Review: Samyang Lens Station

0

De tijd dat Samyang vooral puur mechanische objectieven uitbracht, ligt al weer eventjes achter ons. Vrijwel alle nieuwe Samyang objectieven hebben minstens elektronische contacten en autofocus. Sommige hebben zelfs knoppen waar verschillende functies aan kunnen worden toegewezen. De Samyang Lens Station is een onmisbaar accessoire om de objectieven te programmeren en goed te laten werken.

TESTRESULTATEN Samyang Lens Station:

VOORDELEN

NADELEN

 • Niet duur
 • Veelzijdig
 • Even opletten met juiste volgorde handelingen
De Samyang Lens Station is eigenlijk onmisbaar voor  moderne Samyang objectieven

Introductie

Samyang stopt de laatste tijd steeds meer bijzondere functies in zijn objectieven. Verschillende nieuwe objectieven hebben bijvoorbeeld een schakelaar waarmee de scherpstelring een andere functie kan krijgen. De nieuwe Samyang AF 24mm F1.8 FE heeft zelfs een knop waarmee het objectief direkt op een vooraf ingestelde afstand kan scherpstellen. Dit soort functies moeten na aanschaf worden ingesteld of aangepast.

Met de Samyang Lens Station kunnen de volgende functies worden aangepast:

 • De nauwkeurigheid van de autofocus met behulp van Micro Adjustment
 • Aanpassen van de snelheid van het handmatig scherpstellen
 • Instellen van de Custom Switch standen 1 en 2, voor objectief die zo’n switch hebben.

Ook kan het zijn dat de objectieven een firmware update nodig hebben om ze goed te laten communiceren met de camera. Objectieven van Samyang kan je niet upgraden of instellen via de camerabody’s waar ze op gebruikt worden. Ook daarvoor moet je gebruik maken van de Samyang Lens Station.

De Samyang Lens Station is een kleine, kunststof schijf met een bajonet met elektronische contacten aan de ene kant en een led aan de andere kant. Daartussen zit de ontgrendelknop voor de bajonet en een micro-usb aansluiting om de Lens Station zelf te voorzien van nieuwe software. De Lens Station is verkrijgbaar in Sony E, Nikon F, Canon RF en Canon EF vatting en werkt zowel op Windows als Apple computers. Werken met de Samyang Lens Station is makkelijk, maar net even anders dan bij soortgelijke docks van bijvoorbeeld Sigma en Tamron. Belangrijk is dat je de handelingen in de juiste volgorde doet.

Updaten

Ga voordat je begint naar de site van Samyang: www.samyang-benelux.com en bekijk dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=Ti_jmqxk6cE

De stappen die je moet volgen zijn:

 • Ga naar samyanglens.com en installeer via de pagina support/download de Samyang Lens Manager software of update deze naar de laatste versie.
 • Download ook de firmware van het objectief dat je wilt updaten in de juiste versie en de juiste vatting en unzip het bestand.
 • Bevestig het objectief op de Samyang Lens Station en sluit de Lens Station aan op de computer met de meegeleverde micro-usb kabel.
 • Start de Lens Manager software en klik op de knop: LENS CONN om verbinding te maken. In het scherm verschijnt nu je Samyang objectief en je kan kijken welke firmware versie je objectief heeft.
 • Laad de gedownloade firmware voor je objectief in de Lens Manager software en klik op Firmware Update. Zorg ervoor dat het update proces niet wordt onderbroken. Het duurt ongeveer 1 tot 2 minuten.
 • Je kan controleren of de update is gelukt door het objectief te disconnecten van de software en daarna weer aan te sluiten en weer op LENS CONN te klikken. Als het goed is laat de Lens Manager nu de nieuwe firmware zien.
 • Als alles goed is gegaan, druk je weer op disconnect, haal je de usb kabel uit de computer en ontkoppel je het objectief van de Lens Station.

Aanpassen

Ook als het niet nodig is om de firmware te updaten, kan de Lens Station toch handig zijn. Met de Lens Station kunnen namelijk ook functies van het objectief worden aangepast. Zo kan de autofocus over een bereik van -4 tot +4 worden ingesteld. Of je autofocus goed werkt is een kwestie van testopnames met autofocus vergelijken met nauwkeurig handmatig scherpgestelde opnames. Als daar een verschil in scherpte tussen zit, dan is het goed om de autofocusinstelling iets aan te passen. Verder kan de snelheid waarmee het objectief handmatig scherpstelt, worden aangepast. Maak je de snelheid langzamer, dan wordt de scherpstelslag langer. Kies je voor sneller, dan wordt de scherpstelslag korter. Een laatste mogelijkheid die de Lens Station biedt is om de functieknop die bijvoorbeeld op de Samyang AF 35mm F1.8 FE en de Samyang AF 24mm F1.8 FE zit, een ander functie te geven. Hierdoor verandert de werking van de scherpstelring. Standaard werkt de scherpstelring op stand 1 als scherpstelring bij handmatig scherpstellen en op stand 2 als diafragmaring. Volgens Samyang komen er in de toekomst nieuwe functies voor beschikbaar.

 

Samyang Lens Station

 specificaties
  
sensorformaatfull frame, APS-C, 
min. instelafstand
filterdiameter
diafragmalamellen
beeldstabilisator
afmetingen (dxl)65×25  mm
gewicht62 gr
bajonetaansluitingCanon RF en FE, Sony E, Nikon F
bijzonderhedenwerkt met firmware upgrades 
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 64,99

Conclusie test Samyang Lens Station

De Samyang Lens Station is voor bezitters van autofocus objectieven van Samyang een handig hulpmiddel. Zelfs als het niet nodig is om de firmware te updaten. Met de Lens Station kan je namelijk ook je scherpstelling finetunen en de scherpstelslag aanpassen. In de toekomst wordt dit accessoire vermoedelijk nog belangrijker als Samyang meer mogelijkheden aan de functieknop gaat toekennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in