Review Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art – De standaard verbeterd

0

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art is de tweede generatie lichtsterke standaardzoom van Sigma voor spiegelloze camera’s. Het is optisch verbeterd, heeft een snellere autofocus en eindelijk ook een diafragmaring. Wat valt er nog meer te wensen? Oh ja, een scherpe prijs. Ook die heeft de Sigma.

TESTRESULTATEN Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Hoge beeldkwaliteit

  • Scherpe prijs

  • Diafragmaring

  • 82mm filtermaat

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art is nog iets bruikbaarder en beter dan zijn voorganger en nu wel heel compleet.

productshot

Introductie Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art

De eerste Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is een heel populair objectief. Het is optisch heel goed en het is goedkoper dan vergelijkbare objectieven van Panasonic en Sony. Toch was er volgens Sigma nog ruimte voor verbetering. Daarom is er nu de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art. Het nieuwe objectief is een fractie kleiner en lichter. Dat is fijn, maar de verschillen met het oudere objectief zijn niet heel groot. Belangrijker zijn de verschillen in bediening, autofocus en ja, ook optisch. Een zichtbaar verschil is dat de 24-70mm F2.8 DG DN II Art een diafragmaring heeft. Die zat nog niet op het vorig model. Die diafragmaring is gelukkig ook klikloos te maken, zodat filmmakers hem kunnen gebruiken voor het regelen van de belichting tijdens de opname.

kasteel,  Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art

De autofocus is sneller geworden dankzij een nieuwe HLA-motor, die de stappenmotor uit de eerste generatie vervangt. Optisch moet het objectief ook beter zijn, maar dat zal niet zo snel opvallen, omdat het oude objectief ook al heel goed was. De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art heeft geen beeldstabilisatie, maar dat is in dit bereik op moderne camera’s niet meer nodig, omdat die inmiddels vrijwel allemaal over ingebouwde beeldstabilisatie beschikken die met deze brandpunten prima werken.

Bouw

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art is een fraai objectief. Het is 4 millimeter korter en 85 gram lichter dan zijn voorganger. Dat is fijn, maar het zijn niet echt getallen waardoor je direct aan inruilen gaat denken. De filtermaat is ook hetzelfde gebleven, met 82mm. Wat voor een aantal gebruikers wel een verschil zal maken is de diafragmaring. Die zat niet op de eerste generatie. Het is een echte diafragmaring en geen programmeerbare control-ring. Op de ring zit een A-stand om hem te vergrendelen als je hem niet wilt gebruiken. De vergrendeling werkt ook om te voorkomen dat je de ring iets te ver doordraait en in de A-stand terecht komt. Er is een schakelaar om de ring klikloos te maken. Hierdoor kan je de diafragmaring gebruiken om tijdens filmopnames de belichting vloeiend aan te passen. Het objectief heeft verder, naast de scherpstelring aan de voorzijde en de zoomring in het midden van het objectief, twee focus-hold knoppen die programmeerbaar zijn, een AF-MF schakelaar en een schuifje om het objectief in de kortste zoomstand te vergrendelen. Het is geen echte lock, want als je wat steviger doordraait, schiet het objectief wel uit de vergrendeling. Het is een fijne oplossing. Het schuifje voorkomt uitzakken van het objectief tijdens het dragen, maar verhindert een snelle bediening niet.

Het optisch ontwerp bestaat uit 19 elementen in 15 groepen, met 6 FLD-glaselementen, 2 SLD-glaselementen en 5 asferische lenselementen. Dat is hetzelfde aantal als in het oude objectief, maar toch een ander ontwerp. Het aantal diafragmalamellen en de filtermaat zijn met 11 en 82mm ook gelijk gebleven. Die filtermaat hadden we liever op 77mm gezien, omdat dat die maat gangbaarder is en goedkoper. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.
 Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art productshot

Scherpstelling Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art

 Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art, foto van geit

De autofocus van de 24-70mm F2.8 DG DN II Art is snel en trefzeker. De scherpstelling is volledig intern en sneller dan van het vorige model. Dat gebruikte nog een stappenmotor en die was daarmee ook redelijk vlot. Sigma is inmiddels voor een aantal objectieven echter overgestapt naar snelle lineaire motoren die Sigma HLA noemt: High-response Linear Actuator. Daarmee komt het objectief op het niveau van Sony’s  XD en Tamrons VXD motoren. Het verschil is merkbaar en zeker voor sport- en snelle reportagefotografie is de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II beter dan zijn voorganger.

De kortste instelafstand varieert met het brandpunt. Op 24mm is de kortste instelafstand 17 centimeter en op 70mm is dat 34 centimeter. Dat is in de groothoekstand net een centimeter dichterbij dan de vorige 24-70mm. Dat is geen heel groot verschil, maar bij dichtbijopnames is ieder beetje welkom.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de voorganger van de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art was al erg goed. Sigma had de lat dus hoog liggen. De beeldkwaliteit van deze tweede generatie is in de eerste testopnames zonder twijfel prachtig. Het contrast is fraai, de scherpte hoog en het bokeh mooi rustig. We zullen echter wel op pixelniveau moeten gaan kijken om verschillen te vinden.

Iets wat in ieder geval zichtbaar is, is dat LoCA’s, longitudinale chromatische aberraties, waarbij je bij opnames op volle opening in de voorgrond bijvoorbeeld magente kleurrandjes kan krijgen en in de achtergrond groene, vrijwel afwezig zijn. Die  wilden bij het oude objectief nog weleens de kop opsteken.

 Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°1’-34°3’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

17-34cm

filterdiameter

82 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

88x120mm

gewicht

745 gr

bajonetaansluiting

Sony E, L-vatting (Sigma, Leica, Panasonic)

bijzonderheden

Klikloze diafragmaring

importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs€ 1349,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art zal ongetwijfeld een van de bestsellers blijven van Sigma.

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art is een interessante keuze, zowel voor L- als voor E-vatting. Voor Sony gebruikers zijn er twee concurrenten: de Sony 24-70mm F2.8 GM II en de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VCD G2. Beide zijn inmiddels ook tweede generatie, net als de Sigma, en optisch zijn ze alle drie uitstekend. De Sony heeft als voordeel dat de autofocus gebruikt kan worden bij hoge opnamesnelheden en dat hij gebruik kan maken van bijvoorbeeld de automatische correctie van de focus breathing. Daar zal niet iedereen gebruik van maken en de Sigma is met zijn scherpe prijs dan ineens een logisch alternatief. De Tamron heeft als voordeel dat hij een stuk lichter en compacter is, maar daar lever je aan de groothoekkant wel 4 mm voor in en je mist bijvoorbeeld de diafragmaring. Voor Panasonic is er de Lumix S Pro 24-70mm F2.8, maar die heeft in vergelijking met de nieuwe Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art niet zoveel meer te bieden, maar heeft wel een hogere prijs. De voorganger van de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II was al een van Sigma’s beste verkopende objectieven, en we twijfelen er niet aan dat dat met de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN II Art zeker ook het geval zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in