Review: Sony FE 20mm F1.8 G

0

De Sony FE 20mm F1.8 G is een lichtsterke en toch redelijk compacte en lichte groothoek voor het Sony systeem. Het is niet goedkoop, maar de kwaliteit is geweldig.

TESTRESULTATEN Sony FE 20mm F1.8 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge beeldkwaliteit

  • Hoge lichtsterkte

  • Prachtig bokeh

  • Redelijk compact en licht

  • Klikloos diafragma als optie

  • Licht draaiende scherpstelring

De Sony FE 20mm F1.8 G is ook goed bruikbaar om mee te vloggen.

Rotterdam

Objectieven met een brandpunt van 20 millimeter zijn tegenwoordig niet meer de extreme groothoeken waar ze ooit onder gerekend werden. Met de hele hausse aan 12, 14 en 15mm groothoeken lijkt een 20mm niet meer zo indrukwekkend. Toch is zo’n 20mm. in veel opzichten een makkelijkere  en bruikbaardere groothoek dan bijvoorbeeld een 14mm. Je hebt namelijk veel minder last van perspectivische vertekening en je hoeft niet voor iedere opname op zoek naar iets interessants om die enorme hoeveelheid voorgrond mee op te vullen. Met een 20mm krijg je zeker veel in beeld, maar ogen je opnames tegelijk heel natuurlijk.

packshot

Dat verklaart mede de hernieuwde populariteit van dit brandpunt. Naast de Sony FE 20mm F1.8 G kan je voor Sony namelijk ook kiezen voor de Tamron 20mm F2.8 Di III OSD 1:2 Macro en ook Nikon heeft een 20mm uitgebracht, de Nikon Z 20mm F1.8 S. Voor het Micro Four Thirds systeem heeft Loawa recent de fraaie Loawa 10mm F2.0 Zero-D uitgebracht. Dit is een 20mm equivalent. Een andere reden waarom 20mm terug zijn van nooit helemaal weggeweest, is vermoedelijk vloggen. Met een 20mm hoef je de camera wat minder ver van je af te houden en krijg je als vlogger toch lekker veel achtergrond in beeld. Hierdoor kan de kijker een goed idee krijgen van je omgeving. Ook kan je op camera’s met een kleine cropfactor tijdens het filmen, nog steeds goed in beeld komen.

Bouw

packshot

De Sony FE 20mm F1.8 G is een G- en geen G-Master objectief. Je kan je afvragen: waarom eigenlijk niet? Het objectief is weerbestendig, voorzien van de nodige extra’s en de bouwkwaliteit is prima. De body is voor het grootste deel gemaakt van hoogwaardige kunststof op een metalen chassis. Wellicht is dat een van de redenen waarom dit geen GM-objectief is. Met goede kunststof is echter niks mis. Het maakt het objectief lichter – wat altijd een goede zaak is – en het voelt minder koud aan. Ook doorstaan kunststof objectieven valpartijen vaak zonder schade, waar een metalen objectief nog weleens wil vervormen.

illustratie van lens

Het objectief heeft een brede scherpstelring die heel licht draait en een diafragmaring die inklikt in derde stops. Er is een schakelaar om de ring klikloos te maken zodat het voor video gebruikt kan worden. De Sony FE 20mm F1.8 G heeft ook een AF/MF schakelaar en een AF-lock knop. Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 12 groepen, waaronder twee asferische elementen en 3  ED elementen. Het diafragma heeft negen afgeronde lamellen en de filtermaat is 67mm. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

https://web.archive.org/web/20230408031416/https://www.youtube.com/watch?v=wuljHjItkdQ

De Sony FE 20mm F1.8 G heeft niet een maar zelfs twee XD (eXtreme Dynamic) motoren voor de scherpstelling. Dit zijn lineaire motoren die erg snel en stil scherpstellen. Dit onderscheidt de Sony bijvoorbeeld duidelijk van de (veel goedkopere) Tamron 20mm F2.8 Di III OSD, die nog weleens moet zoeken naar de scherpstelling. De snelle motoren zorgen ervoor dat je zelfs tijdens het vloggen prima de autofocus aan kan laten staan, uiteraard in combinatie met gezichtsherkenning en Eye-AF.

illustratie binnenwerk lens

Het objectief heeft ook een AF-MF schakelaar. Door de hoge lichtsterkte is handmatig scherpstellen met de Sony FE 20mm F1.8 G prima te doen. Wel is het jammer dat de scherpstelring ontzettend licht draait, vrijwel zonder enige weerstand. Raak je de ring maar even aan, dan denkt de camera dat je wilt scherpstellen en wordt je zoekerbeeld vergroot, waardoor je je op dat moment niet op de compositie kan concentreren. Het zou mooi zijn geweest als de ring meer weerstand had gekregen bij het overschakelen naar handmatige scherpstelling. En harde stops op oneindig en dichtbij hadden het helemaal af gemaakt.

