Full Review Sony FE 16-35mm F2.8 GM II – lichter, kleiner, beter

0

De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II biedt een betere beeldkwaliteit dan zijn voorganger in een kleinere en lichtere verpakking. Het objectief heeft nu ook een diafragmaring. Dat is een win-win-win situatie. 

TESTRESULTATEN Sony FE 16-35mm F2.8 GM II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hogere beeldkwaliteit

  • Kleiner

  • Lichter

  • Diafragmaring

  • Wat gevoelig voor tegenlicht

De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is op veel punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.

Introductie

De standaardset voor veel (professionele) fotografen bestaat uit een drie-eenheid van zooms: een 16-35mm F2.8 groothoekzoom, een 24-70mm F2.8 standaardzoom en een 70-200mm F2.8 telezoom. Van die set heeft Sony 24-70mm en 70-200mm al gemoderniseerd. De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is van deze set het laatste objectief waar een versie II van uitkomt. De nieuwe versies hebben met elkaar gemeen dat ze optisch beter zijn en tegelijk kleiner en lichter. De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is een centimeter korter en 133 gram lichter. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar draag je de hele set van drie objectieven met je mee, dan scheelt het bijna 760 gram tussen de eerste generatie en de tweede. Dat is een hele Sony A7 body, of een paar vast-brandpunt objectieven. Al die kleine beetjes kunnen samen dus een flink verschil maken.

De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is ook nog op andere punten verbeterd. De autofocusmotoren zijn verbeterd zodat het objectief beter geschikt is voor video en hoge opnamesnelheden. Het objectief heeft ook een diafragmaring gekregen die klikloos kan worden gemaakt en er zijn twee knoppen voor de scherpstelvergrendeling.

Bouw

De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is kleiner en lichter dan de vorige versie. De diameter is vrijwel hetzelfde, maar het nieuwe objectief is ruim 10mm korter en 133 gram lichter. Op een gewicht van 547 gram, scheelt dat echt wel wat. Bijzonder is dat Sony dat heeft bereikt zonder het objectief te versimpelen. Sterker nog: er zit juist meer op! Het oude objectief heeft tussen de scherpstelring aan de voorzijde en de zoomring een knop om de scherpstelling te vergrendelen. De nieuwe Sony FE 16-35mm F2.8 GM II heeft daar twee AF-hold knoppen zitten plus de schakelaar voor het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Die zat bij het oude objectief tussen de zoomring en de bajonet, maar daar zit bij het nieuwe objectief de diafragmaring. Die diafragmaring kan je zowel vergrendelen als klikloos maken.

Uiteraard is de Sony FE 16-35mm F2.8 GM II goed afgedicht tegen vocht en stof. Het optisch ontwerp bestaat uit 15 lenzen in 12 groepen. Dat is een lenselement minder dan bij het oude objectief. Er zitten wel vijf asferische elementen in, waarvan er drie XA zijn (eXtreem Asferisch). Het oude objectief had maar twee XA elementen. Het voorste lenselement is voorzien van een fluorcoating om stof en vocht te weren. De filtermaat is 82mm en het objectief wordt geleverd met tulpvormige zonnekap.

 

Scherpstelling

De originele FE 16-35mm F2.8 GM heeft twee lineaire Direct Drive SSM motoren en stelt daarmee vlot scherp. De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II gaat daar overheen met vier lineaire XD (eXtreme Dynamic) motoren die het zwevende focusmechanisme aansturen.

Sony claimt dat hiermee een 2x hogere scherpstelsnelheid mogelijk is en uiteraard is dit objectief ook geschikt voor opnemen tot 30 beelden per seconde met de snelste camera’s van Sony. Verder beschikt dit objectief over Linear Response AF. Hiermee zijn herhaalbare focus pulls mogelijk. De handmatige scherpstelling reageert ook direct op het verdraaien van de scherpstelring.

De kortste instelafstand van de Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is 22 centimeter. Dat is ook iets beter dan bij de oude versie en het maakt een behoorlijk verschil in de maximale vergroting. Die was 0,19x bij de originele GM en is 0,32x bij de GM II.

