
De Sony A7R V is de volgende generatie van Sony’s R-camera’s. R staat voor resolutie en die resolutie is niet veranderd ten opzichte van de R IV. Wat wel veranderd is? De stabilisatie, de autofocus, het scherm, de zoeker, het menusysteem, de kaartsleuven en meer. Veel dus. Lees hier of de nieuwe versie een upgrade waard is.
TESTRESULTATEN Sony A7R V: | |
VOORDELEN | NADELEN |
|
|
De Sony A7R V heeft een aantal vernieuwingen die op geen enkele andere Sony te vinden zijn.
Introductie Sony A7R V
De Sony A7R V is de volgende generatie camera’s met hoge resolutie van Sony. De sensor in de camera is dezelfde als die in de A7R IV. Op dit punt is er dus geen nieuws. Dat hadden we ook niet echt verwacht, omdat Sony ook in de A7R II en A7R III twee generaties met dezelfde sensor heeft gedaan. Wat wel veranderd is, is bijna al het andere. De A7R V heeft een verbeterde beeldstabilisatie gekregen die nu goed zou moeten zijn voor 8 stops stabilisatie, ten opzichte van de maximaal 5,5 stops die tot voor kort met Sony camera’s mogelijk was. Hiermee doorbreekt Sony de mythe dat een betere stabilisatie niet mogelijk zou zijn vanwege de bajonetopening, die kleiner is dan van sommige concurrenten. Hetzelfde argument is ook gebruik om uit te leggen waarom er nooit super lichtsterke objectieven als een 50mm F1.2 voor Sony E zouden zijn, en ook die zijn er inmiddels wel degelijk. Een andere belangrijke vernieuwing is het scherm dat nu zowel kantelbaar is als draaibaar en kantelbaar. Onder een deel van de fotografen leeft het idee dat draai-en-kantelbare schermen vooral voor filmers en met name voor vloggers handig is. Kennelijk nemen die fotografen nooit staande opnames vanaf lage of hoge standpunten, want dat is met een scherm dat alleen achter de camera horizontaal uitgeklapt kan worden, vrij lastig.
Toch heeft Sony ook naar die fotografen geluisterd en een scherm ontworpen waarmee beide kan: horizontaal achter de camera uitklappen, zowel omhoog als omlaag én draaien en kantelen voor vloggen, selfies en foto’s de ‘portretstand’ van hoge en lage standpunten. We kennen soortgelijke ontwerpen bijvoorbeeld van Panasonic en het is goed om een scherm als dit nu ook bij Sony te zien.
Nieuwe processor en betere AF
De sensor is dan wel niet vervangen, maar de A7R V heeft wel een nieuwe BIONZ XR processor gekregen met een aparte processor voor de autofocus. Die zorgt ervoor dat de autofocus nu veel beter gebruik maken van Ai en deep learning algoritmes en dat onderwerpen veel beter worden herkend. Een andere vernieuwing die met de nieuwe processor samenhangt is het nieuwe menusysteem dat Sony op de A7S III heeft geïntroduceerd en de nieuwe videomogelijkheden waaronder 8K tot 24 beelden per seconde en video in 10 bit 4:2:2. Voor fotografen is er een high res mode bij gekomen waarmee beelden tot 240 megapixel kunnen worden gemaakt.
Bouw en bediening
De Sony A7R V lijkt ogenschijnlijk exact dezelfde body te hebben als de A7R IV. Toch zijn er ook aan de buitenzijde wel een paar verschillen te zien. Aan de voorzijde zit een sensor voor de witbalans. Dat kan bijvoorbeeld helpen bij het gebruik van de automatische witbalans. Op de bovenkap zit nu de nieuwe programmaknop met een extra ring voor filmen, fotograferen en de Slow & Quick mode. De belichtingscorrectieknop zit er nog, maar is nu een programmeerbare draaiknop geworden. Je kan er dus zelf de gewenste functie aan toekennen. Gebruik je hem nog steeds voor belichtingscorrectie, dan zie je echter niet meer op de knop op welke waarde hij staat. De C1 knop heeft een rode ring gekregen en is de default videoknop. De grootste zichtbare verandering zit op de achterzijde.
Daar zit nu een scherm dat niet alleen uit kan klappen, maar ook draai- en kantelbaar is. Voor ieder wat wils dus. Aan de linkerzijde zit nu een full-size HDMI aansluiting. Voor een camera in deze prijsklasse en met deze videomogelijkheden, verwachten we eigenlijk niet anders meer, al is dat bij sommige concurrenten nog niet helemaal het geval. Rechts vinden we de twee kaartsleuven waar naar keuze een SD- of CFexpress type A in kan.
De deur voor de kaartsleuven heeft een betere vergrendeling gekregen en de hele body is weer extra weerbestendig gemaakt. De zoeker is (bijna) dezelfde die we in de Sony A1 vinden en heeft 9,4 megapixel. Het enige verschil is dat de zoeker van de A1 een nog hogere frequentie als optie heeft. Om het maximale uit het scherm te halen moet je wel de kwaliteit op de hoogste stand instellen. Tijdens het scherpstellen wordt de scherpte iets minder, dus voor actiefotografie is dat niet aan te raden. Het scherm is ook goed bedeeld met 2,1 megapixel. Ook die geeft een goed, helder beeld, ook met de zon erop.