De kortste scherpstelafstand is 0,18cm. Hiermee haalt de Sony een vergrotingsmaatstaf van 1:4.5. Dat is niet zo bijzonder als de 1:2 van de Tamron 20mm F2.8 Di III OS, maar het is heel netjes en zeker bruikbaar voor close-up opnames.

Beeldkwaliteit

De scherpte is al direct op volle opening bijzonder goed. Zelfs de hoeken zien er op F1.8 goed uit, al zit er wel iets van verschil tussen het centrum en de hoeken. Diafragmeren heefet voor de centrumscherpte praktisch gezien weinig zin, maar de hoeken worden er nog wel iets beter van. Zo rond F4 zit het objectief aan zijn top en heb je over het hele beeldveld een indrukwekkende beeldkwaliteit.

foto met weerspiegeling

Wat bijdraagt aan die hoge beeldkwaliteit is het feit dat het objectief bijna vrij is van chromatische aberraties. Het heeft geen paarse of geel-blauwe verkleuringen in de hoeken en ook longitudinale chromatische aberraties (Loca’s), waarbij de voor- en achtergrond een andere kleurzweem krijgen zijn afwezig. Hierdoor oogt het beeld heel mooi schoon en rustig.

blauwe trappen bij gebouw

Van vertekening heeft het objectief ook vrijwel geen last. Met de lenscorrecties uit is er een minimale tonvormige vertekening te zien. Dat is echter zo weinig, dat de lenscorrecties er gemakkelijk mee afrekenen en dat de tol die je voor die correcties betaalt in de vorm van een lagere beeldkwaliteit minimaal is.

nachtopname met bokeh

Ook over het bokeh zijn we heel positief. Onscherpe lichtbronnen in de achtergrond blijven vrijwel tot aan de rand van het beeld mooi rond en over het algemeen heel mooi zacht. Hierbij speelt de afstand wel een rol, een enkele keer kan een bokehbal net even een hard randje krijgen. Dit objectief nodigt je hierdoor ook uit om op zoek te gaan naar foto’s waarbij je optimaal gebruik maakt van die hoge lichtsterkte

bootje met kleine scherptediepte

Het enige aspect waar de Sony FE 20mm F1.8 G iets minder op scoort is de lichtafval. Die is zonder cameracorrecties een stop of drie en je moet al gauw naar F4 om dat duidelijk te verminderen, al krijg je het niet helemaal weg. De lenscorrecties zorgen ervoor dat je er in de praktijk niet veel van ziet en op F2.8 is het vrijwel niet meer waarneembaar. Dat betekent wel dat je dynamisch bereik in de hoeken hierdoor wat lager is dan in het centrum.

 

Sony FE 20mm F1.8 G

 specificaties
  
beeldhoek (diag)94°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand0,18 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen9, afgerond
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)74×85 mm
gewicht373 gr
bajonetaansluitingSony E en FE
bijzonderhedenklikloze diafragmaring
importeurwww.sony.nl/be
verkoopprijs€ 1100,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,3

Conclusie test Sony FE 20mm F1.8 G op Sony 7R III

Zoek je de perfecte groothoek voor je Sony camera, dan is de Sony FE 20mm F1.8 zeker een aanrader.

De Sony FE 20mm F1.8 G is een van de allerbeste groothoekobjectieven voor het Sony systeem. De scherpte is hoog over het hele beeldveld, het bokeh is prachtig en lensfouten zijn minimaal. Het is ook nog eens redelijk compact en licht voor een objectief met deze lichtsterkte. De prijs is er dan ook naar, maar kijken we naar wat je daarvoor krijgt, dan vinden we het niet onredelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in