Review Sony E 15mm F1.4 G – lichtsterke groothoek

0

De Sony E 15mm F1.4 G is een hoogwaardige en lichtsterke groothoek voor de APS-C camera’s van Sony. Het objectief is prima voor fotografen die graag werken met wat minder scherptediepte. Het is ook geoptimaliseerd voor video en daarmee ideaal voor filmen en vloggen.

TESTRESULTATEN Sony E 15mm F1.4 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Lineaire scherpstelling

  • (Klikloze) diafragmaring

  • Focus lock knop

  • AF/MF schakelaar

  • Geen beeldstabilisatie

De Sony E 15mm F1.4 G is een van de weinige G-objectieven voor APS-C

Introductie

De introductie van nieuwe APS-C objectieven lijkt bij Sony in golven te gaan. Na een lange periode van wachten bracht Sony in 2019 de E 16-55mm F2.8 G en de E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS uit. Vervolgens heeft het weer drie jaar geduurd voor er nieuwe objectieven kwamen. Dat zijn er dan meteen drie: de compacte E 11mm F1.8, de nog compactere E 10-20mm F4 G zoom en deze lichtsterke E 15mm F1.4 G. Opvallend daarbij is dat vier van de vijf objectieven die de laatste jaren zijn uitgebracht, G-objectieven zijn. En dat met deze laatste introductie het totaal aan G-objectieven nu op 6 ligt.

Met de nieuwe 10-20mm F4 G en de E 15mm F1.4 G is de serie dus meteen met 50% gegroeid. Sony heeft dus kennelijk een voorkeur voor meer hoogwaardige objectieven voor APS-C. Of dat betekent dat we in de toekomst ook een meer hoogwaardige APS-C camera van Sony kunnen verwachten, is niet bekend. Maar die zou wel goed bij de nieuwe objectieven passen.

Voor video en fotografie

De Sony E 15mm F1.4 G is een lichtsterke groothoek. De beeldhoek van dit objectief is gelijk aan die van een 22,5 mm op kleinbeeld. Het is dus een behoorlijk ruime groothoek. Dat is fijn voor reportagefotografen en voor het schieten van bijvoorbeeld landschappen en interieurs. Het is ook ideaal om mee te filmen op Sony’s APS-C vlogcamera, de ZV-E10.

Die heeft namelijk geen ingebouwde stabilisatie en dit objectief ook niet. Om beeld te stabiliseren moet je dan de elektronische stabilisatie gebruiken en dat kost je een deel van de beeldhoek. Maar met deze 15mm kan je dus wel iets missen. Het objectief is ook om andere redenen goed voor videowerk. Het heeft een diafragmaring die klikloos kan worden gemaakt en het heeft weinig last van focus breathing.

Bouw

De Sony E 15mm F1.4 G is een ‘G’ objectief en dat zie je onder andere aan de gebruikte kunststof van de behuizing. Die oogt wat luxer en  is anders dan van bijvoorbeeld de Sony E 11mm F1.8. De 15mm F1.4 is 2/3e stop lichtsterker dan de 11mm. Hij is hierdoor ook duidelijk wat groter. Hij is ongeveer even dik, maar 2,2 cm. langer. De 15mm is met 219 gram ook wat zwaarder. Je krijgt daar, naast die extra lichtsterkte, wel wat voor terug. De Sony E 15mm F1.4 G heeft achter de scherpstelring namelijk ook een diafragmaring zitten. Die kan zowel inklikken op 1/3e stops als met een schakelaar aan de rechterkant klikloos worden gemaakt.

Hierdoor kan je gemakkelijk een traploze aanpassing van de belichting maken tijdens het filmen. Verder zit er een AF/MF schakelaar op een knop om de scherpstelling vast te houden. Die knop kan ook geprogrameerd worden.

De Sony E 15mm F1.4 G is weerbestendig en heeft pakkingen rond alle bewegende delen. Het objectief bevat 13 elementen in 12 groepen. 3 van die elementen zijn asferisch, 1 element is van Super-ED glas en 1 element is van ED glas. Het diafragma heeft 7 lamellen en de filtermaat is een heel gangbare 55mm. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap. De Sony E 15mm F1.4 G heeft geen beeldstabilisatie.

Scherpstelling

De Sony E 15mm F1.4 G gebruikt twee lineaire motoren voor de scherpstelling, net als de 11mm. Hiermee kan het objectief stil, snel en vloeiend scherpstellen en onderwerpen goed volgen. De handmatige scherpstelling is ook lineair. Een bepaalde scherpstelslag zorgt hierdoor altijd voor hetzelfde verschil in scherpstelling. Dat maakt focus pulls makkelijker. Het objectief heeft ook weinig last van focus breathing. Dat wil zeggen dat de beeldhoek nauwelijks verandert tijdens het verleggen van de scherpstellen. Opnames waarbij de scherpstelling van dichtbij naar veraf wordt verlegd, zien er hierdoor beter uit. De minimale instelafstand is 20 centimeter met handmatige scherpstelling en 17 centimeter met autofocus. Dat is behoorlijk dichtbij, maar door de grote beeldhoek is de maximale vergrotingsmaatstaf niet heel groot: maar 0,12x met autofocus en 0,15x met handmatige scherpstelling.

Beeldkwaliteit

De MTF curve laat op volle opening al een goede centrumscherpte zien met een net iets mindere weergave van de fijnste details in de hoeken. De scherpte in het centrum wordt nog een heel klein beetje beter na diafragmeren en de hoeken laten op F8 ook hele goede resultaten zien. Dit is een heel fraai beeld en we verwachten dat de Sony E 15mm F1.4 G in de praktijktesten dan ook goed zal scoren.

 

Sony E 15mm F1.4 G

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

87°

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

17 cm (MF) 20 cm (AF)

filterdiameter55 mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

67x70mm

gewicht

219 gr

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderhedenklikloos diafragma
importeur
/ sony.be
verkoopprijs

€ 849,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony E 15mm F1.4 G

De Sony E 15mm F1.4 G heeft veel te bieden en de beeldkwaliteit ziet er ook goed uit.

De Sony E 15mm F1.4 G is een fraaie groothoek voor het APS-C systeem van Sony. Het objectief heeft veel te bieden en de beeldkwaliteit ziet er ook goed uit. Eigenlijk hoop je dat bij een objectief als dit ook een nieuwe APS-C camera wordt uitgebracht, maar er is nog niets dat daarop wijst. Gezien de prijs en het ontbreken van stabilisatie zal het vooral een objectief zijn dat op een camera als de A6600 gebruikt zal worden, al zullen de videomogelijkheden ook gebruikers van de Sony ZV-E10 aanspreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in