Full Review Samyang AF 85mm F1.4 FE II – snellere scherpstelling

0

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Samyang werd opgericht en om dat te vieren brengt Samyang een nieuwe versie van de AF 85mm F1.4 FE  uit, de Samyang AF 85mm F1.4 FE II. Het optisch ontwerp lijkt niet veranderd te zijn, maar aan de behuizing en de autofocus is wel gesleuteld. De tweede generatie van de AF 85mm F1.4 FE, Samyangs lichtsterke portretobjectief voor Sony E, kreeg een lineaire Stepping Motor (STM), waarmee scherpstellen sneller en soepeler gaat dan bij de originele versie van dit portretobjectief.

TESTRESULTATEN Samyang AF 85mm F1.4 FE II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Licht

  • Scherp geprijsd

  • Weerbestendig

  • Focus Hold knop

  • Custom Switch

  • Geen beeldstabilisatie

  • vignettering

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is een opgefriste versie van de eerste generatie 85mm F1.4 van Samyang.

https://web.archive.org/web/20230520030242/https://www.youtube.com/watch?v=7A7XdTozWMs

Introductie

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is nog niet zo oud. Het objectief kwam pas in 2019 op de markt. We hebben het objectief in 2020 getest en waren goed te spreken over de prima beeldkwaliteit, de scherpe prijs en het relatief lage gewicht, zeker in vergelijking met de toen leverbare Sigma 85mm F1.4 Art.   Maar kort daarna  heeft Sigma de 85mm F1.4 DG DN uitgebracht. Nog altijd behoorlijk wat duurder dan de Samyang, maar niet meer zo heel veel zwaarder. Logisch dus dat  Samyang het tijd vond om al met een nieuwe versie op de markt te komen. De AF 85mm F1.4 FE II volgt daarmee de AF 50mm F1.4 FE II en de AF 35mm F1.4 FE II, die ook al vrij snel een nieuwe versie kregen. De nieuwe Samyang AF 85mm F1.4 FE II lijkt optisch gelijk aan het vorige model, maar is wel nog lichter geworden. De autofocus is verbeterd, het objectief is nu programmeerbaar en het uiterlijk is ook gemoderniseerd.

Bouw

De Samyang AF 85mm F1.4 FE II heeft een frisser uiterlijk gekregen, met een diamantvormig patroon op de scherpstelring en een ‘verborgen’ rode ring. Verborgen omdat hij eigenlijk onder de scherpstelring zit. Van opzij zie je hem hierdoor niet, maar schuin van voren wel. Het objectief is op zeven plaatsen afgedicht, zodat de behuizing stof- en spatwaterdicht is. Er zijn twee nieuwe bedieningselementen op het objectief. De Focus Hold-knop vergrendelt de scherpstelling op de ingestelde afstand. Via het cameramenu kun je ook andere functies, zoals bijvoorbeeld Eye-AF, aan deze knop toewijzen. Met de Custom Switch kun je de scherpstelring gebruiken voor een ander doel, bijvoorbeeld om het diafragma in te stellen. Je kunt nog andere functies aan de Custom Switch toekennen, maar daarvoor is wel het apart aan te schaffen Samyang Lens Station nodig.

Het optisch ontwerp bestaat nog steeds uit 11 elementen in 8 groepen en het diafragma heeft 9 lamellen. De filtermaat is een redelijk bescheiden 72mm. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie.

Scherpstelling

De grootste verandering ten opzichte van de eerste versie is het scherpstelsysteem. De Samyang AF 85mm F1.4 FE II kreeg de Samyang STM-motor, een lineaire stappenmotor. Zo’n motor is bijzonder geschikt voor video, omdat je de scherpstelling er vloeiend mee kunt verleggen, zonder de schokjes die je bij een niet-stappenmotor hebt. Het objectief werkt samen met de Eye AF en Real-time Tracking in Sony-camera’s. Zowel bij portretten als bij actiefotografie werkt de scherpstelling snel en accuraat – al moet je er wel rekening mee houden dat op de grootste openingen de scherptediepte flinterdun is.