Beeldkwaliteit
De sensor van de Sony A7R V is dezelfde als die in de Sony A7R IV uit 2019. De Sony A7R V is daarmee nog steeds de kleinbeeldcamera met de hoogste resolutie, al wordt het verschil met andere modellen langzaam minder. De camera heeft een nieuwe processor, maar dat zorgt niet voor zichtbare verschillen tussen de A7R IV en V. Bij hogere ISO’s zie je dat de A7R V toch iets minder presteert dan de A7 modelle met minder pixels. De betere beeldstabilisatie zal wel zorgen voor een groter aantal scherpe opnames bij fotografie zonder statief.

Wie echt hele grote bestanden nodig heeft, kan wel winst boeken met de high res mode van de A7R V. Die kan nu opnames maken die bestaan uit 4 of 16 beelden. Met 4 beelden blijft de bestandsgrootte gelijk, maar krijgt iedere pixel de volledige kleurinformatie waardoor bijvoorbeeld moire volledig voorkomen wordt. Met 16 beelden wordt de uiteindelijke foto 240 megapixel groot. Er moet dan wel met statief worden gewerkt en artefacten door beweging van onderwerpen in het beeld kunnen worden voorkomen. De beelden moeten in de Edge-software van Sony worden samengevoegd. Het kan dus helaas niet in de camera. Hierdoor weet je op locatie niet of een high res opname ook goed gelukt is. Voorwaarde voor een goede high res opname is namelijk dat de camera tussen de opnames echt niet beweegt. Anders krijg je gebieden waar duidelijk een soort pixelstructuur in lijkt te zitten. Beweging in je onderwerp mag weer wel, zij het met mate. De Edge software is redelijk succesvol in het wegwerken van beweging in de opname, zoals een door het beeld lopende persoon. Alleen de high res mode van Panasonic werkt op dit gebied nog iets beter. Iets anders dat voor sommige fotografen een voordeel in kwaliteit kan opleveren is lossless compressed raw. Voorheen bood Sony twee keuzes: grote uncompressed raws zonder verlies of compressed raw in 12 bit met verlies. Nu is er dus ook een tussenweg die waarschijnlijk veel fotografen aan zal spreken. De A7R V biedt ook drie rawformaten, voor fotografen die niet altijd de volle resolutie nodig hebben.
Video
De hoge resolutie van de A7R V maakt 8K video mogelijk en na het uitbrengen van de EOS R5 door Canon en de Z9 van Nikon die hier beiden over beschikken, kan Sony natuurlijk niet achterblijven. Ook nieuw is de mogelijkheid om te filmen in 10 bit 4:2:2. Dat is zeker het gevolg van de nieuwe processor. In 8K benut de camera niet de hele breedte van de sensor. Er is sprake van een 1,24x crop. Dat komt natuurlijk doordat de sensor eigenlijk zelfs iets teveel pixels voor 8K. De Canon R5 heeft daar met zijn 45 megapixel sensor geen last van. De beeldkwaliteit van de Sony is in 8K wel goed. De sensor van de A7R V is echter geen stacked sensor met snelle uitlezing. Bij snelle bewegingen van de camera zal hierdoor zeker rolling shutter te zien zijn. Met de A7R V kan je ook filmen in 4K, zowel zonder crop als in de APS-C stand. Zonder crop, dus in full frame, gebruikt de camera weliswaar de hele sensor, maar niet alle pixels die daarop zitten. De camera oversampelt dus niet, maar slaat pixels over. Hij doet dus aan pixelbinning. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. In APS-C gebruikt de A7R V een 6,2 megapixel beeld om het 4K beeld uit te berekenen. In APS-C is het beeld wel oversampelt en daardoor ook scherper. Filmen in APS-C heeft nog twee voordelen. De rolling shutter is minder en de camera kan opnemen in 60 beelden per seconde. De A7R V beschikt over alle bekende profielen zoals S-log 2 en 3 en ook Cinetone. Opnemen in raw in de camera is echter niet mogelijk. Dat kan wel via HDMI naar bijvoorbeeld een Atomos Ninja V+.
De beeldstabilisatie zorgt er natuurlijk niet alleen voor dat je met langere tijden kan fotograferen, maar ook dat de filmopnames die je maakt beter gestabiliseerd zijn. En dat is wel degelijk iets dat je ziet. Filmopnames zijn minder schokkerig en vloeiender dan voorheen mogelijk was uit de hand. Verder heeft de A7R V natuurlijk ook automatische focus breathing compensatie, voor objectieven die daar gebruik van kunnen maken.
