Review Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports– lichte supertele

0

De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is een nieuw superteleobjectief voor Sony en camera’s met een L-vatting. Dat zijn de modellen van Leica, Sigma en Panasonic. Voor die laatste drie kan het brandpunt nog verder verlengd worden met behulp van teleconverters. Bijzonder aan de Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is het lage gewicht van maar 1370 gram.

TESTRESULTATEN SIGMA 500mm F5.6 DG DN OS | Sports:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht gewicht

  • Teleconverters mogelijk

  • Scherpe prijs

  • Geen teleconverters voor Sony E-vatting

De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is de lichtste supertele in zijn klasse. Dat maakt zeker uit als je wat langer met zo’n objectief uit de hand werkt.

Introductie

De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is een objectief in de Sports-serie van Sigma. Dat zijn de robuust gebouwde objectieven voor professioneel gebruik. Je zou echter gemakkelijk kunnen denken dat het een objectief is in de Contemporary serie die meer voor amateurs en prosumers bedoeld is. De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is namelijk behoorlijk licht en zelfs het prijskaartje is niet overdreven hoog voor een 500mm vast brandpunt objectief. Beide hebben voor een deel te maken met de lichtsterkte. De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is ‘maar’ F5.6 en dat is een stop minder lichtsterk dan de Sigma 500mm F4 DG OS HSM | Sports voor spiegelreflexcamera’s. Die ene stop minder lichtsterkte zorgt er mede voor dat het nieuwe objectief net iets meer dan de helft kost van wat de 500mm F4 DG OS HSM moet kosten en het scheelt bijna 60% in het gewicht. Dat is enorm. Dat lage gewicht komt niet alleen door een stop minder lichtsterkte en dus kleinere lenselementen, maar ook door een ander ontwerp en het gebruik van composiet in de behuizing in plaats van metaal. Dankzij de moderne beeldstabilisatiesystemen kan je met lange tele-objectieven tegenwoordig vrij goed uit de hand werken en dat geldt helemaal voor deze Sigma. De beeldstabilisatie is goed voor 5 stops, dus dat is voor zo’n lang brandpunt al heel behoorlijk. Of je dan een gewicht van 3310 gram (voor de 500mm F4 DG OS HSM, zonder body) moet vast houden, of een gewicht van 1370 gram voor de Sigma 500mm F5.6 DG DN OS, dat scheelt nogal. Het objectief heeft ingebouwde beeldstabilisatie en de versie met een L-bajonet kan nog worden voorzien van 1.4 en 2x teleconverters. Met die laatste maak je van deze 500mm een indrukwekkende 1000mm F11. Voor de Sony-uitvoering zijn er echter geen teleconverters beschikbaar en op de laatste CP+ heeft de CEO van Sigma ook laten doorschemeren dat er helaas geen plannen zijn om die te gaan maken.

Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports productbeeld

De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports biedt fotografen met een Sony, Sigma, Leica of Panasonic camera een extra keus die ze voorheen nog niet hadden. Nikon maakt voor zijn Z-camera’s wel zowel dure, lichtsterke vastbrandpunt teleobjectieven als wat meer betaalbare en minder lichtsterke maar lichte versies. Voor L- en E-vatting camera’s was dat nog niet het geval en had je enkel keus uit betaalbare zooms en dure, lichtsterke tele’s. Zoomobjectieven, hoe goed ze tegenwoordig ook zijn, halen nog altijd niet de optische kwaliteit van een vastbrandpunt en dat zie je meestal zowel aan de scherpte in de hoeken bij volle opening als het soms wat minder fraaie bokeh. Wie het hoogste zoekt aan beeldkwaliteit zonder de hoofdprijs te willen betalen, heeft nu een optie met deze Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports. Het is zo licht, dat het niet alleen de lichtste 500mm vastbrandpunt is, maar ook de lichtste 500mm zoom.