De autofocus is snel genoeg voor actie. Door tegen de zon in te schieten, verlaagt het contrast. F1.4, 1/1600S, ISO 100

Ook werd de focus breathing verminderd, zodat de beeldhoek minder sterk verandert wanneer je het scherpstelpunt verlegt. Daardoor is versie II geschikter voor videomakers. Het objectief heeft nu ook een Focus Hold knop om de scherpstelling op het objectief te vergrendelen en een programmeerbare Custom Switch. De minimale scherpstelafstand van de AF 85mm F1.4 FE II bedraagt 85 cm, wat normaal is voor deze categorie.  Het is gelijk aan wat je met de Sony 85mm F1.4 kan halen en 5 cm. beter dan de Samyang AF 85mm F1.4 FE versie 1. De vergrotingsmaatstaf is 0,12x. Dat is zeker geen macro en eigenlijk voor close portretten soms ook net wat te weinig. Maar dat geldt niet alleen voor deze Samyang, maar voor vrijwel alle 85mm’s.

Beeldkwaliteit

Het optische ontwerp van de Samyang AF 85mm F1.4 FE II lijkt identiek te zijn aan de vorige versie; het telt elf elementen waaronder vier HR- (Hoge Refractie) elementen en een ED- (Extra-lage dispersie) element, in acht groepen. Een coating op de AF 85mm F1.4 FE II gaat hinderlijke reflecties en spookbeelden tegen, en zorgt volgens Samyang ook voor een verbeterde Color Contribution Index (CCI), wat betekent dat kleuren natuurlijk worden weergegeven.

Ook met lenscorrecties blijft er vignettering in de hoeken. F1.4, 1/8000S, ISO 100

Inzake beeldkwaliteit merk je dan ook weinig verschillen met de voorganger. Dat is goed nieuws, want die deed het al heel behoorlijk. Het objectief is op volle opening al redelijk scherp in het beeldmidden; op F1.4 is de hoekscherpte wat minder, maar dat stoort niet voor het soort onderwerpen – zoals portretten – dat je met een 85mm F1.4 vast wilt leggen. De scherpte in de hoeken neemt toe door te diafragmeren en is optimaal op F5.6 en F8. Of het zinvol is een F1.4 objectief te kopen als je toch van plan bent op F8 te werken, is een andere vraag.

De beeldkwaliteit verschilt niet veel van die van de voorganger. F1.4, 1/6400S, ISO 100

Er is een minimale kussenvormige vertekening; deze valt alleen op als je geometrische patronen (zoals baksteenmuren) fotografeert en wanneer je de lenscorrectie in de camera hebt uitgeschakeld. Op de grootste diafragma’s blijft wel vignettering zichtbaar, ook met lenscorrecties geactiveerd. Je kunt dit in de nabewerking wel corrigeren als het zou storen (wat bij portretten vaak niet het geval is). Op contrastrijke randen is er chromatische aberratie (magenta en groene lijnen) zichtbaar; ook deze kan in de nabewerking gecorrigeerd worden.

Op F1.4 is de scherptediepte flinterdun. F1.4, 1/1250S, ISO 100

De AF 85mm F1.4 FE II heeft geen asferisch element. Een asferisch element dient om de optische prestaties te verbeteren, maar kan ook storende ‘uienringen’ in de bokeh veroorzaken. Daarvan is bij de AF 85mm F1.4 FE II geen sprake; lichtpunten op de achtergrond (‘bokehballen’) zijn zacht.

 

Samyang AF 85mm F1.4 FE II

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

28°9’

sensorformaat

full frame

min. instelafstand

85 cm

filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

geen

afmetingen (dxl)

93x100mm

gewicht509 gr
bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderhedenFocus Hold en Custom Switch knop
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs

€ 799,99

  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/53,5
vertekening/54,5
vignettering/53,5
autofocus/54,5
overstraling/54
uitvoering/108,5
  
eindwaardering8,5

Conclusie test Samyang AF 85mm F1.4 FE II

De Samyang AF 85mm F1.4 FE II is moderner en veelzijdiger dan zijn voorganger.

De Samyang AF 85mm F1.4 FE II biedt dezelfde optische kwaliteit als de voorganger, met een verbeterd autofocussysteem, meer bedieningsmogelijkheden en een moderner en aantrekkelijker design. De extra weerbestendigheid en de mogelijkheid om het objectief te programmeren met de Custom Switch en de Focus Hold knop maken het nog veelzijdiger. De introductieprijs ligt 100 euro hoger dan de oudere lens, maar hij blijft toch voordeliger dan de Sigma 85mm F1.4 DG DN Art en de Sony FE 85mm F1.4 GM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in