Review Sony FE 24-50mm F2.8 G – licht en lichtsterk

0

De Sony FE 24-50mm F2.8 G is een objectief voor de kleinbeeldcamera’s van Sony met een kort bereik van groothoek tot standaard. Door dat korte bereik is het objectief lekker compact en licht. Tegelijk is het met F2.8 mooi lichtsterk en is het redelijk geprijsd.

TESTRESULTATEN Sony FE 24-50mm F2.8 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Compact

  • Goede bedieningsmogelijkheden

  • Weerbestendig

  • Kort bereik

De Sony FE 24-50mm F2.8 G kan vier vaste brandpunten vervangen: 24, 28, 35 en 50mm. Dat zijn typische brandpunten voor straat- en reportagefotografie en daar is dit objectief dan ook heel geschikt voor.

Introductie

Een objectief met een kort bereik als de Sony FE 24-50mm F2.8 G zie je niet veel. Canon maakt een objectief voor het R-systeem met hetzelfde bereik, maar dat is een kitlens met een hele beperkte lichtsterkte van F4.5-6.3. De Sony FE 24-50mm F2.8 G zit in een heel ander segment. Het objectief is lichtsterk, met een F2.8 over het hele bereik, en voorzien van bijna alle toeters en bellen die je op een G-objectief verwacht: een diafragmaring die naar wens in 1/3e stops klikt of voor videowerk klikloos gemaakt kan worden. Een knop om de scherpstelling te vergrendelen waar ook andere functies aan kunnen worden toegewezen. Een AF-MF schakelaar op het objectief en het is weerbestendig. Het is niet zo klein en licht als de Canon RF 24-50mm, maar de bouwkwaliteit is dan ook veel beter en voor een F2.8 zoom is het wel degelijk heel compact.

Dat is precies de reden waarom Sony dit objectief heeft uitgebracht. Voor Sony-gebruikers valt er rondom deze brandpunten veel te kiezen. Sony heeft een 24-70mm met dezelfde lichtsterkte, een nog kleinere, maar minder lichtsterke 28-60mm en als het een stopje minder lichtsterk mag zijn dan is er ook nog keus uit een 24-70mm F4, een 20-70mm F4 en een 24-105mm F4. Allemaal van Sony zelf. De Sony FE 24-50mm F2.8 G is een objectief voor fotografen en filmers die echt hechten aan die hoge lichtsterkte van F2.8, zonder de bulk en het gewicht van de 24-70mm F2.8 G-Master. Door de hoge lichtsterkte krijg je meer onscherpte in de achtergrond en kan je makkelijker bij weinig licht werken. Voor filmers is het grote voordeel dat je bij weinig licht een stop lager in de gevoeligheid kan zitten, wat zorgt voor minder ruis en een beter dynamisch bereik. De compactere afmetingen van de Sony FE 24-50mm F2.8 G combineren beter met de compacte camera’s als de Sony A7C II en A7C R en filmcamera’s als de Sony FX3.

Vanwege het korte bereik is de Sony FE 24-50mm F2.8 G geen objectief dat voor iedereen ideaal is. De FE 24-70mm F2.8 G Master II heeft net wat meer bereik aan de telekant, waardoor dit objectief beter geschikt is voor portretfotografie. De Sony FE 20-70mm F4 G is iets minder lichtsterk, maar heeft zowel meer groothoek als meer tele, zonder heel veel groter te zijn. Voor bijvoorbeeld landschapsfotografie, waar een hoge lichtsterkte niet zo belangrijk is, is de 20-70mm daardoor een betere keus.

 

Een zoombereik van 24 tot 50 millimeter lijkt niet veel, maar in de praktijk kan je er toch veel mee en is het verschil in opnames dat je ermee kan maken groot. Hierboven een opname op 24mm, hieronder een opname op 50mm vanaf hetzelfde standpunt.

De Sony FE 24-50mm F2.8 G kan vier vaste brandpunten vervangen: 24, 28, 35 en 50mm. Dat zijn typische brandpunten voor straat- en reportagefotografie. De compacte afmetingen van de Sony FE 24-50mm F2.8 G helpen bij dat soort werk ook om niet teveel op te vallen en de hoge lichtsterkte zijn een bonus bij het fotograferen binnen of in steegjes met weinig daglicht.

Bouw

De Sony FE 24-50mm F2.8 G heeft alle kenmerken van de G-serie. Ondanks de compacte afmetingen, het objectief is net 9 cm lang, heeft het objectief veel opties voor de bediening. Natuurlijk is er de scherpstelring aan de voorzijde. Dan is er wat ruimte tussen de zoomring en de scherpstelring, en daar zitten een programmeerbare knop, die standaard staat ingesteld op het vergrendelen van de scherpstelling, en een AF/MF schuifje. Er is geen schakelaar voor de beeldstabilisatie omdat die niet op dit objectief zit. Na de zoomring volgt de wat smallere diafragmaring met een A-stand. De diafragmaring heeft ook een schakelaar om het naar wens in te laten klikken op 1/3e stops of klikloos te maken.

