Review Sony FE 16-25mm F2.8 G – Compacte en lichtsterke groothoekzoom

0

De Sony FE 16-25mm F2.8 G is een objectief voor de kleinbeeldcamera’s van Sony met een kort bereik van supergroothoek tot groothoek. Het bereik sluit mooi aan bij de eerder geïntroduceerde Sony FE 24-50mm F2.8 G. Door dat korte bereik is het objectief compact en licht en tegelijk is het met F2.8 mooi lichtsterk en redelijk geprijsd.

TESTRESULTATEN Sony FE 16-25mm F2.8 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Compact en licht

  • Goede bedieningsmogelijkheden

  • Weerbestendig

  • Gunstig geprijsd

  • Kort bereik

De Sony FE 16-25mm F2.8 G biedt drie veelgebruikte groothoekbrandpunten (16, 20 en 24mm ) in een compacte en lichtsterke zoom.

Introductie

De Sony FE 16-25mm F2.8 G is de groothoekversie van de eerder geintroduceerde Sony FE 24-50mm F2.8 G. Het wat korte brandpuntbereik van de 24-50mm is misschien niet voor iedereen ideaal, maar een zoom van 16-25 is eigenlijk best heel logisch. Zeker als je die combineert met de 24-50mm. De Sony FE 16-25mm F2.8 G biedt drie veelgebruikte groothoekbrandpunten (16, 20 en 24mm ) in een compacte en lichtsterke zoom. Daar kan je toch eigenlijk geen kritiek op hebben.

De Sony FE 16-25mm F2.8 G past perfect op de compacte en populaire Sony A7C II.

Natuurlijk is het fijn als zooms wat overlap hebben. Met de meer klassieke bereiken van 16-35mm en 24-70mm hoef je in het bereik van 24 tot 35mm niet te wisselen van het ene naar het andere objectief omdat beide dat bereik hebben. De prijs die je daarvoor betaalt zijn grotere afmetingen, een zwaarder gewicht en ook letterlijk een hogere prijs.

Het lijkt een kort bereik, maar in de praktijk is het verschil tussen 25mm (boven) en 16mm (onder) nog best groot.

De beide nieuwe Sony’s hebben maar 1 millimeter overlap en dat is verwaarloosbaar. Maar ze zijn dan ook heerlijk compact en in vergelijking met de G Master objectieven die een groter bereik hebben ook behoorlijk veel goedkoper. Daar willen wij wel graag een keertje extra voor van objectief wisselen. Deze twee objectieven passen veel makkelijker in je tas en wegen beduidend minder. Ideaal voor reislustige fotografen.

Voor filmers zijn beide objectieven ook aantrekkelijk. Deels van vanwege dat lage gewicht, waardoor ze goed te balanceren zijn op gimbals en om ook omdat je ze zelfs zonder opnieuw te balanceren kan verwisselen.

Bouw

Zet ze naast elkaar en je ziet weinig verschillen tussen de FE 24-50mm F2.8 G en de FE 16-25mm F2.8 G. Ze zijn beide ongeveer even lang en dik en bieden dezelfde bedieningsmogelijkheden. Ondanks de compacte afmetingen, de FE 16-25mm F2.8 G is net 9 cm lang, zijn er veel opties voor de bediening. Er is natuurlijk de scherpstelring aan de voorzijde. Dan is er wat ruimte tussen de zoomring en de scherpstelring, en daar zitten een programmeerbare knop, die standaard staat ingesteld op het vergrendelen van de scherpstelling, en een AF/MF schuifje. Er is geen schakelaar voor de beeldstabilisatie omdat die niet op dit objectief zit. Na de zoomring volgt de wat smallere diafragmaring met een A-stand. De diafragmaring heeft ook een schakelaar om het naar wens in te laten klikken op 1/3e stops of klikloos te maken. De Sony FE 16-25mm F2.8 G is ietsje korter dan bijvoorbeeld de Tamron 17-28mm Di III RXD, maar waar de Tamron intern zoomt, schuift de Sony iets uit en dan is het verschil verwaarloosbaar.

