Site pictogram Focus Review

Review Sigma 10-18mm F2.8 DC DN | Contemporary – lichtsterke supergroothoekzoom voor APS-C

De Sigma 10-18mm F2.8 DC DN is de lichtste en meest compacte supergroothoekzoom die je voor APS-C in deze lichtsterkte kan kopen. Het objectief laat zich ook nog eens prima gebruiken met filters en is scherp geprijsd.

TESTRESULTATEN Sigma 10-18mm F2.8 DC DN:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact en licht

  • Lichtsterk

  • Supergroothoek

  • Scherpe prijs

  • Geen beeldstabilisatie

De Sigma 10-18mm F2.8 DC DN is een lekker compacte en redelijk betaalbare optie voor APS-C fotografen die op zoek zijn naar een supergroothoekzoom.

NEW SIGMA 10-18mm F2.8 DC DN | Contemporary Lens - Top Features

De Sigma 10-18mm F2.8 DC DN is een compacte en lichtsterke supergroothoekzoom voor de APS-C camera’s van Fujifilm en Sony en camera’s met een L-vatting van Sigma, Panasonic en Leica. Op kleinbeeldcamera’s van Sony en Panasonic kan je dit objectief natuurlijk ook gebruiken, maar dan alleen met de camera in APS-C crop. Op APS-C heeft dit objectief een beeldhoek die overeenkomt met een 15-27mm op kleinbeeld.

Aan groothoekzooms is mede dankzij de hele vlograge geen gebrek. Voor Sony zijn bijvoorbeeld een 10-18mm F4 en een nieuwere 10-20mm F4 van Sony en een 11-20mm F2.8 van Tamron beschikbaar. De Sony is nog iets lichter, maar ook een stop minder lichtsterk en wat duurder. De Tamron is ook ietsje duurder en wat langer dan de Sigma. Voor Fujifilm waren tot voor kort niet veel objectieven beschikbaar die niet van Fujifilm zelf waren, maar daar komt gelukkig snel verandering in. De Sigma 10-18mm F2.8 DC DN is daardoor een alternatief voor de uitstekende, maar minder lichtsterke Fujifilm XF 10-24mm F4.

Voor landschapsfotografie is een hoge lichtsterkte niet erg belangrijk, tenzij je close-ups wilt schieten met een onscherpe achtergrond. Voor filmen is die hogere lichtsterkte van de Sigma 10-18mm F2.8 DC DN ten opzichte van de 10-20mm van Sony en de 10-24mm van Fujifilm wel degelijk van belang, omdat je bij filmen natuurlijk niet je sluitertijd zomaar een stop langer kan maken. F2.8 geeft je dan wat extra speelruimte ten opzichte van F4. Wat de Sigma niet heeft, is beeldstabilisatie. Dat is geen probleem op moderne camera’s met stabilisatie in de body, maar wel op oudere modellen zoals de Sony A6400 of de Fujifilm X-T3. Zowel de wat oudere Sony 10-18mm F4 als de Fujinon 10-24mm F4 hebben stabilisatie in het objectief.

Bouw

De Sigma 10-18mm F2.8 DC DN is maar 62mm lang en 72mm in diameter. Het lichte gewicht duidt op een kunststof body, maar dat is tegenwoordig heel gebruikelijk. De bajonet is wel van metaal. Die is ook voorzien van een pakking om te voorkomen dat via de aansluiting stof en vocht kan binnendringen. Het objectief wordt verder door Sigma omschreven als stof- en spatwaterbestendig, wat zou betekenen dat er ook pakkingen in het objectief zitten. Dat juichen we toe. Het objectief heeft de zoomring aan de voorzijde zitten en de scherpstelring zit wat verder naar achter. Het objectief heeft geen verdere bedieningselementen.

Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 10 groepen (met 3 FLD, 1 SLD en 4 asferische elementen, voor wie het echt wil weten). Het diafragma heeft 7 lamellen, wat zorgt voor zonnesterren met 14 stralen en de filtermaat is 67mm. Het objectief wordt geleverd met een ondiepe, tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling gebruikt de Sigma 10-18mm F2.8 DC DN een stille en nauwkeurige stappenmotor en het objectief is voor videowerk zoveel mogelijk gecorrigeerd voor focusbreathing. Dat is belangrijk omdat het objectief natuurlijk geen gebruik kan maken van bijvoorbeeld de elektronische correctie van focusbreathing op de camera’s van Sony. De scherpstelling is volledig intern.

De kortste instelafstand is 11,6 cm op de 10mm stand en 19,1 cm op de 18mm stand, natuurlijk gemeten vanaf de sensor. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,25x of 1:4 op 10mm en 1:4,6 op 18mm. Dat is voor een supergroothoek helemaal niet gek.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Sigma 10-18mm F2.8 DC DN zien er behoorlijk goed uit. Natuurlijk is er een verloop van de scherpte naar de hoeken zichtbaar. Voor een lichtsterke supergroothoek is dat op volle opening vrij gebruikelijk en je zal een veelvoud moeten betalen om een objectief in dit segment te vinden waar dat nauwelijks bij te zien is. Hoe het objectief zich houdt in een directe confrontatie met de iets grotere, maar verder redelijk vergelijkbare Tamron 11-20mm F2.8 willen we graag nog testen.

 

Sigma 10-18mm F2.8 DC DN

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

109°7’-76°5’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand11,6cm – 19,1cm
filterdiameter

67mm

diafragmalamellen

7 (afgerond)

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

72x62mm

gewicht

260gr

bajonetaansluiting

L-vatting, Sony E, Fujifilm-X

bijzonderhedenGeschikt voor USB-Dock UD-11 (L-vatting)
importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs

€ 699,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test lens Sigma 10-18mm F2.8 DC DN | Contemporary

De Sigma 10-18mm F2.8 DC DN is lichtsterk én betaalbaar.

De Sigma 10-18mm F2.8 DC DN komt in een vrij druk bezet segment. Compacte supergroothoekzooms en lichtsterke supergroothoekzooms zijn er al voor Sony en Fujifilm, maar dit objectief biedt beide voor een scherpe prijs. Het is niet direct een objectief dat je voor een kleinbeeld Panasonic of Leica zal kopen, maar wie op een van die camera’s wil filmen in APS-C crop heeft aan dit objectief een goede optie voor vloggen en filmen met een compacte gimbal.

Mobiele versie afsluiten