Review Samyang AF 85mm F1.4 FE II – tweede generatie

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Samyang werd opgericht en om dat te vieren brengt Samyang een nieuwe versie van de AF 85mm F1.4 FE  uit, de Samyang AF 85mm F1.4 FE II. Het optisch ontwerp lijkt niet veranderd te zijn, maar aan de behuizing en de autofocus is wel gesleuteld.

TESTRESULTATEN Samyang AF 85mm F1.4 FE II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Licht

  • Scherp geprijsd

  • Weerbestendig

  • Focus Hold knop

  • Custom Switch

  • Geen beeldstabilisatie

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is een opgefriste versie van de eerste generatie 85mm F1.4 van Samyang.

Introductie

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is nog niet zo oud. We hebben het objectief in 2020 getest en waren goed te spreken over de prima beeldkwaliteit, de scherpe prijs en het relatief lage gewicht, zeker in vergelijking met de toen leverbare Sigma 85mm F1.4 Art.   Maar kort daarna  heeft Sigma de 85mm F1.4 DG DN uitgebracht. Nog altijd behoorlijk wat duurder dan de Samyang, maar niet meer zo heel veel zwaarder. De nieuwe Samyang AF 85mm F1.4 FE II lijkt optisch gelijk aan het vorige model, maar is wel nog lichter geworden. De autofocus is verbeterd, het objectief is nu programmeerbaar en het uiterlijk is ook gemoderniseerd.

Bouw

De Samyang AF 85mm F1.4 FE II heeft een frisser uiterlijk gekregen, met een diamantvormig patroon op de scherpstelring en een ‘verborgen’ rode ring. Verborgen omdat hij eigenlijk onder de scherpstelring zit. Van opzij zie je hem hierdoor niet, maar schuin van voren wel. Het objectief heeft een programmeerbare knop waarmee je de scherpstelling kan vergrendelen. Maar je kan er ook andere functie aan toekennen en daarmee is het objectief weer helemaal bij de tijde. Er is ook een Custom Switch met twee standen waarmee andere functies aan de scherpstelring kunnen worden toegewezen. Het objectief is ook extra weerbestendig gemaakt en heeft een pakking aan de achterzijde.

 

Het optisch ontwerp bestaat nog steeds uit 11 elementen in 8 groepen en het diafragma heeft 9 lamellen. De filtermaat is een redelijk bescheiden 72mm. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie.

Scherpstelling

De Samyang AF 85mm F1.4 FE II heeft een STM motor, een een lineaire stappenmotor. Volgens Samyang is de autofocus stiller, sneller en nauwkeuriger en nu ook geoptimaliseerd voor video. Het vorige model had ook een linaire motor, maar dat was geen stappenmotor. Voor video zijn stappenmotoren heel geschikt omdat je er de scherpte heel vloeiend mee kan verleggen. Het objectief heeft nu ook een Focus Hold knop om de scherpstelling op het objectief te vergrendelen en een programmeerbare Custom Switch. De kortste instelafstand is nu 85 centimeter. Dat is gelijk aan wat je met de Sony 85mm F1.4 kan halen en ietsje beter dan de Samyang AF 85mm F1.4 FE versie 1. De vergrotingsmaatstaf is 0,12x. Dat is zeker geen macro en eigenlijk voor close portretten soms ook net wat te weinig. Maar dat geldt niet alleen voor deze Samyang, maar voor vrijwel alle 85mm’s.

Beeldkwaliteit

De MTF curve van de Samyang AF 85mm F1.4 FE II is vrijwel gelijk aan die van zijn voorganger. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat beide objectieven hetzelfde optisch ontwerp lijken te hebben. Dat vinden we niet zo’n probleem. Over die eerste generatie, die ook nog niet zo oud is, zijn we best te spreken wat de beeldkwaliteit betreft. Weinig vertekening, een fraai bokeh, maar een beetje lichtafval en soms is wat longitudinale chromatische aberratie zichtbaar. De scherpte is op volle opening in het centrum al goed en diafragmeren naar F5.6 brengt ook de hoeken van die eerste versie op een goed niveau. Van het nieuwe objectief mag je dus tenminste gelijke prestaties verwachten.

 

Samyang AF 85mm F1.4 FE II

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

28°9’

sensorformaat

full frame

min. instelafstand

85 cm

filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

geen

afmetingen (dxl)

93x100mm

gewicht509 gr
bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderhedenFocus Hold en Custom Switch knop
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs

€ 799,99

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Samyang AF 85mm F1.4 FE II

De Samyang AF 85mm F1.4 FE II is moderner en veelzijdiger dan zijn voorganger.

De Samyang AF 85mm F1.4 FE II oogt met zijn nieuwe vormgeving (die we ook kennen van andere recente Samyangs zoals de Samyang AF12 mm F2 E)  weer helemaal bij de tijd. De extra weerbestendigheid en de mogelijkheid om het objectief te programmeren met de Custom Switch en de Focus Hold knop maken het nog veelzijdiger.