Review Sony FE 300mm F2.8 GM OSS – lichtgewicht supertele

0

De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS is een lichtsterke supertele. Hij combineert net als andere, recente Sony GM objectieven een laag gewicht met een hoge beeldkwaliteit. Dat lage gewicht is zeker voor een objectief als dit van belang. Nog niet zo lang geleden was een gewicht van ruim boven de twee kilo normaal voor een lichtsterke 300mm. De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS weegt nog geen 1500 gram. Hierdoor kan je er veel gemakkelijker langdurig mee uit de hand werken.

 

TESTRESULTATEN Sony FE 300mm F2.8 GM OSS:

VOORDELEN

NADELEN

  • Laag gewicht

  • Hoge lichtsterkte

  • Weerbestendig

  • Bruikbaar met teleconverters

  • Functiering

  • Prijs (maar niet onredelijk)

  • Statief voet niet Arca Swiss

  • Geen diafragmaring

     

Met de Sony FE 300mm F2.8 GM kan je heel makkelijk langdurig uit de hand werken.

 

 

Introductie

De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS is een doorbraak op telegebied. Dat heeft alles te maken met het lichte gewicht. De Canon EF 300mm F2.8 L IS II USM bijvoorbeeld, weegt 2400 gram en de Nikon 300mm F2.8 VR 2900 gram. Deze Sony FE 300mm F2.8 GM OSS weegt 1470 gram. Dat scheelt bijna een kilo tot anderhalve kilo. Dat gewichtsverschil komt niet door concessies in de bouwwijze of het gebruik van minder goede materialen.

Dit objectief is nog steeds volledig weerbestendig en geschikt voor stevig, professioneel gebruik. Lichtsterke tele’s als deze zijn zowel ideaal voor indoorsporten als gebruik bij sportwedstrijden buiten of natuurfotografie. In die laatste gevallen, heb je de omstandigheden vaak niet voor het uitkiezen. Een motorcrosswedstrijd gaat ook door in de regen en dieren in het wild gaan niet naar binnen bij een storm. De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS moet ook onder die omstandigheden presteren en is daarvoor ook gemaakt.

Wat nu zo fijn is aan deze Sony, is dat je met de 300mm door dit lage gewicht gemakkelijk langere tijd uit de hand kan werken. Bij Nikon sta je dan met een (DSLR) body van bijna een kilo en een objectief van bijna drie kilo met vier kilo in je handen. Dat voel je al na korte tijd. De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS compleet met een A9 camera weegt zo rond de 2300 gram en dat is veel gemakkelijker vol te houden.

Het lichte gewicht maakt je ook mobieler, zodat je sneller op situaties kan reageren. Eerlijkheidshalve moeten we er dan wel bij zeggen dat dat gewicht van 1470 gram zonder statiefvoet is. Maar dat is dan ook hoe je dit objectief uit de hand zou gebruiken, nemen we aan. De statiefvoet is namelijk gemakkelijk afneembaar. Het objectief kan uiteraard worden gecombineerd met teleconverters. Hierdoor kan je van dit objectief ook een lichtsterke 420 of 600mm maken. De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS is niet goedkoop, maar kost met een 2x converter (waarmee je een F5.6 600mm krijgt) de helft van wat de Sony FE 600mm F4 GM OSS kost.

Bouw

De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS is degelijk gebouwd met pakkingen rondom alle bewegende delen. De camera heeft een bajonetsysteem voor de grote zonnekap, maar geen filterdraad voor het gebruik van schroeffilters aan de voorzijde. Wie wil filteren, zal een 40,5mm filter in de filterlade moeten stoppen die aan de achterzijde zit. Aan de voorzijde zit en zwarte ring die is voorzien van focus-lock knoppen. Direct daarachter zit een functiering. Deze is programmeerbaar en kan worden gebruikt voor als Power Focus ring (waarbij het objectief met een vaste snelheid in de aangegeven richting scherpstelt), of als APS-C/Full Frame switch. Op de A9 III kan je de ring ook gebruiken om naar een vooraf ingestelde afstand te gaan. Direct achter de functiering zit de brede scherpstelring. Vlak voor de statiefgondel zitten de gebruikelijke schakelaars voor AF/MF, het begrenzen van het scherpstelbereik en het instellen van de stabilisatie (Aan/uit en mode 1,2 of 3).

