Review Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary – lichtsterk en betaalbaar

0

De Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary is een compact en lichte groothoekzoom voor Sony FE en Leica, Sigma en Panasonic L camera’s. Het is met een maximum diafragma van F2.8 lichtsterk en toch betaalbaar en je kan dit objectief gebruiken met eenvoudige schroeffilters.

TESTRESULTATEN Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • 16mm aan groothoekkant

  • Compact

  • Licht

  • Scherp geprijsd

  • Geen beeldstabilisatie

  • Aan de lange kant maar 28mm

De Sigma biedt een mooi groothoekbereik en een hoge lichtsterkte voor een scherpe prijs.

Introductie

De Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary is een lichtsterke groothoekzoom van Sigma voor de camera’s van Sony en de kleinbeeldcamera’s met L-vatting van Sigma, Leica en Panasonic. Het objectief heeft iets minder groothoek dan de uitmuntende Sigma 14-24mm F2.8 DG DN, maar daar staat weer 4mm extra bereik aan de ‘lange’ kant tegenover. Een groot verschil met de 14-24mm F2.8 is dat je de 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary kan gebruiken met simpele 72mm schroeffilters. |Dat is handig voor fotografien die regelmatig een polarisatiefilter of ND-filter gebruiken. De Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary is ook lekker licht en compact. Voor Sony kan je ook kiezen voor de Tamron FE 17-28mm F2.8 Di III RXD. De Sigma is net een fractie langer en 30 gram zwaarder, maar biedt wel iets meer groothoek. De Sigma is ook nog iets lager geprijsd, wat bijzonder is, omdat het een stuk korter op de markt is dan de Tamron. De Sigma is daarmee (net als de Tamron) heel veel goedkoper dan bijvoorbeeld de Sony FE 16-35mm F2.8 GM. Die heeft een nog wat langer bereik, maar is niet alleen veel duurder, maar ook groter en zwaarder. Dat maakt de Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary extra aantrekkelijk.

Voor bezitters van een kleinbeeldcamera van Panasonic, Sigma of Leica met een L-vatting is de keus beperkter. Panasonic heeft een 16-35mm F4, maar geen F2.8 en de Tamron is niet leverbaar met een L-bajonet. Voor die fotografen is de Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary wel heel aantrekkelijk. Voor de uitvoering met L-bajonet is er ook een USB-Dock van Sigma beschikbaar waarmee firmware updates op het objectief kunnen worden uitgevoerd en waarmee bijvoorbeeld de gevoeligheid van de handmatige scherpstelling kan worden ingesteld.

Bouw

De Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary is een compact objectief. Het is net een beetje langer en zwaarder dan de Tamron FE 17-28mm F2.8 Di III RXD en de filtermaat is met 72mm net iets groter dan de 67mm van de Tamron. De Sigma heeft de scherpstelring aan de voorzijde en de zoomring dichter bij de camera. Dat is hoe de meeste zoomobjectieven in elkaar zitten en dat kan een belangrijk argument zijn om voor de Sigma te kiezen. Niets is zo vervelend om op het beslissende moment aan de verkeerde ring te draaien en een belangrijk shot te missen. Daar staat wel tegenover dat de scherpstelring van de Sigma standaard de andere kant opdraait dan bij de Tamron. De Sigma heeft als enige van deze twee een AF/MF schakelaar, waar de Tamron geen enkele schakelaar heeft.

Het optisch ontwerp van de Sigma bestaat uit 16 elementen in 11 groepen met 5 FLD en 4 asferische elementen. Het diafragma heeft 9 afgeronde diafragmalamellen. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap. Het objectief is enigszins weerbestendig, maar het is geen objectief in Sigma’s ART-serie.

Scherpstelling

De Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary gebruikt een stappenmotor voor de scherpstelling. Stappenmotoren stellen heel soepel scherp (goed voor video) maar zijn in zware objectieven niet de snelste oplossing. De scherpstelling is volledig intern, wat betekent dat de motor maar een deel van de lenzen in het objectief hoeft te verplaatsen. Dat is goed nieuws voor de snelheid. Op L-camera’s kan dit objectief worden ingesteld voor lineaire of niet-lineaire handmatige scherptelling. De kortste instelafstand van de Sigma is wat langer dan die van de Tamron, 25cm voor de Sigma tegen 19cm voor de Tamron. De maximale vergrotingsmaatstaf van de Sigma is hierdoor iets lager: 0,18x.

Beeldkwaliteit

Als we kijken naar de MTF-curves dan presteert de Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary heel goed op de 16mm stand, met prima scherpte in het centrum en maar een klein verloop naar de hoeken, en dat al op volle opening. De ‘tele’stand van 28mm heeft een ietsje groter verloop naar de hoeken, al is het verloop voor een groothoekzoom nog steeds vrij beperkt.

Het compacte ontwerp lijkt dus niet ten koste te zijn gegaan van de beeldprestaties. Mogelijk is dat het voordeel van het iets kleinere bereik ten opzichte van een 16-35mm zoom. We krijgen het objectief binnenkort in ons testlab en zullen dan de overige prestaties zoals chromatische aberraties, bokeh, vertekening en overstraling testen.

 

Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

107°-75,4°

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

25cm

filterdiameter72mm
diafragmalamellen

9

beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

77x101mm

gewicht

450gr

bajonetaansluitingSony E en L-vatting
bijzonderheden

bruikbaar met Sigma USB Dock

importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs

€ 899

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary

 

Voor Sigma 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary  is voor Sigma, Leica en Panasonic fotografen eigenlijk de enige keus.

Voor Sony gebruikers die nog steeds op zoek zijn naar de juiste lichtsterke groothoekzoom is de Sigma misschien het juiste antwoord. Groothoekiger en goedkoper dan de Tamron is het een aantrekkelijke optie. Voor Sigma, Leica en Panasonic fotografen is het eigenlijk de enige keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in