Review Sony FE 24-70mm F2.8 GM II – Kleiner, lichter, beter

0

Sony is in een aardig tempo bezig om nieuwe versies van bestaande objectieven uit te brengen. De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II is het jongste resultaat van deze vernieuwingsdrang. Het objectief is kleiner en lichter en biedt tegelijkertijd meer functionaliteit en het is optisch ook nog eens beter. De prijs is niet enorm veranderd. Wat wil je dan nog meer?

TESTRESULTATEN Sony FE 24-70mm F2.8 GM II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Korter

  • Lichter

  • Nieuwe AF-motoren

  • Zoomschakelaar

  • Diafragmaring

  • Geen beeldstabilisatie

De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II is op alle punten aantrekkelijker dan zijn voorganger.

Introductie

Sony was het eerste merk dat met de A7 en A7R full frame spiegelloze systeemcamera’s introduceerde. Het heeft daarvoor in hoog tempo nieuwe objectieven moeten ontwerpen. Het nadeel van zo’n voorsprong is dat concurrenten kunnen leren van je eigen beginnersfouten en vervolgens met betere producten op de markt kunnen komen. Het voordeel is dat je zelf al aan de tweede generatie kan beginnen terwijl anderen nog bezig zijn met de eerste. De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II is zo’n tweede generatie objectief. De originele Sony FE 24-70mm F2.8 GM is inmiddels alweer zo’n zes jaar oud. Het is een prima objectief, maar met de FE 24-70mm F2.8 GM II laat Sony zien dat ze inmiddels weer iets beters kunnen maken.

Videovriendelijk

Uiterlijk zie je al direct flinke verschillen tussen de FE 24-70mm F2.8 GM II en de eerste versie. Het nieuwe objectief is namelijk een stuk minder flink. Het is namelijk 17mm korter en het weegt 191 gram minder.  Dat laatste ga je zeker merken als je een hele dag met dit objectief op pad bent. Verder valt ook meteen de diafragmaring op. Die kan eventueel klikloos worden gemaakt voor videowerk. De FE 24-70mm F2.8 GM II heeft dan ook een heel nieuw optisch ontwerp en de MTF-curves zien er veel beter uit dan van het vorige model. De klikloze diafragmaring maakt dit objectief beter geschikt voor video en het is niet de enige videovriendelijke aanpassing. De FE 24-70mm F2.8 GM II heeft ook een lineaire handmatige scherpstelling en de focusbreathing moet minder zijn. Verder is de FE 24-70mm F2.8 GM II voorzien van XD lineaire autofocusmotoren voor een snellere en vooral stillere en soepelere scherpstelling.

Het objectief wordt geleverd met een zonnekap, en ook daar is iets bijzonders mee. Het heeft namelijk een schuif waardoor je eventuele polarisatiefilters of variabele ND-filters makkelijk kan verstellen. De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II heeft geen beeldstabilisatie. Alle nieuwe modellen van Sony hebben dat inmiddels in de camera zitten en voor kortere brandpunten is stabilisatie in de camera voldoende effectief. 

Bouw Sony FE 24-70mm F2.8 GM II

De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II is compact en licht voor een professionele standaardzoom. Het is met 88mm net zo dik als zijn voorganger, maar met 119mm wel een stuk korter. Het is met 695 gram ook redelijk licht. Tegelijk biedt het op bijna alle fronten meer. Net als bij het vorige model zit de scherpstelring aan de voorzijde, gevolgd door een ruimte voor de AF-lock knop en de zoomring. Anders dan bij het vorige model zit de AF-MF schakelaar vlakbij de AF-lock knop. Op de oude versie zat die achter de zoomring. Op het nieuwe objectief wordt de zoomring gevolgd door een smalle diafragmaring. Die heeft een schakelaar om hem klikloos te maken en hij kan uiteraard ook in de A-stand worden vergrendeld als je hem niet wilt gebruiken.

Soepele zoom

De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II heeft een schakelaar die we eigenlijk op dit soort objectieven nog niet eerder hebben gezien. Het heeft namelijk een schuifje waarmee het zoomen stroever of juist soepeler gemaakt kan worden. Dat kan handig zijn wanneer je niet wilt dat de ingestelde zoomstand onbedoeld veranderd. Het optisch ontwerp bestaat uit 20 elementen in 15 groepen en bevat twee extreem asferisch XA elementen, drie asferische elementen, twee Super-ED elementen en twee ED-elementen. Het diafragma heeft 11 lamellen voor een ronde lensopening, zelfs als je het diafragma een paar stops sluit. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap die een schuif heeft zodat je gemakkelijk draaibare filters kan bedienen. De filtermaat is 82mm.

Scherpstelling

Een van de terreinen waarop Sony de afgelopen jaren veel progressie heeft geboekt is de autofocus. De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II beschikt over vier lineaire XD-motoren. Scherpstellen moet daarmee niet alleen sneller gaan, maar ook soepeler en vooral: stiller. De AF van het vorige model was zeker best vlot, maar je kon de motoren soms ook horen werken. Voor fotografie is dat niet zo’n probleem, maar voor video kan het dat wel zijn.

De kortste instelafstand varieert van 21cm in de groothoekstand tot 30cm in de telestand. De maximale vergrotingsmaatstaf die daarmee bereikt kan worden is 0,32x of bijna 1:3. Dat is een stuk beter dan de 0,24x of bijna 1:4 van het oude objectief. Ook op dit punt biedt de Sony FE 24-70mm F2.8 GM II dus meer dan het oude objectief

Beeldkwaliteit Sony FE 24-70mm F2.8 GM II

De MTF curves van de Sony FE 24-70mm F2.8 GM II zien er een stuk beter uit als we die vergelijking met de MTF’s van het vorige model. Die eerste 24-70mm F2.8 GM presteerde ook heel behoorlijk, maar wilde je echt gestoken scherpe hoeken hebben, dan moest je wel een paar stops diafragmeren, vooral in de langste zoomstand. Als we kijken naar de grafieken, dan lijkt de nieuwe Sony FE 24-70mm F2.8 GM II vooral op volle opening in de hoeken duidelijk te zijn verbeterd. Uiteraard zullen we binnenkort testen of deze verschillen ook in de praktijk zichtbaar zijn.

 

Sony FE 24-70mm F2.8 GM II

 specificaties
  
beeldhoek (diag)84°-35°
sensorformaatFull Frame
min. instelafstand

21-30cm (24-70mm)

filterdiameter

82 mm

diafragmalamellen11
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

88x120mm

gewicht

695 gr

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderheden(klikloze) diafragmaring
importeur

www.sony.nl of sony.be

verkoopprijs

€ 2400,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 24-70mm F2.8 GM II

Het is bijzonder en ook toe te juichen dat Sony zoveel heeft weten te stoppen in zo’n compacte behuizing.

De Sony FE 24-70mm F2.8 GM II is nauwelijks zwaarder en ook niet veel groter dan de populaire Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD G2, maar biedt wel 4 mm. meer aan de groothoekkant en meer functionaliteit dankzij de extra schakelaars en de diafragmaring. Het is bijzonder en ook toe te juichen dat Sony zoveel heeft weten te stoppen in zo’n compacte behuizing. Toegegeven, de Sony is in vergelijking met de Tamron niet bepaald goedkoop, maar dat was zijn voorganger ook niet. Met alle verbeteringen is dit objectief zijn geld wel dubbel en dwars waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in