Het objectief heeft geen diafragmaring, wat je eigenlijk wel zou verwachten voor een GM-objectief. De statiefgondel is draaibaar, maar kan niet worden verwijderd. De statiefvoet is wel afneembaar. Die heeft helaas geen inkeping voor Arca Swiss snelkoppelingen. Als je de statiefgondel wilt gebruiken, zal je dus waarschijnlijk wel een eigen snelkoppeling er onder moeten schroeven.

Het optisch ontwerp bestaat uit 21 groepen in 17 elementen. Een van die elementen is het filterelement. Ook als je geen filters wilt gebruiken, zal je toch een neutraal element moeten gebruiken, omdat het ontwerp is gemaakt voor een glasoppervlak in de filterlade. Het optisch ontwerp bestaat uit 1 grote frontlens, dan een tijd niets, en dan veel elementen meer naar achter die allemaal flink kleiner zijn. Mogelijk schuilt hierin iets van de gewichtsbesparing. In het ontwerp van de Canon zitten vijf vrij grote lenselementen in de voorste helft van het objectief, en glas is nu eenmaal vrij zwaar.

 

Scherpstelling

De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS maakt voor de scherpstelling gebruik van twee lineaire XD-motoren. Die zijn inmiddels redelijk standaard in Sony’s beste objectieven. Ze zijn snel, vrijwel geluidloos en heel precies.

De kortste instelafstand is 2 meter. Dat lijkt vrij veel, maar is eigenlijk vrij normaal voor dit soort objectieven. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,16x. Dat is niet heel indrukwekkend en deze 300mm is dus ook niet bedoeld als macro.

 

Beeldkwaliteit

Lichtsterke 300mm tele’s horen bij de beste objectieven die er te vinden zijn. Dat is al jaren zo en geldt zowel voor Canon, Nikon als Sony. Ze benaderen bijna de optische perfectie. Je kan zeggen: dat mag ook wel voor zo’n prijs, maar geld heeft er niet alles mee te maken. Een groothoekobjectief maken met zo’n bijna perfecte MTF-curve, is vrijwel onmogelijk, ongeacht hoe duur je hem maakt. De MTF-curve van de Sony FE 300mm F2.8 GM OSS laat een vrijwel perfecte scherpte zien in het centrum met een verwaarloosbaar verloopje naar de hoeken. En dat al op volle opening. Bij dit objectief gebruik je het diafragma alleen om de sluitertijd en de scherptediepte te beïnvloeden. Diafragmereren om de scherpte te verbeteren is niet nodig.

Door die hoge beeldkwaliteit op volle opening, is dit objectief ook bijzonder goed te combineren met teleconverters. Die vergroten in feite het centrale deel van het beeld uit, met lensfouten en al. Maar als dat centrale deel zo goed is, dan hou je ook na dat uitvergroten nog altijd een goede beeldkwaliteit over.

 Sony FE 300mm F2.8 GM OSS
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

8°10’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

200cm

filterdiameter

40,5 mm (achter)

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

124x265mm

gewicht

1470 gr

bajonetaansluiting

Sony FE

bijzonderheden

Laag gewicht

importeur

www.sony.nl / www.sony.be

verkoopprijs

€ 6699,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 300mm F2.8 GM OSS

De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS is de ideale lichtsterke telelens, voor wie hem kan betalen.

De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS is dankzij het superlage gewicht in combinatie met de hoge lichtsterkte en de goede beeldkwaliteit, een ideaal teleobjectief. Het bereik kan nog verder worden uitgebreid en met een 2x teleconverter krijg je een nog altijd lichte en lichtsterke F5.6 600mm. Dat maakt dit objectief heel flexibel. Bij zo’n bijzonder objectief hoort een stevige prijskaart. Zowel Nikon als Canon maken nog geen 300mm F2.8 voor hun spiegelloze camera’s en de oudere modellen voor de spiegelreflexcamera’s zijn respectievelijk iets duurder en iets goedkoper dan de Sony FE 300mm F2.8 GM OSS. Nog langere brandpunten met een hoge lichtsterkte worden al snel aanzienlijk duurder.

De prijs van de Sony vinden we daarom stevig, maar redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in