vocht en de odue niet. Hierdoor kan je het ook met slecht weer buiten gebruiken.

Het oude model (links) naast het nieuwe model (rechts)

Het objectief is ook op andere punten verbeterd. Het heeft nu een custom schakelaar, een verbeterde kortste instelafstand en de focus breathing is verminderd. De custom schakelaar kan met het Samyang Lens Station worden geprogrammeerd zodat de scherpstelring een andere functie kan krijgen bij het gebruk van autofocus.

Bouw

De vormgeving van de Samyang AF 50mm F1.4 FE II is net iets anders dan van het vorige model. Uiterlijk zijn ze dus gemakkelijk te onderscheiden. De opvallende, rode ring is vervangen door een die je enkel van de voorzijde kan zien en de hele afwerking is iets matter. Hierdoor ziet het objectief er wat gedistingeerder uit. De scherpstelring is niet meer geribbeld, maar heeft een diamantpatroon gekregen. De nieuwe versie is ook iets kleiner en beduidend lichter. De Samyang AF 50mm F1.4 FE II heeft nu ook een programmeerbare Custom schakelaar aan de linkerzijde gekregen.

tussenkop

Het optisch ontwerp van de Samyang AF 50mm F1.4 FE II is heel anders dan van het vorige model. Het oude had 9 elementen in 8 groepen. Het nieuwe heeft 11 elementen in 8 groepen. Twee elementen zijn asferisch, 3 elementen hybride asferisch en het frontelement is van ED-glas. De Samyang AF 50mm F1.4 FE II is afgedicht tegen vocht en vuil. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is 72 mm.

Scherpstelling

De Samyang AF 50mm F1.4 FE II maakt voor zijn scherpstelling gebruik van een linaire STM stappenmotor. Die zijn stil en nauwkeurig. De snelheid hangt meestal sterk samen met de hoeveelheid gewicht en de sterkte van de motor. Bij de vorige generatie was de snelheid redelijk. Als Samyang dat heeft merkbaar heeft verbeterd, dan verwachten we dat de scherpstelling behoorlijk vlot zal zijn. Daarbij wordt het objectief vermoedelijk ook geholpen doordat de scherpstelsystemen in de huidige Sony camera’s beter zijn dan die in 2016, toen de eerste AF 50mm F1.4 FE werd geïntroduceerd.

De Samyang AF 50mm F1.4 FE II op F1.4 – foto: Nic Taylor

Waar we ook benieuwd naar zijn, is de handmatige scherpstelling, die bij het oude model wat gevoelloos was. De kortste instelafstand is verbeterd van 45 cm. naar 40 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf is daarmee 0,16x geworden. Volgens Samyang heeft de Samyang AF 50mm F1.4 FE II ook minder last van focus breathing dan het oude model. Dat is goed nieuws voor wie met het objectief wil filmen.

Beeldkwaliteit

De MTF curve laat zien dat de Samyang AF 50mm F1.4 FE II al bij volle opening goed presteert met een goede scherpte in het centrum en een klein verloop naar de hoeken. Fijne details worden nog net iets minder goed weergegeven, maar we verwachten dat dat met een of twee stops diafragmeren snel beter zal worden.

 
Samyang AF 50mm F1.4 FE II
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

45°7’

sensorformaat

full frame

min. instelafstand40 cm
filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

80×89 mm

gewicht420 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderheden

weerbestendig

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs€ 699,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Samyang AF 50mm F1.4 FE II

De Samyang AF 50mm F1.4 FE II is een duidelijke verbetering ten opzichte van het oude model.

De tweede generatie Samyang AF 50mm F1.4 FE II is op veel punten verbeterd. Het is weerbestendig, veelzijdiger, compacter en lichter. Het oogt ook beter, al zegt dat natuurlijk niks over hoe het werkt. Voor een objectief met deze lichtsterkte is het ook nog steeds scherp geprijsd. Als Samyang er ook nog eens in geslaagd is om zowel de optische prestaties als de autofocus te verbeteren, dan is dit een heel goede keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in