Het optisch ontwerp is natuurlijk anders met 16 elementen in 13 groepen. Vier elementen zijn 4 aspherisch en een asferisch ED element. De frontlens heeft een fluorine coating om tegen het hechten van vocht en vuil en de filtermaat is 67mm filtermaat. Rond de bajonet zit een pakking voor het afdichten van de aansluiting op de camera en het objectief zelf is voorzien van pakkingen rond draaiende en bewegende delen om het weerbestendig te maken.

De scherpstelling is inwendig, maar het zoomen niet. Het objectief wordt dus wat langer bij inzoomen naar 25mm. De FE 16-25mm F2.8 G wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling gebruikt de Sony FE 16-25mm F2.8 G hetzelfde systeem als de Sony FE 24-50mm F2.8 G. Hij heeft dus twee lineaire motoren. Dat zijn niet de allersnelste die Sony in huis heeft. Het objectief heeft echter interne scherpstelling en er hoeft dus niet veel gewicht verplaatst te worden. De scherpstelling is daardoor snel genoeg. Het is ook geschikt voor opnames met 120 AF met de A9 III en voor 4K 120p filmen. Het objectief heeft minder last van focus breathing dan de 24-50mm en ondersteund de softwarematige compensatie van focus breathing in de camera zodat je daar tijdens video niks van ziet.

De kortste instelafstand is 18 cm. op de 16mm groothoekstand en 24 cm op de 25mm stand. De maximale vergroting is op 24mm 0,20x met autofocus en 0,23x met handmatige scherpstelling.

Beeldkwaliteit

We hebben het objectief al voor introductie kunnen uitproberen. De scherpte in het centrum is erg goed. Omdat de raws nog niet ondersteund worden in bijvoorbeeld Lightroom, was duidelijk te zien dat met name op de 16mm stand de tonvormige vertekening stevig is en de lichtafval in de hoeken fors. De correctie van de vertekening in de camera kan je echter niet uitzetten. Jpeg en HEIF-bestanden zijn dus sowieso gecorrigeerd en rawbestanden ook zodra de profielen bijgewerkt zijn in de software.

Met correctie zie je niks meer van de vertekening en verdwijnen die donkere hoekjes ook uit beeld door de correctie. Het objectief heeft dan enkel nog wat lichtafval op volle opening en in de grotere groothoekstanden. Een gevolg van het corrigeren is wel dat op volle opening op 16mm de hoeken nog niet perfect scherp zijn en dat je best wel wat moet diafragmeren als je ze helemaal goed wilt krijgen.

Het objectief is redelijk bestand tegen overstraling en het contrast blijft ook met de zon in beeld goed.

 Sony FE 16-25mm F2.8 G
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

107°-82°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

18-24cm (AF)

filterdiameter

67 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

75x91mm

gewicht

409 gr

bajonetaansluiting

Sony FE

bijzonderheden

licht en lichtsterk

importeur

/

verkoopprijs

€ 1399 ,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 16-25mm F2.8 G

De Sony FE 16-25mm F2.8 G biedt veel bedieningsmogelijkheden en ondersteunt correctie van de focus breathing en opnames met snelheden van meer dan 15 beelden per seconde.

De Sony FE 16-25mm F2.8 G is een interessante zoom vanwege de compacte afmetingen, de hoge lichtsterkte en de prijs die een stuk lager is dan van bijvoorbeeld de Sony FE 16-35mm F2.8 GM II. Het objectief is optisch niet perse beter dan bijvoorbeeld de Tamron 17-28mm Di III RXD. Maar het biedt wel duidelijk meer bedieningsmogelijkheden en ondersteunt bijvoorbeeld zaken als correctie van de focus breathing en opnames met snelheden van meer dan 15 beelden per seconde. Het is duurder dan de Tamron, maar dat is het gezien de mogelijkheden ook wel waard. Tenminste, als je die extra mogelijkheden ook echt gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in