Beeldkwaliteit

De MTF curve van de nieuwe 16-35mm F2.8 GM II (boven) is duidelijk beter dan die van de oude (onder). Links staan de resultaten op volle opening,rechts op F8. De bovenste rij is 16mm, de onderste 35mm.

De MTF curve van de nieuwe 16-35mm F2.8 GM II (boven) is duidelijk beter dan die van de oude (onder). Links staan de resultaten op volle opening,rechts op F8. De bovenste rij is 16mm, de onderste 35mm.

Als we alleen kijken naar de MTF curves dan zijn er al duidelijk verschillen te zien tussen de oude 16-35mm F2.8 en de nieuwe Sony FE 16-35mm F2.8 GM II. Vooral op 16mm is het verschil aanzienlijk. Over het hele zoombereik presteert het nieuwe objectief op volle opening beter dan het oude, maar met name op de 16-mm groothoekstand valt op dat het oude objectief bij diafragmeren ook minder in kwaliteit toeneemt dan het nieuwe. Dat beeld zien we in de opnames die we met de FE 16-35mm F2.8 GM II hebben gemaakt ook terug. De scherpte en detaillering zijn duidelijk wat hoger en dat zie je vooral wat meer naar de randen en de hoeken. Wat ook opvalt, zowel in de testopnames als de praktijkopnames, is de afwezigheid van weinig chromatische aberraties. Dat kan komt niet alleen door correcties achteraf. De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II heeft er gewoon minder last van.

Sommige chromatische aberraties zijn vrijwel zonder verlies te corrigeren, maar niet alle. Longitudinale chromatische aberraties zie je vooral bij opnames op de grootste diafragmaopening en kunnen nauwelijks in software worden gecorrigeerd. Je krijgt dan in onscherpe voorgronden vaak magenta kleurrandjes en in de onscherpe achtergrond groene. Bij de originele 16-35mm F2.8 waren deze nog weleens te zien en bij het nieuwe objectief niet of nauwelijks. Ook daaraan is te zien dat de Sony FE 16-35mm F2.8 GM II optisch superieur is. Bokeh is ook best fraai, voor een groothoekzoom, met mooie overgangen van scherp naar onscherp.

De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II kan soms wat last hebben van paarse lichtvlekken bij opnames met tegenlicht. Maar een kleine wijziging van de plek waar de zon in beeld staat, kan dat ook zomaar laten verdwijnen (foto onder)

 

Als je tegen de zon inschiet, dan is het mogelijk om op kleine diafragma’s als F11 redelijke zonnesterren te krijgen. Door het 11 bladige diafragma krijg je maar liefst 22 stralen, maar die zijn wel vrij klein. Het enige nadeel van het objectief is dat je bij tegenlicht ook last kan krijgen wat reflecties en paarse vlekken in beeld.

 Sony FE 16-35mm F2.8 GM II
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

107°’- 63° (83°’- 44° in APS-C)

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

22 cm

filterdiameter

82 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

88x112mm

gewicht

547 gr

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderheden

Diafragmaring

importeur

/

verkoopprijs

€ 2699,-

  
scheidend vermogen/109,5
contrast/109,5
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/54,5
uitvoering/109,5
  
eindwaardering9,6

Conclusie test Sony FE 16-35mm F2.8 GM II

De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is een goede upgrade voor wie filmt of de maximale beeldkwaliteit wil.

 

De Sony FE 16-35mm F2.8 GM II is op veel punten verbeterd en een waardige opvolger van de originele FE 16-35mm F2.8 GM. Met die eerste versie is niet echt iets mis en het is de vraag je dan ook echt moet upgraden naar versie II. Fotografeer je met een 60 megapixel camera of film je veel met autofocus, dan is het nieuwe objectief misschien wel een goede vervanging. Ga je je eerste 16-35mm F2.8 aanschaffen, dan zouden we zeker voor de nieuwe versie gaan, ook al is de originele 16-35mm F2.8 GM voor een paar honderd euro minder nog wel te koop. Interessant, maar glas gaat vaak langer mee dan camera’s. Van een goed objectief heb je dus vaak langer plezier en die paar honderd euro extra is dan een goede investering. Het lagere gewicht, de hogere scherpte, de afwezigheid van chromatische aberratie en de extra fysieke mogelijkheden zijn allemaal bij elkaar de extra prijs wel waard.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in