Review Sony A7C R – Compacte kleinbeeldcamera met hoge resolutie

0

De Sony A7C R is een uitbreiding van de A7C serie. Waar je de A7C II kan zien als een compact instapmodel in het kleinbeeldsysteem van Sony, is dat met de A7C R heel anders. Dit model heeft de 60 megapixel sensor van de Sony A7R V. Is dit een instap-topmodel of een compacte topcamera?

TESTRESULTATEN Sony A7C R:

VOORDELEN

NADELEN

  • Heel compact en licht

  • Hoge resolutie

  • Voorste instelwiel

  • Nieuwe menustructuur

  • 10-bit video met Auto Framing

  • Resolutie zoeker en scherm

  • Customknoppen en joystick

De A7C R combineert de beeldkwaliteit van de A7R V met de compactheid van de APS-C modellen.

Introductie Sony A7C R

De Sony A7C was in 2020 best een bijzondere camera. Sony was er in geslaagd om het binnenwerk van de kleinbeeld Sony A7 III onder te brengen in een body met de uitstraling en compacte afmetingen van Sony’s APS-C camera’s. De A7C was hierdoor interessant voor een flink aantal doelgroepen. Om te beginnen was de camera hierdoor leuk voor fotografen die houden van de ‘meetzoeker’-vormgeving met een zoeker links op de hoek. Verder zijn er fotografen en filmers die liever zo min mogelijk meenemen. Dat kan zijn omdat ze bijvoorbeeld grote afstanden te voet door de natuur af moeten leggen, of omdat ze hun handbagage met apparatuur voor vliegen onder bepaalde afmetingen en een bepaald gewicht moeten houden. Voor filmers was de A7C ook interessant omdat de camera prima op lichtere en kleinere gimbals kon. Al die voordelen zijn nu ook beschikbaar voor fotografen die op graag in de allerhoogste kwaliteit fotograferen. Voor landschapsfotografen bijvoorbeeld, die ieder detail zo scherp mogelijk willen vastleggen.

A7C R: Veel kwaliteit in een klein jasje

Met de A7C R lost Sony vrijwel in een klap alle minpunten van die eerste A7C op en krijgt de camera nog een aantal extra mogelijkheden. Het ontbreken van het voorstel instelwiel en de oude menustructuur van de A7C zijn verleden tijd. Op de Sony A6700, de nieuwe APS-C camera van Sony, zit een voorste instelwiel en dat geldt ook voor de A7C R. Je kan nu dus diafragma en sluitertijd ieder met een eigen instelwiel bedienen. De camera heeft de sensor en processor van de A7R V. Dat betekent:  61megapixel, en een nieuwe processor, de Bionz XR. Hiermee krijgt de A7C R de nieuwe menustructuur. Die zit niet alleen logischer in elkaar, maar zorgt er ook voor dat eindelijk alle functies op het scherm aanraakgevoelig zijn.

De videomogelijkheden zijn met de nieuwe sensor en processor ook sterk verbeterd. Filmen in 10 bit 4:2:2 met 60 beelden per seconde is mogelijk en de camera kan zelfs aan auto-framing doen. Ondanks de compacte afmetingen heeft Sony ook kans gezien om de beeldstatiblisatie te verbeteren, van 5 stops naar 7 stops. Dat is nog een stop minder dan die van de A7R V, maar wel hogere dan bij andere Sony modellen. De bediening is verbeterd ten opzichte van de A7C, dankzij een grotere grip, een extra customknop en doordat het wiel voor de belichtingscorrectie nu programmeerbaar is. De zoeker heeft een hogere vergrotingsfactor en is nu ook makkelijker met een bril te gebruiken. Alleen de resolutie is blijven hangen, op 2,36 megapixel. De zoeker is goed bruikbaar en de resolutie is vergelijkbaar met die van andere merken in dit segment, maar iets meer zou welkom zijn geweest. Wie de A7C R combineert met een A7R V zal hierdoor steeds wel even moeten wennen.

 

Bouw en bediening

 

 

De Sony A7C R heeft grotendeels dezelfde body als de A7C en exact dezelfde als de A7C II, met de meetzoekerachtige vormgeving en de elektronische zoeker links op de hoek. Maar er zijn ten opzichte van de A7C wel een aantal veranderingen. Zo is de grip iets dieper en heeft deze eindelijk een voorste instelwiel gekregen. Op de bovenkap is ook het nodige veranderd. De knop voor het kiezen van de belichtingsinstelling heeft extra hendeltje gekregen. Die bedient, net als bij de A7 IV, een extra schijf waarmee je kan schakelen tussen fotografie, filmen of de S&Q (Slow en Quick) filmstanden.

