Review Sigma 18-50mm F2.8 DC DN | Contemporary – Meer keus

0

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN is een lichtsterke standaardzoom voor de APS-C camera’s van Sony en Leica. Het biedt een iets korter bereik dan de even lichtsterke standaardzoom van Sony, maar het is ook veel lichter, kleiner en goedkoper.

TESTRESULTATEN Sigma 18-50mm F2.8 DC DN:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Licht

  • Compact

  • Scherpe prijs

  • voordeel

  • Korter bereik dan alternatieven

  • Geen beeldstabilisatie

  • Niet volledig weerbestendig

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN is door zijn lage gewicht en compacte afmetingen een ideale keus voor APS-C camera’s.

Introductie Sigma 18-50mm F2.8 DC DN 

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN is een lichtsterke standaardzoom voor APS-C camera’s met een E-vatting of een L-vatting. Dat zijn dus camera’s van Sony, Leica en Sigma. Voor Leica en Sigma was er nog geen lichtsterke standaardzoom. Voor Sony zijn er al wel zoomobjectieven met een lichtsterkte van F2.8. Sony zelf heeft sinds enige tijd de Sony E 16-55mm F2.8 G. Dit objectief heeft aan beide zijden een iets groter bereik, maar is met een adviesprijs van € 1300,00 niet voor iedereen weggelegd. Sinds kort is er ook de Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD. Die is een stuk goedkoper en biedt tegelijkertijd veel meer bereik in het telegebied. De Tamron heeft ook nog eens beeldstabilisatie.

Hoge lichtsterkte

Nu is daar dus de Sigma 18-50mm F2.8 DC DN bij gekomen. Die heeft het kleinste bereik van de drie lichtsterke standaardzooms. Hij is ook het kleinst, het lichtst en het goedkoopst. De Sigma weegt nog geen driehonderd gram, waar de Sony 494 gram is en de Tamron 525 gram. Het objectief  kost flink wat minder dan de Tamron en voor de prijs van de Sony kan je deze Sigma twee keer kopen en dan hou je nog behoorlijk wat over. Wie vooral voor APS-C heeft gekozen omdat het lichter, kleiner en goedkoper is dan Full Frame, zal zich direct aangetrokken voelen tot de Sigma. De hoge lichtsterkte biedt een aantal voordelen ten opzichte van kitzooms. Bij weinig licht kan je de sluitertijden wat korter houden of je gevoeligheid lager. Het zorgt er ook voor dat je kan fotograferen met minder scherptediepte. Daardoor kan je wat meer separatie krijgen tussen je onderwerp en de achtergrond, als je dat wilt. Net als de Sony 16-55mm F2.8 heeft deze Sigma geen beeldstabilisatie. De Sony zal alleen al vanwege zijn prijs vermoedelijk al snel op de duurdere APS-C modellen gebruikt worden. De Sigma zou ook een ideaal objectief kunnen zijn voor de goedkopere modellen, maar zonder stabilisatie is het dus wat meer oppassen met langere sluitertijden.

APS-C

Het objectief wordt ook verkrijgbaar in L-vatting. De Sigma camera’s met een APS-C sensor zijn echter nog van voor de L-alliance en hebben dus een andere bajonet. Panasonic heeft enkel full frame camera’s met L-vatting en dan blijft alleen Leica nog over. Voor de APS-C camera’s van Leica is geen lichtsterke standaardzoom beschikbaar. Leica koop je echter vooral vanwege de befaamde kwaliteit van de objectieven. Een Leica fotograaf zal dus waarschijnlijk eerder voor Leica objectieven kiezen. De Sigma kan echter een mooie aanvulling zijn op een setje hoogwaardige vaste brandpunten van Leica, voor een gering bedrag. Uiteraard kan de Sigma natuurlijk ook worden gebruikt op full frame camera’s met een L- of E-vatting in cropmode.

