Review Sony E 11mm F1.8 – groothoek voor APS-C

0

De Sony E 11mm F1.8 is een lichtsterke supergroothoek voor de APS-C camera’s van Sony. Door de hoge lichtsterkte is dit een ideaal objectief voor vloggers. Maar het is natuurlijk net zo geschikt voor reportagefotografie of het vastleggen van weidse landschappen.

TESTRESULTATEN Sony E 11mm F1.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Klein

  • Licht

  • Lichtsterk

  • AF/MF schakelaar

  • Geen beeldstabilisatie

De Sony E 11mm F1.8 is geoptimaliseerd voor video.

Introductie

Na een vrij lange periode zonder nieuwe objectieven voor de APS-C camera’s heeft Sony in een keer drie nieuwe objectieven uitgebracht. Het zijn een 10-20mm F4 zoom, een 15mm F1.4 groothoek en deze 11mm F1.8 supergroothoek. Omgerekend naar kleinbeeld komt dit objectief overeen met een 16,5mm. Daarmee is dit objectief heel geschikt voor alle soorten fotografie (en film) waarvoor je een supergroothoek zou gebruiken: reportage, architectuur, landschap. Door de hoge lichtsterkte is dit objectief nog voor iets anders geschikt en dat is vloggen.

De Sony ZV-E10 is de laatste APS-C camera van Sony en de enige die Sony in dit formaat de laatste drie jaar heeft uitgebracht. De ZV-E10 heeft geen beeldstabilisatie. Om video te stabiliseren kan je gebruik maken van de actieve, elektronische stabilisatie in de camera, maar die zorgt wel voor een flinke crop van 1,44x. Wil je dus gestabiliseerd vloggen, dan heb je meer nodig dan de 16-50mm kitlens. De enige andere optie van Sony was de 10-18mm F4 OSS, tot de introductie van deze drie objectieven. Op de ZV-E10 met actieve stabilisatie aan krijg je met deze 11mm de beeldhoek van een 24mm op kleinbeeld. Dat is prima voor vloggen. Dankzij de lichtsterkte van F1.8 kan je de achtergrond onscherp maken en krijg je een meer filmisch beeld. De Sony E 11mm F1.8 heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Dat is voor zo’n kort brandpunt geen probleem, als de body’s waarop je dit objectief gebruikt ingebouwde stabilisatie hebben. Dat is echter dus niet op alle Sony APS-C camera’s het geval.

 

Bouw

De Sony E 11mm F1.8 is geen G of GM-objectief.  Je ziet dat aan de gebruikte kunststof, die net iets kaler en saaier oogt dan bij de G-objectieven. Het is behoorlijk klein en licht van gewicht. Het is 58mm lang en weegt 181 gram. Toch is ook dit objectief behoorlijk goed uitgerust. Het heeft een scherpstelring, een knop voor het vergrendelen van de scherpstelling en een schakelaar voor het wisselen van autofocus naar handmatige scherpstelling. Het objectief is weerbestendig met pakkingen rond alle bewegende delen.

Optisch is er op dit objectief niet bespaard, met een 12 lenselementen in 11 groepen, 3 asferische lenzen en 3 lenzen van ED-glas. Het diafragma heeft 7 lamellen en is afgerond. De filtermaat is 55mm, wat redelijk standaard is voor Sony E-objectieven.

Scherpstelling

De Sony E 11mm F1.8 gebruikt twee lineaire motoren voor de scherpstelling. Hiermee kan de 11mm snel en vloeiend scherpstellen en onderwerpen goed volgen. Stel je handmatig scherp, dan kan je dat lineair doen. Dat wil zeggen dat een bepaalde slag van de scherpstelring steeds zorgt voor hetzelfde verloop van de scherpstelling. Hierdoor kan je redelijk gemakkelijk handmatig een focuspull te maken. Wat ook helpt is dat dit objectief weinig last heeft van focus breathing. Dat wil zeggen dat de beeldhoek nauwelijks verandert tijdens het verleggen van de scherpstellen. Opnames waarbij de scherpstelling van dichtbij naar veraf wordt verlegd, zien er hierdoor heel natuurlijk uit.

De minimale instelafstand is 12 centimeter met handmatige scherpstelling. Dat is behoorlijk dichtbij, maar door de grote beeldhoek is de maximale vergrotingsmaatstaf niet heel groot: maar 0,2x.

Beeldkwaliteit

De MTF curves van de Sony E 11mm F1.8 laten een hele goede beeldkwaliteit zien. De linkercurve laat de resultaten op volle opening zien. De centrumscherpte is dan al heel goed en het verloop naar de hoeken is klein. Dat is best knap, gezien de goede lichtsterkte en de grote beeldhoek. We zouden een groter verloop hebben verwacht. Op F8 (rechter grafiek) zien we dat de scherpte over het hele beeldveld nog iets beter wordt en dat de scherpte goed tot in de hoeken doorloopt.

 

Sony E 11mm F1.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

104°

sensorformaatAPS-C
min. instelafstand

12 cm (MF) 15 cm (AF)

filterdiameter

55 mm

diafragmalamellen7
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

66×58 mm

gewicht181 gr
bajonetaansluitingSony E
bijzonderheden

geoptimaliseerd voor video

importeur

www.sony.nl / sony.be

verkoopprijs

€ 599,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony E 11mm F1.8

De goede beeldkwaliteit is niet alleen goed nieuws voor filmers, maar natuurlijk ook voor fotografen.

De Sony E 11mm F1.8 is van de drie nieuwe Sony E-objectieven misschien wel de meest interessante. Het is geen G-objectief zoals de 15mm F1.4 en hij heeft niet het handige zoombereik van de 10-20mm F4. Maar hij is wel bijna net zo groothoekig als de zoom en veel lichtsterker. Daardoor kan je met dit objectief nog spelen met scherptediepte en hem ook heel goed gebruiken voor opnames bij weinig licht of het noorderlicht. De beeldkwaliteit ziet er heel goed en dat is niet alleen goed voor video, maar zeker ook voor fotografie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in