Dat maakt een groot verschil met de A7C, omdat je hiermee ook het menu wijzigt. Hierdoor hoef je bij het wisselen tussen fotografie en film niet steeds allerlei instellingen terug te zetten. De knop voor het starten van filmopnames zit ook niet meer op de zijkant, maar op de bovenkap. Ook dat is een verbetering. Verder is de knop voor de belichtinscorrectie programmeerbaar gemaakt. Dat is een verbetering, maar tegelijk kan je hierdoor niet meer op de bovenkant aflezen welke correctie je hebt ingesteld. Aan de achterzijde is de uitsparing om het uitklappen van het scherm makkelijker te maken, verplaatst van de bovenkant naar rechtsonder.

Hierdoor is er net boven het scherm ruimte gekomen voor een extra C(ustom)-knop. De A7C R heeft er nu twee. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de A7C, maar nog altijd de helft van de A7 IV. De poorten zitten allemaal links en zijn ook wat gewijzigd. De USB-C poort met PD is nu naar boven gegaan en de koptelefoonaansluiting naar onder. Hierdoor kan je met het scherm opengeklapt de microfoon- en USB-C poorten prima gebruiken, maar de koptelefoonpoort is nu wat minder toegankelijk. De zoeker heeft een zichtbaar betere vergroting gekregen (0,7x tegen 0,59x op de A7C) en je kan er ook met bril makkelijker doorheen kijken. De resolutie is echter gelijk gebleven met 2,36 megapixel. Dat heeft niet alleen met de prijsstelling van de  camera te maken. In de A7C-serie (en andere compacte camera’s) worden 0,39” beeldschermpjes gebruikt en 2,36 megapixel is de hoogste resolutie waarin deze worden gemaakt. Zoekers met een hogere resolutie gebruiken grotere schermen en die passen eenvoudigweg niet in de zoeker van de A7C R. Dat geldt niet voor het scherm aan de achterzijde. Ook dat heeft dezelfde resolutie als van de A7C, 1,03 megapixel. Dat had wel opgewaardeerd kunnen worden. De accu dezelfde Z-type accu als in de overige camera’s van Sony, maar het aantal opnames ligt iets lager, vermoedelijk doordat de sensor en vooral de processoren en mogelijk ook de beeldstabilisatie meer stroom verbruiken. Desalniettemin kan je nog steeds behoorlijk lang met de accu’s doen.

Ten opzichte van de A7R V

De A7C R en de A7C II hebben dezelfde body. De A7C R wordt echter geleverd met een losse grip, waardoor de camera met grotere objectieven (of handen) net iets makkelijker is vast te houden. Deze grip past dus ook op de A7C II en is daarvoor als accessoire leverbaar. In vergelijking met de A7R V mist de A7C R het bijzondere scherm dat zowel horizontaal als verticaal achter de camera opgeklapt kan worden en dat tegelijk ook draaibaar en kantelbaar is voor vloggen. De zoeker van de A7R V is ook van een andere klasse, met een resolutie van 9,4 megapixel en een 0,9x vergroting. En natuurlijk heeft de A7R V twee kaartsleuven waar zowel CFexpress type A als UHS-II SD kaarten in passen. De beeldstabilisatie van de A7C R is wel twee stops beter dan die van de A7C en 1,5 stops beter dan recente A7 modellen, maar nog wel een stop minder dan de 8 stops die met de A7R V mogelijk is. Verder heeft de A7R V natuurlijk wat meer customknoppen en een joystick voor de autofocus. Voor professionele fotografen is de A7R V veel meer echt gereedschap. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de A7R V onder alle omstandigheden de voorkeur moet krijgen.

Beeldkwaliteit

De Sony A7C R heeft de 61 megapixel sensor van de A7R V. Dat is het beste dat in kleinbeeld op dit moment verkrijgbaar is. De detailweergave is met goede objectieven enorm goed en het dynamisch bereik is ook uitstekend. In APS-C fotografeer je met de A7C R nog steeds met 26 megapixel en dat is ook in APS-C het hoogste dat Sony op dit moment biedt. Wie 61 megapixel overigens teveel vindt, kan ook kiezen voor opnames op 26 en 15 megapixel zonder verlies van beeldhoek. Wie nog meer nodig heeft, kan juist kiezen voor high res multishot opnames. Die worden echter niet in de camera gestitchd, waardoor op locatie moeilijk is te zien of het resultaat goed is. Voor studio-opnames kan dit wel voordelen hebben. Naast raw en compressed raw is er ook de optie om voor lossles compressed raws te kiezen, waarmee je kleinere bestanden krijgt zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. De hoogste ISO-waarde is wat lager dan bij de A7C II. Wie veel fotografeert of filmt met heel weinig licht, heeft aan de A7C II mogelijk een betere camera. De A7C R is een camera voor wie op zoek is naar de ultieme detailweergave. De opnamesnelheid is van de A7C R is met 8 beelden per seconde ook iets lager dan van de A7C II (en A7R V).

