TEST Samyang XP 10mm F/3.5

0

De Samyang XP 10mm f/3.5  is een hele bijzondere lens. Het is een van de meest groothoekige objectieven ter wereld. Het is ook behoorlijk vertekeningsvrij en de beeldkwaliteit is goed genoeg voor de nieuwste kleinbeeldcamera’s met 50 megapixel of meer. Als je houdt van het effect van een groothoek of als je bijvoorbeeld interieurs wilt fotograferen en zoveel mogelijk in beeld wilt brengen, dan is dit een ideaal objectief. De Samyang XP 10mm f/3.5 is verkrijgbaar in Canon EF-vatting. En dus kan je hem ook bijvoorbeeld op de Sony camera’s gebruiken.

TESTRESULTATEN Samyang XP 10mm f/3.5 :

VOORDELEN

Nadelen

  • Enorme beeldhoek
  • Prima beeldkwaliteit
  • Goede bouwkwaliteit
  • Weinig vertekening
  • Goede handmatige scherpstelling
  • Redelijk compact
  • Redelijke prijs
  • Geen autofocus
  • Geen scherptediepteschaal
  • Geen filterdraad

Alles perfect in beeld met de Samyang XP 10mm f/3.5

Een objectief voor Canon spiegelreflexcamera’s met een beeldhoek van 130 graden vrijwel zonder enige vertekening. Dat moet toch de droom zijn van veel interieur- en landschapsfotografen! Die kunnen nu wakker worden, want zo’n objectief is er: de De Samyang XP 10mm f/3.5. Dit is een ideaal objectief om bijna alles dat je ziet in een keer in beeld te krijgen zonder de overdreven tonvormige vertekening van een fisheye-lens. Wel krijg je door de grote beeldhoek een sterke perspectivische werking waardoor objecten aan de randen van het beeld wat uitgerekt worden en lijnen sterk wijken als je de camera niet waterpas houdt. Dit effect kan sterker maken of juist minder maken door zorgvuldig je standpunt te kiezen en de camera recht te houden of juist niet.

 DSF0138

Het is een redelijk compact en licht objectief. Er zijn twee andere manual focus objectieven met dezelfde beeldhoek: de Laowa 10-18mm zoom en de Voigtlander 10mm f/5.6. Beide zijn enkel voor Sony camera’s en beduidend minder lichtsterk. Voor Canon is er wel de eigen Canon EF 11-24mm f/4L en er is ook nog de Irix 11mm f/4. Ook mooie objectieven, maar een 11mm is net geen 10mm. En bij ultragroothoeken maakt een millimeter wel degelijk verschil. En vergeleken met de Canon zoom is de  Samyang XP 10mm F/3.5 veel lichter, kleiner en goedkoper. Samyang heeft het objectief ontworpen voor camera’s van 50 megapixel en 8K video. Dat stelt hoge eisen aan scherpte, kleurfouten en vertekening. Daarom heeft Samyang dit objectief in de XP (XPert) serie uitgebracht.

Bouw en autofocus

SamyangXP10mm3p5 002

De De Samyang XP 10mm f/3.5 is een objectief in de XP-serie. Dat staat voor Xpert. Dat is de hoogste lijn objectieven zonder autofocus van Samyang. De afwerking en bouwkwaliteit is op hoog niveau. Het objectief is grotendeels van metaal, met een mooie, brede scherpstelring met lekker stroef rubber erop. Die scherpstelring heeft een voor een groothoek vrij lange slag, waardoor je nauwkeurig kunt scherpstellen. Het objectief heeft een afstandsschaal in voeten en meters. Het objectief heeft 7 elementen in 7 groepen. Dat lijkt weinig, maar 3 ervan zijn asferische lensdelen, 1 is een lenselement met een hoge brekingsindex en 3 andere zijn extra lage dispersie lenselementen. Het diafragma bestaat uit 7 bladen. Dat kan op kleine lensopeningen zorgen voor zonnesterren met 14 punten. De De Samyang XP 10mm f/3.5 heeft – uiteraard – geen mogelijkheid om schroeffilters te gebruiken en voor zover wij weten heeft ook nog geen enkele fabrikant een filterhouder die goed werkt op de Samyang. De vast aangebouwde zonnekap is effectief, maar zorgt er  ook voor dat filters  ver naar voren zitten. Een filterhouder zal dan mogelijk zorgen voor afscherming van een deel van het beeld. De kortste instelafstand is 0,26 meter. Daar kan je geen macrofotografie mee doen, maar wel onscherpe, wijdse achtergronden mee creëren als je onderwerp heel dichtbij is.