Het optisch ontwerp bestaat uit 15 elementen in 13 groepen. Vier elementen zijn 4 aspherisch en er zijn 2 ED  elementen. De frontlens heeft een fluorine coating om tegen het hechten van vocht en vuil en de filtermaat is 67mm filtermaat. Rond de bajonet zit een pakking voor het afdichten van de aansluiting op de camera en het objectief zelf is voorzien van pakkingen rond draaiende en bewegende delen om het weerbestendig te maken. De scherpstelling is inwendig, maar het zoomen niet. Het objectief wordt dus wat langer bij inzoomen naar 50mm. De Sony FE 24-50mm F2.8 G wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling gebruikt de Sony FE 24-50mm F2.8 G twee lineaire motoren. Dat zijn XD-motoren, dus niet de allersnelste die Sony in huis heeft. Het objectief is echter van zichzelf al licht en het heeft interne scherpstelling. Er hoeft dus niet veel gewicht verplaatst te worden en de scherpstelling is daardoor snel genoeg. Het is ook geschikt voor opnames met 120 AF met de A9 III en voor 4K 120p filmen. Het objectief heeft behoorlijk wat focus breathing, maar de softwarematige compensatie daarvan in de camera wordt ondersteund. Als je dat wil, zie er als filmer dus niks van. Maar hou er wel rekening mee dat het objectief met de correcties aan meer op een 28-70mm gaat lijken dan op een 24-50mm.

De kortste instelafstand is 19 cm. op de 24mm groothoekstand en 30 cm op de 50mm stand. Hierdoor hou je op 50mm wat meer afstand over tot je onderwerp, maar de beste vergroting haal je op de groothoekstand. De maximale vergroting is op 24mm 0,3 met autofocus en 0,33x of 1:3 met handmatige scherpstelling. Dat is best heel aardig, maar je zit dan met de zonnekap op het objectief al wel bijna tegen je onderwerp aan.

Beeldkwaliteit

De eerste indruk van de beeldkwaliteit is goed. Het is over het hele bereik scherp in het centrum. De hoeken zijn op 24mm op volle opening echter nog niet perfect, en worden duidelijk beter met een stop of 2 diafragmeren. Het objectief is vertekeningsvrij dankzij de lenscorrectie. Die kan je voor de vertekening ook niet uitzetten en dat is maar goed ook, want de vertekening is fors. De flinke correctie die op de groothoekstand nodig is, verklaard misschien ook waarom de hoeken op volle opening wat minder goed zijn.

De onscherpte is netjes, maar niet zo fraai als op de duurdere G-Masters. Uienringen zijn niet echt zichtbaar, maar er zitten wel randjes aan de bokehballen en ze zijn op volle opening ook net niet helemaal rond in de hoeken. Dat is misschien het gevolg van het compacte ontwerp. Het diafragma heeft 11 bladen en dat zorgt ervoor dat bokehballen met een stop diafragmeren ook mooi rond blijven, of misschien moeten we zeggen: worden. Ze zijn dan weliswaar kleiner dan op F2.8, maar wel ronder. Het objectief heeft op de groothoekstand ook een beetje lichtafval op volle opening, zelfs met de correcties aan. Zonder correcties zou dat dus meer zijn. Op 50mm is er vrijwel geen lichtafval.

Lichtafval op F2.8 op de 24mm groothoekstand.
Lichtafval op F2.8 op de 50mm stand.

 

Chromatische aberraties zijn goed onderdrukt. Alleen heeft het objectief een beetje last van LoCA’s, longitudinale chromatische aberraties. Die zie je doordat bij opnames op volle opening de onscherpte in de voorgrond kleine magenta kleurrandjes krijgt en in de achtergrond groene.

Dit zijn LoCA’s. Bij een perfect gecorrigeerd objectief is de pagina wit en zijn de letters zwart en zie je verder geen kleurzwemen. Op volle opening zie je die onder sommige omstandigheden met dit objectief wel.

Het is echter niet heel veel en als je wat diafragmeert verdwijnt het.  De Sony FE 24-50mm F2.8 G is nauwelijks gevoelig voor tegenlicht en kan redelijk mooie zonnesterretjes produceren bij opnames op F16.

 

Sony FE 24-50mm F2.8 G

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°- 47°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand19-30 cm (0,3x op 24mm)
filterdiameter

67 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

75×92 mm

gewicht

440 gr

bajonetaansluiting

Sony FE

bijzonderheden

licht en lichtsterk

importeur

/

verkoopprijs

€ 1299,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 24-50mm F2.8 G

De Sony FE 24-50mm F2.8 G is een stuk goedkoper dan de FE 24-70mm F2.8 GM II en is dus een goed alternatief voor fotografen die op de kleintjes letten.

De Sony FE 24-50mm F2.8 G is geen objectief dat iedereen zal aanspreken. De pluspunten zijn de compacte afmetingen, het lage gewicht en de hoge lichtsterkte. Het nadeel is het wat beperkte bereik. Een voordeel hebben we dan nog niet genoemd en dat is de prijs. Die is een stuk lager dan van de FE 24-70mm F2.8 GM II.  Wie dus een groothoek- tot standaardzoom van Sony wil hebben met een hoge lichtsterkte, is dus met de Sony FE 24-50mm F2.8 G een stuk goedkoper uit. We vinden de prijs dus redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in