Video

 

De Sony A7C R kan filmen in 10 bit video in 4:2:2. Dat verwacht je natuurlijk van een ‘mini’ A7R V, maar het maakt een groot verschil met de A7C, die enkel 8 bit 4:2:0 had. In kleinbeeld filmt de camera in maximaal 60 beelden per seconde, maar dan wel met pixelbinning en een kleine, 1,2x crop. In Super-35 crop kan de camera filmen in 4K 30p, maar dan wel met oversampeling van een 6,2K deel van het beeld. Dat zorgt voor een erg mooi beeld. S-log 2 en S-log 3 zijn aanwezig, net als S-Cinetone. De A7C R biedt vrijwel alle nieuwe videofuncties. De A7C R ondersteund automatische correctie van de focus breathing (met een aantal Sony objectieven), Focus Mapping en Focus Peakting tijdens de autofocus. Ook kan de A7C R de automatische witbalans traploos verstellen. Zelfs Auto Framing is aanwezig. Deze functie is kort geleden geïntroduceerd op de ZV-E1. Met Auto-Framing kan de camera zelf inzoomen op een persoon en deze op dezelfde plek in beeld houden, ook als hij of zij heen en weer loopt. Voor het maken van een vlog kan dat voor solo-contentcreators interessant zijn. Met Auto Framing lijkt het namelijk alsof een cameraman de presentator volgt met pannen en zoomen. Wie ook nog een losse recorder aansluit, kan tegelijk het hele beeld opnemen. Wat de A7C R niet kan, is filmen in 8K. De A7C R kan je niet gebruiken met CFexpress en je mist dus de schrijfsnelheid om 8K data te verwerken.

Autofocus

De A7C R heeft hetzelfde autofocussysteem als de A7R V. De camera heeft 693 scherpstelpunten en 79% dekking. Dat is minder dan de A7C II, maar hij kan wel net als de A7C II tot -4 EV scherpstellen. Ook heeft de A7C R een extra chip heeft waardoor de camera gebruik kan maken van op Ai gebaseerde algoritmes die de onderwerpsherkenning sterk verbeteren. Dat merk je zowel bij het fotograferen van mensen als bijvoorbeeld vogels. De orginele A7C had al goede oog- en gezichtsherkenning, maar de vooruitgang is duidelijk merkbaar in de A7C R.

De A7C R kan menselijke vormen herkennen, zelfs het het gezicht niet zichtbaar is. Vervolgens kan de camera scherpstellen op waar het hoofd zich zou moeten bevinden, in plaats van ergens midden op de romp. De uitstekende onderwerpsherkenning en tracking zorgt ervoor dat je minder snel een autofocusveld hoeft te selecteren en het ontbreken van een joystick voor de autofocus is hierdoor ook niet zo erg.

Bijzondere functies

Voor filmers heeft de A7C R een paar voordelen boven de A7R V. Auto Framing hebben we hierboven al genoemd, maar de camera kan ook gebruik maken van LUT’s in de camera, waardoor tijdens het filmen in S-log beter te beoordelen is hoe het resultaat er uit komt te zien. Ook kan je het raw-videobeeld van de A7C R via HDMI in 16 bit uitsturen naar een externe recorder. Voor liefhebbers van macro is er ook de mogelijkheid aanwezig om focus stacks te maken. De opnames moeten wel naderhand in software gerenderd worden.

 

 A7C R
 specificaties
  
sensor

61 Mp, kleinbeeld

video

10 bit 60p met 1,2x crop

ISO

100-32.00 (50-102.400 uitgebreid) 

max. seriesnelheid

8x met AF/AE tracking

opslagmedia

1x UHS-II SD

capaciteit accux opnamen
afmetingen

124x71x63mm

gewicht (incl accu)

€ 3700 (body, met extra grip)

verkoopprijs

€ 2400 (body)

importeur

www.sony.nl / www.sony.be

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Sony A7C R

De Sony A7C R is meer dan een goedkopere, kleinere versie van de A7R V.

De Sony A7C R is een bijzonder model. Waar de andere A7C modellen een goed alternatief zijn voor de instapmodellen van Sony, zit de A7C R juist in het hogere segment. De camera mist een aantal voordelen van de A7R V, en dat valt te verwachten vanwege de lagere prijs en de kleinere afmetingen. Tegelijk heeft hij zeker op videogebied ook een paar voordelen. Het is dus meer dan enkel een goedkopere, kleinere versie van de A7R V.  Voor filmers kan de A7C R dus interessanter zijn, maar zeker ook voor straat- en reportagefotografen. Landschapsfotografen kunnen ook twee ons gewicht uitsparen op lange wandeltochten door te kiezen voor de A7R C. Het prijsverschil met de A7R V is niet heel groot, maar toch altijd nog interessant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in