Review Sigma 50mm F1.2 DG DN Art – Lichtsterk en licht

0

De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is een lichtsterk standaardobjectief voor camera’s met een Sony E-vatting of een L-vatting (Leica, Panasonic, Sigma). Het is volgens Sigma het lichtste objectief in zijn klasse. Dat klopt, al is dit natuurlijk in absolute zin geen echt licht standaardobjectief. Als Art-objectief belooft het wel absolute optische topkwaliteit.

TESTRESULTATEN Sigma 50mm F1.2 DG DN Art:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Relatief licht en compact

  • Diafragma met 13 bladen

  • Diafragmaring kan klikloos

  • Scherp geprijsd

De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is het lichtste objectief in zijn klasse.

Introductie

Sigma presenteert de Sigma 50mm F1.2 DG DN Art als het lichtste objectief in zijn klasse. Dat laatste is van belang, omdat het met 740 gram in de uitvoering voor Sony natuurlijk niet echt licht is voor een 50mm objectief. Voor een superlichtsterke 50mm F1.2 is het dan wel weer licht.

De ook al niet erg zware Sony FE 50mm 1.2 GM weegt toch nog 40 gram meer. Het is ook iets slanker dan de Sony, wat het dus redelijk compact maakt. De filtermaat is wel gelijk aan de Sony, met 72mm. De Sony is ook een flink stuk duurder dan de Sigma. Als je dingen als correctie van de focus breathing in de camera belangrijk vindt of regelmatig gebruik maakt van opnamesnelheden van meer dan 15 beelden per seconde, dan is de Sony die meerprijs misschien wel waard. Zo niet, dan is de Sigma een uitstekend alternatief en hou je nog flink wat geld over.

Voor Panasonic, Leica en Sigma fotografen is dit objectief echt bijzonder, omdat er voor die merken nog niet zo’n lichtsterk standaardobjectief met autofocus is.

Bouw

De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is licht voor een 50mm F1.2. Dat wil niet zeggen dat het en uitgekleed objectief is. Dat lage gewicht komt doordat een deel van de behuizing van een composiet is gemaakt, net als veel van de high end zoomobjectieven van Sigma. Het objectief heeft een uitstekende bouwkwaliteit en het voelt en oogt tegelijk solide en klassiek. Het heeft natuurlijk een brede scherpstelring en ook een diafragmaring die in 1/3e stops in kan klikken, of via een schuif klikloos gemaakt kan worden voor videowerk. Het diafragma kan ook vergrendeld worden. Het objectief heeft verder een AF/MF schakelaar en een programmeerbare AFL-knop. Vanzelfsprekend is een topklasse objectief als dit ook weerbestendig.

Het optisch ontwerp bestaat uit 17 elementen in 12 groepen en bevat 4 asferische lenselementen. Een ontwerp zo complex zou je een aantal jaren geleden alleen bij high end zooms zijn tegengekomen. De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is weerbestendig en heeft een extra coating op de frontlens tegen vocht en vuil. Het diafragma heeft maar liefst 13 bladen, waardoor bokehballen, die ronde lichtvlekken die in de onscherpe achtergrond zichtbaar zijn als daar lampjes branden, mooi rond blijven. Dat is niet per se het geval op volle opening, omdat dan de bokehballen vaak nog wat afgesneden worden tot een soort van kattenogen door de lensopening. Maar juist als je wat diafragmeert dan heb je daar veel voordeel van. Bij objectieven met minder diafragmabladen worden de bokehballen dan wat hoekig, bij de Sigma 50mm F1.2 DG DN Art blijven ze dan mooi rond. De filtermaat is 72mm en het objectief wordt geleverd met een beetje tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art maakt gebruik van twee lineaire motoren voor de scherpstelling. Die zullen zeker zorgen voor een snelle scherpstelling die ook nog eens stil en nauwkeurig is. De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is wel gecorrigeerd voor focus breathing, maar is er niet helemaal vrij van. Focus breathing is bij de meeste Panasonic objectieven voor het L-systeem vrijwel afwezig en de Sony 50mm F1.2 en F1.4 objectieven kunnen op de nieuwere Sony-camera’s gebruik maken van softwarematige correctie van de focus breathing (met een kleine crop). Voor videowerk is het geen breekpunt, maar wel iets om rekening mee te houden.

De kortste instelafstand van de Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is 40 centimeter, gemeten vanaf de sensor. De maximale vergrotingsmaatstaf komt daarmee op 0,16x ofwel 1:6.2. Dat is bij lange na geen macro. Voor close-ups is het wel geschikt en het objectief heeft een extra correctie voor scherpstellen dichtbij. De beeldkwaliteit blijft op de kortste afstand dus wel optimaal.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve laat op volle opening, en dat is dus F1.2, al hele goede resultaten zien met een heel scherp centrum en een klein verloop naar de hoeken. Voor een objectief dat zo lichtsterk is, is dat een heel goed resultaat. Veel objectieven zijn met ongeveer twee stops diafragmeren al op hun top en dat zou betekenen dat je met de Sigma 50mm F1.2 DG DN Art ergens tussen F2 en F2.8 al het maximale uit dit objectief kan halen.

 

Sigma 50mm F1.2 DG DN Art

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

46°8’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

40 cm (1:6.2)

filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen

13

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

81x 109 (L) of 111 (E) mm

gewicht

745 (L) 740 (E) gr

bajonetaansluiting

Sony E of L-vatting

bijzonderheden

lichtste in zijn klasse

importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs€ 1499,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 50mm F1.2 DG DN Art

 

De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is zowel voor Sony als L-fotografen aantrekkelijk vanwege de hoge lichtsterkte in combinatie met een scherpe prijs.

De Sigma 50mm F1.2 DG DN Art is een aantrekkelijk objectief. Voor L-fotografen alleen al omdat er geen andere keus in standaardobjectieven met deze lichtsterkte en autofocus is. Maar ook voor Sony-fotografen is het een mooie extra optie. De Sony EF 50mm F1.2 GM is nauwelijks zwaarder, maar wel veel duurder. De Sony EF 50mm F1.4 G is lichter, maar minder lichtsterk en kost ongeveer hetzelfde als de Sigma. Wie optische topkwaliteit en hoge lichtsterkte wil voor een redelijke prijs, heeft dus aan de Sigma 50mm F1.2 DG DN Art een prima objectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in