Review Sigma 50mm F1.4 DG DN Art – betaalbare standaard voor fijnproevers

0

De Sigma 50mm F1.4 DG DN Art is kleiner en vooral lichter dan de vorige 50mm F1.4 Art van Sigma en voorzien van een aantal extra’s zoals een diafragmaring. Het objectief heeft ook nieuwe motoren voor de autofocus en daarmee kan het weer optimaal gebruik maken van de snellere AF-sytemen die zijn uitgebracht sinds de introductie van zijn voorganger.

TESTRESULTATEN Sigma 50mm F1.4 DG DN Art:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Diafragmaring kan klikloos

  • Snelle autofocus

  • Weerbestendig

  • Scherpe prijs

De Sigma 50mm F1.4 DG DN Art heeft een nieuw optisch ontwerp en nieuwe autofocusmotoren.

Introductie

De Sigma 50mm F1.4 DG DN Art is de opvolger van de Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art. Met de Art-serie bracht Sigma excellente beeldkwaliteit voor een enigszins betaalbare prijs. Daar stond dan wel weer tegenover dat de Art-objectieven van de eerste generatie vrij fors en zwaar waren. Inmiddels zien we een trend, zeker bij Sony, in de richting van topkwaliteit objectieven die compacter en lichter zijn dan hun voorgangers en ook op autofocusgebied is er de afgelopen jaren veel voortgang geboekt. De huidige systemen zijn sneller, trefzekerder en kunnen onderwerpen beter volgen, maar alleen als de autofocusmotoren dat ook kunnen. Al die ontwikkelingen zien we terug in de nieuwe Sigma 50mm F1.4 DG DN Art. Het objectief is smaller en zo’n anderhalve centimeter korter dan zijn voorganger. Het gewicht is ook beduidend lager en gaat van 880 gram, wat zeker flink is voor een 50mm objectief, naar een beter te verteren 670 gram.

Het grote nieuws is verder dat Sigma in dit objectief voor het eerst in de Art serie lineaire autofocusmotoren gebruikt. Dat maakt de autofocus sneller, preciezer en stiller. Verder heeft Sigma het nieuwe ontwerp voorzien van wat extra’s als een knop om de scherpstelling vast te houden en een diafragmaring. Die zit op veel van de nieuwe Sigma objectieven, maar deze heeft ook een knop om hem klikloos te maken. Dat is iets dat op andere Sigma objectieven vaak helaas ontbrak. De mogelijkheid om de diafragmaring klikloos te maken is fijn voor filmers, die hierdoor de belichting traploos (en zonder hoorbare klikjes) aan kunnen passen.

Bouw

De Sigma 50mm F1.4 DG DN Art heeft een iets andere bouw dan zijn voorganger. Het is iets slanker en ongeveer 1,5 cm korter. Het is ook ongeveer 200 gram lichter. De scherpstelring aan de voorzijde is veel breder en niet te missen. Daarachter zitten de MF/AF schakelaar, een knop voor het vasthouden van de scherpstelling en een schakelaar voor klikloos maken van het diafragma. De nieuwe 50mm F1.4 DG DN Art heeft geen scherm meer voor het weergeven van de ingestelde afstand op het objectief, iets wat de DG HSM nog wel had. Wat de nieuwe 50mm F1.4 wel heeft, is een diafragmaring die naar wens met of zonder inklikken in 1/3e stops gebruikt kan worden. De Sigma is voorzien van pakkingen rondom alle bewegende delen en is dus weerbestendig.

Het optisch ontwerp is volledig nieuw en bestaat uit 14 lenselementen in 11 groepen. Drie van die lenzen zijn asferisch en een is gemaakt van SLD-glas. Het diafragma heeft 11 lamellen waardoor je een goed ronde diafragmaopening zou moeten krijgen, ook als je een of twee stops diafragmeert.

De oude DG HSM had 9 lamellen en ook een grotere filtermaat. De filtermaat is nu nog maar 72mm en de voorste lens is voorzien van een coating die vet- en vuilwerend is, zodat het oppervlak makkelijker kan worden schoongemaakt. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

De Sigma 50mm F1.4 DG DN Art is het eerste objectief van Sigma in de Art-serie met een dubbele, lineaire autofocusmotor. Die moeten zorgen voor een snellere autofocus dan bij de Sigma 50mm F1.4 DG HSM. De autofocus van dat objectief was redelijk snel en stil, maar kon soms toch nog wel hoorbaar zijn. De lineaire motoren van de nieuwe Sigma hebben als extra voordeel dat ze vrijwel volledig stil zijn, wat een voordeel kan zijn bij video-opnames.

Handmatige scherpstelling is natuurlijk mogelijk. De scherpstelring bestuurt bij handmatige scherpstelling niet meer direct de AF-motor en door het ontbreken van de afstandsschaal op het objectief is het iets lastiger om een herhaalbare focus pull te maken in video. Op Panasonic camera’s kan dit objectief worden ingesteld voor lineaire handmatige scherpstelling. Of de scherpstelling op Sony camera’s ook lineair is, zullen we moeten testen. De kortste instelafstand is 45 cm. Voor een close portret is dat voldoende, maar macro-opnames kan je daarmee wel vergeten.

Beeldkwaliteit

De MTF curves laten een hoge scherpte die al bij volle opening erg goed is, met nauwelijks een verloop naar de hoeken en geringe aberraties. De 50mm F1.4 DG HSM had ook al een goede centrumscherpte, maar liet toch wat verloop naar de hoeken zien op volle opening en had in tegenlicht wat last van kleurrandjes. In de full review zullen we zeker kijken of dit op de nieuwe DG DN Art verbeterd is. Een lichtsterk objectief als dit is zelden op volle opening al op zijn best en we verwachten dat de beeldkwaliteit die we in de MTF curves zien, nog zal toenemen met een of twee stops diafragmeren. Dat belooft veel goeds voor de beeldkwaliteit. Tegelijk mag dat natuurlijk ook wel, voor een standaardobjectief in deze prijsklasse.

 

Sigma 50mm F1.4 DG DN Art

 specificaties
  
beeldhoek (diag)46°8’
sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand45 cm
filterdiameter72 mm
diafragmalamellen

11 (afgerond)

beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

78x110mm

gewicht

670 gr

bajonetaansluiting

Sony E, Leica L

bijzonderhedenklikloos diafragma
importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs€ 969,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 50mm F1.4 DG DN Art

 

Met alle veranderingen voelt de Sigma 50mm F1.4 DG DN Art weer een stuk moderner aan.

De Sigma 50mm F1.4 DG DN Art lijkt een zinvolle upgrade van de veelgeprezen Sigma 50mm F1.4 DG HSM. De diafragmaring die naar wens klikloos kan worden gemaakt en de nieuwe autofocusmotoren maken dit objectief weer een stuk moderner en beter bruikbaar. Dat het ook nog eens compacter en beduidend lichter is, is altijd een goede zaak. De prijs is op zich best stevig voor een vast brandpunt standaardobjectief, maar heel scherp als je kijkt naar wat Panasonic en Sony voor hun 50mm F1.4 objectieven vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in