Bouw

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN is erg licht. Sigma heeft dat deels voor elkaar gekregen kunststof te gebruiken voor de body. Sigma noemt het Thermally Stable Composite. We hebben daar geen moeite mee. Intern is voor een aantal onderdelen wel metaal gebruikt. Hoogwaardige kunststof voor de behuizing is sterk, slijtvast en voelt niet koud aan bij vorst. Het objectief heeft een pakking aan de achterzijde op de bajonet, maar is niet volledig afgedicht tegen stof en vocht. De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN heeft behalve de scherpstelring aan de voorzijde en de zoomring daarachter geen andere bedieningselementen. Dat houdt het simpel en compact, maar zorgt er ook voor dat je voor veranderen van scherpstelmethode op de camera bent aangewezen.

Optisch ontwerp

Het optisch ontwerp van de Sigma 18-50mm F2.8 DC DN bestaat uit 13 elementen in 10 groepen. Er zit 1 SLD element in en drie asferische elementen. Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. Het wordt wel geleverd met een compacte, tulpvormige zonnekap. De filtermaat is een bescheiden 55mm.

Scherpstelling

video

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN maakt voor de scherpstelling gebruik van een stappenmotor. Deze zijn stil en nauwkeurig, maar soms iets minder snel dan de nieuwste lineaire motoren. Omdat de Sigma 18-50mm F2.8 DC DN zo’n compact en licht objectief is en de motor dus niet heel veel gewicht hoeft te verplaatsen, verwachten we dat de snelheid van de autofocus wel in orde zal zijn. Voor video is een stappenmotor fijn, omdat de scherpstelling vaak heel vloeiend gaat. De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN heeft ook nauwelijks last van focus breathing, wat ook ideaal is voor videowerk.

Macro

De kortste instelafstand varieert van 12 cm in de groothoekstand tot 30 cm in de telestand. De maximale vergrotingsmaatstaven die daarbij horen zijn 1:2.8 – 1:5. De meeste macro krijg je dus in de groothoekstand en dan zit je redelijk dicht op je onderwerp. De 50mm stand is ideaal voor portretten en met 30 cm. zit je dan al veel dichter op je onderwerp dan hij of zij waarschijnlijk prettig vindt. Heel close-up is dus prima mogelijk.

Beeldkwaliteit

Sigma publiceert altijd twee soorten MTF curves. De Geometrical MTF grafieken laten de theoretische prestaties zien. De Diffraction MTF curves geven veel meer de resultaten weer die je in de praktijk moet kunnen halen. Die curves laten iets minder hoge waardes zien, maar zijn dus wel realistischer. Je kan ze ook niet 1 op 1 vergelijken met de MTF curves van andere merken. De diffraction MTF curves van de Sigma 18-50mm F2.8 DC DN hierboven, zien er echt goed uit, met een goede centrumscherpte en maar een heel klein verloop naar de hoeken, zowel in de groothoekstand als in de telestand. Uiteraard zijn we wel benieuwd of en hoeveel de beeldkwaliteit nog verbetert bij diafragmeren.

 

Sigma 18-50mm F2.8 DC DN

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

76°5’-31°7’

sensorformaatAPS-C
min. instelafstand

12,1-30 cm

filterdiameter55mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

 

61,6×76,5 mm (Sony-E)
gewicht290 gr
bajonetaansluitingSony E en L-vatting
bijzonderhedenlichtsterk
importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs

€ 499,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 18-50mm F2.8 DC DN

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN is een goed objectief voor een scherpe prijs.

De Sigma 18-50mm F2.8 DC DN is voor zeker voor Sony APS-C fotografen een fijne aanwinst. Het is de lichtste, kleinste en goedkoopste lichtsterke standaardzoom voor dat systeem. Het enige nadeel van dit objectief is, dat het geen beeldstabilisatie heeft. Daarom zal het zich meer thuis voelen op de wat duurdere APS-C modellen van Sony met ingebouwde beeldstabilisatie, dan op de goedkopere zonder. Voor Leica is dit zelfs de enige keus als het om een lichtsterke APS-C zoom gaat. Al zal een Leica fotograaf vermoedelijk toch vooral het liefst Leica objectieven op zijn camera willen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in