Autofocus
De Sony A7R V heeft een eigen processor voor de scherpstelling gekregen, of – zoals Sony het noemt: een nieuw ontwikkelde unit voor Ai verwerking. Hierdoor kan de camera veel beter gebruik maken van de deep learning algoritmes dan eerdere modellen. De verschillende functies die bijvoorbeeld ook in de A7 IV aanwezig zijn, zitten ook in de A7R V, zoals het herkennen van dieren, vliegtuigen, treinen en auto’s en motoren. Ze werken echter beter en sneller. Bij camera kan nu ook beter lichaamsvormen onderscheiden en kan hierdoor ook op een hoofd scherpstellen, ook al is het gezicht even niet te zien. De tracking van de A7R V is hierdoor nog beter geworden dan bij eerdere Sony’s en dat merk je duidelijk. Je ziet dat de camera onderwerpen echt aan de vorm herkend en niet meer omdat ze een bepaalde helderheid of kleur hebben. Bij mensen blijft het autofocuspunt hierdoor veel beter op het hoofd hangen, ook als een model zich omdraait. Het enige dat nog te verbeteren zou zijn aan dit systeem, is dat het zelf het soort onderwerp kan herkennen. Nu moet je nog aangeven of de camera rekening moet houden met een menselijke vorm of met die van insecten. Op de nieuwste Canon is dat inmiddels al het geval.
Bijzondere functies
De Sony A7R V heeft ondanks het ontbreken van een nieuwe sensor toch wel een aantal bijzondere nieuwe functies. Het scherm dat nu zowel kan kantelen achter de camera als uitgedraaid kan worden, gaan we hopelijk ook terugzien op de volgende generatie A7. Het is zowel voor fotografen als filmers ideaal. De high res pixelshift mode zorgt ervoor dat je nog meer detail uit de camera kan halen. De A7R V beschikt ook nog eens over focus stacking en ook dat is nieuw. De camera kan tot 299 opnames maken en de stapjes waarmee de focus verandert kunnen worden ingesteld. De A7R V heeft verder ook – eindelijk – een Bulb-stand voor opnames met lange sluitertijden.
Ten opzichte van de concurrentie
De Sony A7R V zal ongetwijfeld veel worden vergeleken met de Canon R5. Beide zitten ongeveer in dezelfde prijsklasse. Met de nieuwe beeldstabilisatie kan de A7R V op dit punt wedijveren met de Canon EOS R5. De Sony heeft een hogere resolutie en heeft een high res mode voor 240 megapixel bestanden, maar de Canon kan meer beelden per seconde schieten en heeft betere specificaties waar het om video gaat. Canon’s 4K HQ video in full frame is oversampelt, Sony’s full frame 4K niet, maar wel in APS-C. De Canon EOS R5 zou je dus als iets meer allround kunnen bestempelen, de Sony A7R V is iets meer een gespecialiseerde camera voor de hoogste beeldkwaliteit. Wie de ultieme hybride bij Sony zoekt, kan bij de A1 terecht, maar moet daarvoor wel iets dieper in de buidel tasten.
Sony A7R V | |
specificaties | |
sensor | 61 Mp |
video | 8K 24p 10bit 4:2:2 |
ISO | 100 -32000 / 50 -102.400 (uitgebreid) |
max. seriesnelheid | 10x |
opslagmedia | 2x UHS II SD of CFexpress type A |
capaciteit accu | 530 opnamen |
afmetingen | 131 x 97 x 82 mm |
gewicht (incl accu) | 723 g |
verkoopprijs | € 4500 (body) |
importeur | |
beoordeling | |
beeldkwaliteit | 10 |
scherpstelling | 9,5 |
lichtmeting | 9 |
witbalans | 9 |
scherm/zoeker | 9,5 |
prijs-kwaliteit | 9 |
bonus | 9,5 |
eindwaardering | 9,4 |
Conclusie test Sony A7R V
De Sony A7R V is nog steeds de beste hoge resolutie kleinbeeldcamera.
De Sony A7R lijkt sterk op de A7R IV en heeft dezelfde sensor. Toch merk je zeker in de praktijk aan heel veel dingen dat de A7R V echt op heel veel punten verbeterd is. De autofocus is sneller en plakt veel beter aan je onderwerp, de nieuwe beeldstabilisatie voel je al zodra je de ontspanknop indrukt en het achterscherm is, voor wie daar graag mee werkt, een genot omdat je er de camera onder allerlei rare hoeken nog steeds prima mee kan gebruiken. En natuurlijk is er het nieuwe menusysteem. Zeker voor beeldmakers die graag filmen én fotograferen is dat een enorme verbetering. Wie al met een ‘IV’ werkt, heeft niet ineens een achterhaalde camera. Maar het verschil met een A7R III of R II wordt toch wel heel groot. De prijs is vrij stevig, maar in deze tijd van steeds stijgende kosten was die voor deze camera wel te verwachten. Meer resolutie voor minder geld vind je in ieder geval nergens. Voor Sony-fotografen en -filmers biedt de camera een mix van verbeteringen die je voorlopig nog niet bij andere modellen vindt, en alleen dat rechtvaardigt de prijs.