Bouw

Zoals veel andere moderne objectieven van Sigma, wordt voor de behuizing van de Sigma  500mm F5.6 DG DN OS gebruik gemaakt van TSC, Thermally Stable Composite. Dat is een polycarbonaat waarvan de uitzettingsgraad (dus de mate waarin het groter of kleiner wordt bij warmte of koude) gelijk is aan dat van aluminium. Sigma heeft hier inmiddels veel ervaring mee en kan deze onderdelen met grote nauwkeurigheid maken. Het objectief is weerbestendig door pakkingen rondom alle bewegende delen, ringen, schakelaar en de bajonet. Het voorste lenselement is voorzien van een coating die water- en olieafstotend is zodat vocht en vettigheid niet hechten aan het glas. Stof, dat normaal een van beide nodig heeft om op het glas te blijven zitten, valt er hierdoor meestal ook weer vanzelf af. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap die ook weer van TSC is gemaakt en hierdoor licht maar sterk is. Bijzonder aan het ontwerp is dat de diafragmering met de focus-hold knoppen aan de voorzijde zit. De focus-hold knoppen kunnen worden geprogrammeerd en de diafragmaring heeft een schuif waardoor deze naar wens kan klikken of klikloos gemaakt kan worden. Dat laatste is natuurlijk handig voor filmen. De scherpstelring zit meer in het midden, ter hoogte van de grote statiefvoet. De voet kan worden afgenomen en heeft een profiel voor Arca-Swiss snelkoppelingen.  Het objectief heeft verder de nodige schakelaars voor AF/MF, het beperken van het scherpstelbereik (full, 10m-oneindig en 3.2m-10m) en de beeldstabilisatie (Off, 1, 2). Er is ook een schakelaar voor de customkeuze (Off, C1, C2). 

Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports illustratie doorsnede

Het optisch ontwerp bestaat uit 20 elementen in 14 groepen, met 3 FLD- en 2 SLD-elementen. Het diafragma heeft 11 afgeronde lamellen en aan de voorzijde kunnen 95mm schroeffilters worden bevestigd. Dat is weliswaar een vrij grote maat, maar we geven toch nog altijd de voorkeur aan deze filters boven de 46mm filters die bij het oude objectief aan de achterkant konden worden gebruikt. Met schroeffilters kan je bijvoorbeeld veel makkelijker verlopend grijs filters gebruiken.

Scherpstelling

De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports stelt intern scherp en maakt daarvoor gebruik van een lineaire HLA-motor. Die zorgt voor een stille en snelle scherpstelling die natuurlijk ook helemaal is afgestemd op de fasedetectie-autofocus van de nieuwe Panasonic en Leica camera’s.

De kortste instelafstand is 320 centimeter. Dat lijkt veel, maar is 30 centimeter korter dan die van de 500mm F4 DG OS HSM. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 1:6 of 0,16x.

Beeldkwaliteit

Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports grafiekjes

Teleobjectieven met een vast brandpunt zijn zelden goedkoop, maar daar staat tegenover dat ze optisch ook vrijwel altijd erg goed presteren. Dat geldt ook voor de Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports. De MTF-curve laat bijzonder goede prestaties zien die zelfs bij gebruik van een 2x converter niet heel veel achteruitgaan.

Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports grafiekjes
De MTF curve van de Sigma 500mm F5.6 DG DN OS met 2x converter laat wel een achteruitgang zien in de beeldkwaliteit, maar geen hele forse. En we praten hier dus over een 1000mm F11 objectief.

Voor minder geld en iets meer gewicht kan je ook een zoom kopen, maar die zijn op volle opening in de hoeken eigenlijk nooit zo scherp als in het centrum en voor de beste prestaties moet je ze vaak nog iets diafragmeren. De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports laat op volle opening al een vrijwel niet te verbeteren scherpte zien die zich uitstrekt over het hele beeldveld.

Test Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR

 

SIGMA 500mm F5.6 DG DN OS | Sports

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

320 cm

filterdiameter

95 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

107×235 mm

gewicht

1370 gr

bajonetaansluiting

Sony E, L-vatting (Leica, Panasonic, Sigma)

bijzonderheden

Laag gewicht

importeur

www.Sigmabenelux.com

verkoopprijs

€ 3199,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test SIGMA 500mm F5.6 DG DN OS | Sports

De SIGMA 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is dankzij een scherpe prijs redelijk bereikbaar voor fotografen die op zoek zijn naar een supertele.

De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports is een mooie aanwinst voor Sony, Leica, Sigma en Panasonic fotografen. Het objectief is weliswaar niet heel veel lichtsterker dan telezooms in dit bereik, maar ook nauwelijks zwaarder. Omdat het geen zoom is, mag je een uitstekende beeldkwaliteit verwachten die ook behouden blijft bij het gebruik van teleconverters, als die tenminste op jou camera passen.. De prijs is natuurlijk niet laag, maar wel veel lager dan die van zijn lichtsterkere voorganger. Het objectief is hierdoor voor meer fotografen bereikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in