Lichtafval, overstraling en vervorming

jpgvignet

De De Samyang XP 10mm f/3.5 heeft op volle opening duidelijk last van lichtafval. Een beetje vinden we vaak wel mooi, maar 1.8 stops op volle opening  is in veel gevallen net iets teveel om niet te corrigeren. Diafragmeren vermindert de lichtafval enigzins, maar niet helemaal. Ook op f/8 is het nog iets meer dan een stop. Wel een stuk minder dan de 1.8 stops die je op volle opening krijgt, maar nog altijd (net) zichtbaar. Het standaard jpeg profiel dat we gebruiken zorgt voor een verhoging van het contrast en dat leidt in de jpeg-bestanden tot een verhoging van de lichtafval. Bij veel lenzen wordt bij het maken van de jpegs direct ook de lichtafval weggerekend. Dat gebeurt niet bij deze Samyang, maar het is natuurlijk maar een kleine moeite om het zelf achteraf te doen. Het beste kan je daarvoor dan wel de rawbestanden gebruiken.

 DSF0125 1200

Overstraling is iets waar dit objectief, ondanks de enorme beeldhoek, maar weinig last van heeft. Diafragmeer je naar f/11 of f/16 dan kan je zonnesterren krijgen, vrijwel zonder lichtvlekken of contrastverlies. Op f/11  zijn die nog wel vrij klein. Ook chromatische aberratie is heel minimaal en dat is bijzonder voor een supergroothoek.

Ook de vertekening wordt niet automatisch weggerekend in de camera bij de De Samyang XP 10mm f/3.5. Die vertekening is met ongeveer 2% tonvormig sowieso vrij gering voor een extreme groothoek en je ziet het meer wanneer je op korte afstanden werkt. Op grote afstanden lijkt het zelfs nog iets minder te zijn dan die 2%. Het beetje vertekening dat er is, is mooi gelijkmatig zodat je het prima kan wegwerken in de nabewerking als dat nodig is.

 DSF0117 1200

beeldkwaliteit

Op volle opening is de centrumscherpte al dik in orde,  is de middenzone ook prima,  maar is er wel een duidelijk verloop van de scherpte naar de hoeken. De De Samyang XP 10mm f/3.5 is dan ook voor een 10mm behoorlijk lichtsterk en het verloop in de scherpte is dan ook niet zo verbazingwekkend. Wil je de hoeken ook echt scherp hebben, dan moet je diafragmeren naar f/5.6 of f/8. Dat zijn ook diafragma’s waarbij de scherptediepte zo groot wordt dat je de lens prima op het hyperfocaalpunt kan instellen.

Samyang XP 10mm F/3.5 IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Samyang XP 10mm F/3.5 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Samyang10mm3p5XP Viewfoto3840

Conclusie test Samyang XP 10mm F/3.5 @ Sony A7R mk3 (met adapter)

De Samyang XP 10mm f/3.5 is niet alleen bijzonder, maar ook bijzonder goed.

 

 DSF0062

De Samyang XP 10mm f/3.5 is niet alleen bijzonder, maar ook bijzonder goed. Het is niet eenvoudig om een lens te ontwerpen met zo’n extreme beeldhoek. En al helemaal niet om hem dan zo scherp en vertekeningsvrij te maken als deze Samyang XP 10mm f/3.5. Hou je van architectectuur- of interieurfotografie of weidse landschappen, dan is dit een hele fijne aanvulling op je andere objectieven. De extreme beeldhoek zorgt al snel voor spannende perspectiefwerking wat je opnames net iets extra’s kan geven en je kan met de 10mm  kleine ruimtes er heel ruim uit laten zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in